2017. május 30.

Alumíniummentes férfi dezodorok tesztje

Alumíniummentes férfi dezodorok tesztje

Sokszor írtam ár: nálunk nincs terror. Mindenki azt használ, amit szeretne. Így aztán a férjem erőst ragaszkodik a „hagyományos” dezodorához. Volt, hogy kirándult már vadabb és „ökóbb” vizekre is, de nem igazán jött be neki, feladta tehá

Most épp újra neki kell futnunk az ügynek, mert a pólói viszont rémesen néznek ki, ezek a gezemicék egyenesen belekövülnek az anyagba. Az nekem amúgy nagy szívfájdalmam, hogy a pasiknak szánt természetes kozmetikumok piaca ilyen szűk, illetve kevés az igazán jó cucc nekik.

Úgyhogy most próbálkozunk, ezért is örültem meg tegnap a Tudatos Vásárlók Egyesületének új terméktesztjéhez. A teszt abszolút hozzáadott értéke, hogy a az objektív pontozáson kívül volt egy felhasználói teszt is, így már kicsit könnyebb elindulni. Mert hiába jó egy deó az összetevői alapján, ha fabatkát sem ér, akkor nem sokra megyünk vele.

man-2193806_1920.jpg

Nézzük hát, mit mutat a teszt!

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 12 féle alumíniummentes férfidezodort tesztelt. Termékcímke alapján azt vizsgálták, hogy vannak-e egészségügyi kockázatot jelentő összetevők a termékekben. Fogyasztók bevonásával 1 héten keresztül azt is tesztelték, hogy mennyire hatékonyak testszag ellen, hagynak-e foltot a ruhán és okoznak-e viszketést.

A dezodorokban széles körben használt alumíniumvegyületek pórusösszehúzó hatásukkal hatékonyan gátolják az izzadást, de ezzel fékezik a méreganyagok kiürülését is. Egyes kutatások szerint bőrirritáló hatásuk lehet, és arról is tudományos vita zajlik, hogy a mell szöveteiben felhalmozódva növelhetik a mellrák kockázatát. Emiatt számos gyártó piacra dobott alumíniummentes változatot is. A kérdés, hogy ezek után nyugodtan hátradőlhetünk-e, vagy a többi összetevő között is találunk az egészségre kockázatot rejtő anyagot?

Jó hír, hogy még tesztben kevésbé jól  szereplő termékek sem tartalmaznak kifejezetten problémás vegyületeket, például rákkeltő, hormonháztartás működését felborító triklozánt, parabént.

 

Összetevők alapján a legtöbb (14,5) pontot az Alverde Men Fresh Nature és a Lavera Men Sensitive kapta (14 pont), míg az egyetlen hazai termék a Wise Tree Naturals 12 pontot kapott. A jó helyezést a kevés kockázatos összetevőnek, az állatkísérlet-mentességet és a natúrkozmetikumokat igazoló független minősítő védjegynek és egy esetben a hazai gyártásnak köszönhetik.

A sor végén két Unilever termék, a Rexona Men Active Fresh Roll (2,5 pont) valamint Dove Men+Care Clean Fresh Roll (4 pont) valamint a 8x4 Men markant Deo Roll (3,5 pont) végzett. Leginkább a sok potenciális allergén illatanyag, a bőr védekezőképességét csökkentő emulgeálószer (PEG) valamint potenciális bőrirritáló hatású tartósítószerek (BHT/ butil-hidroxi-toulol, Benzyl alcohol, Phenoxyethanol) jelenlétéért veszítettek pontot.

Mi válik be húzós és nyugis napokon?

 

A TVE 9 tesztelő tagja egy-egy héten keresztül tesztelte a 12 terméket, hogy kiderüljön, menyire hatékonyan működnek átlagos és izzasztóbb napokon.

A használati teszten legjobban a Sebamed (12,5 pont), Dove, Nivea és a Lavera (12 pont) végzett az összes szempont alapján. A tesztelők véleménye szerint legfeljebb pörgős napokon maradt némi izzadságszag a dezodor használat ellenére, és szívesen használnák a jövőben is.

A legalacsonyabb pontszámot (8 pontot) az Alverde, CD, valamint az Adidas dezodor (8,5 pont) kapta. Azért veszítettek pontot, mert a tesztelők szerint még a nyugisabb napokon is maradt izzadság szag, és egyöntetűen egyiket sem használnák a jövőben.

A tesztelők többsége a jövőben továbbra is szívesen használná a Sebamedet, a Dove-ot, a Niveát, és a Laverát, viszont inkább elkerülné a bac, a Rexona, az Adidas az Alverde és a CD használatát.

A teljes teszt az összetevőkről megtalálható itt.

A teljes teszt a hatékonyságról megtalálható itt.