2017. február 16.

Tényleg káros lehet a Valentin nap?

Tényleg káros lehet a Valentin nap?

 

Semmilyen heves érzelmem sincs a Valentin nappal kapcsolatban. Mármint úgy vagyok vele, aki magának érzi, ünnepelje, mi dolgom ezzel. Ezzel a részével valóban semmi, de kaptam most egy különleges összefoglalót arról, milyen környezeti hatása van a Valentin napnak. Gondolom, az összes ünnepről elmondható, hogy jobban terheli a környezetet, mint egy sima hétköznap, de azért persze meglepődtem. Ahogy látom, ezek főleg nem magyarországi adatok, de mégis elgondolkodtató és figyelemfelkeltő a hír. Én a virágokat sajnálom nagyon, az esküvőmre sem engedtem külföldről hozatni, pedig milyen készségesen ajánlgatták nekem a holland boglárkát.

heart-700141_1920.jpg

Valentin napon összehasonlíthatatlanul több szemetet termelünk, mint az év többi napján. A karácsony után a szerelmesek napja okozza a legnagyobb hulladékmennyiséget az évben. Az ajándékok önmagukban, illetve azoknak csomagolóanyagai jelentősen terhelik a környezetünket, ezért ebben az időszakban még fontosabb, hogy amikor csak tehetjük, szelektíven gyűjtsük a hulladékot.

Nem titok, hogy az ünnepek és nagy általánosságban az ajándékok rengeteg szemetet termelnek: műanyag dobozok, étel és italmaradékok, csomagolópapírok, masnik, stb. Nem is gondolnánk, mekkora terhet jelent ez a környezetünknek: a GD Environmental számszerűsítette a Valentin napi ajándékozást. Az angol vállalat korábbi kutatásából kiderül, hogy 180 millió rózsát dobnak ki az angolok a szemétbe a Bálint napot követően, valamint több mint 36 millió szívecske alakú doboz csokit és közel 24 millió köszöntő kártyát vásárolnak az angolok, amelyek mind a szemétben végzik.

Nem is gondolnánk, de a hatalmas rózsamennyiség is rossz hatással van a környezetünkre. A februári fagyos napok nem kedveznek a virágzásnak, éppen ezért importálni kell a rózsákat meleg helyekről, aminek szállítása nem mondható környezetkímélőnek. Azonban, hogy mégis pozitív kimenetele legyen a dolognak, az elszáradt virágokat dobjuk a zöldhulladék zsákba. Így ahelyett, hogy elégetnék, vagy lerakóra kerülne, komposztálás után újra visszakerül a természetes körforgásba.

Szóval lehet ezt is okosan, bár ha Tom Szakyt idézem, akkor én is azt mondom: „Csak az nem lesz szemét, amit nem veszünk meg.”
Ha már ünnepleni szeretnétek ezt az ünnepet, inkább próbáljatok valami élményt adni egymásnak, arra úgyis tovább emlékezni mindenki