2016. december 22.

Ne dobd a szelektívbe!

Ne dobd a szelektívbe!

Ilyet is ritkán írok le, de van, amikor ez a jó megoldás.

Egyre több bevásárlóközpontban lehet szelektív szemétgyűjtőket találni. Mindig le is fotózom őket, tudom, sajátos perverzió, de most érjük be ezzel.
Eleinte én is nagy boldogan dobtam a papírgyűjtő részbe a blokkokat, rögtön, miután kijöttem a boltból és tudtam, arra a blokkra nem lesz szükségem.

penztar.jpg

Aztán egyszer egy boltban mondták, hogy ezt felejtsem el, ez a legnagyobb hülyeség, amit csinálhatnék, a blokkok, számlák papírja hőpapírból van és egyáltalán nem alkalmasak a szelektív gyűjtésre. Próbáltam rákeresni, de  sehol nem találtam erre vonatkozó információkat.

Végül a Szelektálok.hu stábjától a következő szakszerű leírást kaptam:
„A hőpapír (thermopapír) a bisphenol-A (BPA) tartalom miatt a vegyes kukába elhelyezése javasolt, nem a szelektívbe, mivel az újrahasznosítási folyamatban a BPA felhalmozódhat és az újrapapírban olyan koncentrációban jelenik meg, ami nem kívánatos.

Nagyobb mennyiségben keletkező hőpapír esetén veszélyes hulladék kezelőnek történő átadás szükséges.

BPA-mentes hőpapír is elérhető már minden további nélkül a piacon, van, ami más phenollal, pl. bisphenol-S-operál és vannak teljesen phenolmentes hőpapírok.”

 

Gondolom még mindenki rohangál a kacsáért, halért, dióért, utolsó kimaradt könyvért, vagy lapostévéért, ezért gondoltam, hátha jól jöhet az infó, ha nagy büszkén dobnánk a szelektívbe a felesleges blokkokat. Persze azért érdemes átgondolni, melyiket dobjuk, a legtöbbet azért jó egy ideig őrizgetni, ha valamiért nem jó, amit vásároltunk, akkor ne a szekrény alján porosodjon évekig, hanem vissza tudjuk vinni a boltba.