2012. július 19.

Napozókrém házilag

Napozókrém házilag

Legutóbbi cikkemben azt írtam, készítsen napozókrémet, akinek hét anyja van, nekem ez már nem fér bele.
Eufemizálva valahogy így hangzott: „ezt inkább a profikra bízom”!

A profik meg feltették a kezüket, hogy ejj, ne legyek már papírkutya, van egy csomagban minden, csak össze kell kutyulni a megadott recept szerint és kész.

Szkeptikus voltam, főleg amikor a fejemben listázni kezdtem heti teendőmet, de gondoltam, hajrá.

Amikor megjött az illatos csomag viszont indokolatlanul izgatott lettem.

Forrás: Mannaszappan.hu 

Krémet fogok készíteni!
Jujj.
Hiába no, imádom az ilyen kihívásokat.

Először csak hosszan szaglásztam a kis csomagot, annyira finom illata volt, aztán a gyerek alvásidejének legrizikósabb utolsó 20 percében nem bírtam magammal és nekiláttam.

És tényleg. Semmi macera, csak egy kis kutyulás egy egyszerű recept szerint és kész is volt.

Íme a recept:

  • Hozzávalók: 50 g shea vaj (vigyázat: 100 grammot kapsz, csak a felét használd) 50 g kakaóvaj 100 g kókuszolaj 60 g méhviasz 50 g cink-oxid (*) illóolaj tetszés szerint – vigyázz, hogy olyat válassz, ami nem fényérzékenyít, tehát a citrus olajok (bergamott, narancs, citrom, grapefruit) közül ne! Jó választás lehet az eukaliptusz és/vagy a levendula, előbbi hidratálja is a bőrt, és felerősíti a többi összetevő jótékony hatását
(*) A cink-oxid por alakú ásványi anyag, amely úgy ’működik’, hogy a bőr felületén elterülve elnyeli a káros ultraibolya sugarakat. A cink-oxid a legbiztonságosabb aktív hatóanyag: véd az UVA és UVB sugarak ellen és nem szívódik fel a bőrbe.

Így készítsd: Először a méhviaszt és a kakaóvajat kezd el gőzfürdő felett felolvasztani (egy lábosba tegyél vizet, amit elkezdesz melegíteni, és erre rakj egy olyan – hőre nem lágyuló – edényt, aminek a feneke nem ér a vízhez), majd add hozzá a shea vajat és végül a kókuszolajat. Amikor minden összekeveredett mindennel, vedd le a tűzről az edényt, add hozzá az illóolajat, és végül alaposan keverd hozzá a cink-oxidot. Ezt kis adagokban kevergesd, vigyázz, hogy ne ülepedjen le az aljára.

A végeredmény krémes, jól kenhető, szilárd állagú, még napon sem lesz folyékony, így a strandon is kényelmesen használhatod. Ha szeretnél még krémesebbet, tegyél kevesebbet a méhviaszból: kb. 30 grammnyit használva még könnyebben kenhető, de még mindig szilárd állagú lesz. A méhviasz egyébként vízlepergető hatású is, ez különösen gyerekek esetében hasznos dolog, mert fürdőzés alatt is hosszabb ideig tart a védelem. Kb. 15-20-as faktorú védelemnek felel meg.
(Forrás: Mannaszappan)

Fotózással együtt 24 perc. (Lelki beteg vagyok viszont, mert megsérült valahogy a kártyám, amin a képek voltak, így most csak a kész állapotot tudom már prezentálni.)

Ott lélegezett a kis tégelyben. A férjem legalább ötször kérdezte meg, hogy nem lehet-e megkóstolni? (A kakaóvaj illata lehetett a bűnös.)

Megenni nem, de kenni mindenképpen. Masszív, erős krém, de jól kenhető, viszem is bevetésre jövő héten, remélem, nap is sütni fog.
Ma már kipróbáltam egyébként a gyereken is, magamon is és úgy látom, működik.
Kisgyerek is rém boldog volt vele, közölte, hogy: "Csokoládés fagyigombóc illatom van!"

Miután az összetevőkből még marad is, 300ml 4800 forintra jön ki és tutira az van ebben, amit te beletettél, semmi más...