2017. november 19.

"Pedig lehetne szép új ruhád is!"

"Pedig lehetne szép új ruhád is!"

Az ökoanyuság persze nem fenékig szódabikarbóna, sokszor a szemléletem miatt kapok olyan mondatokat, amelyek mélyre mennek.

Az egyik ilyen egyszer egy kedves ismerőstől jött: „Ez a szegény gyerek még Mikuláskor sem kap csokit???”

Kicsit viccnek szánta, de nem úgy jött át. De ezt a mondatot már bolti eladótól is megkaptam, amikor raktam össze mogyoróból, aszalt áfonyából álló kis mikuláscsomagomat.

Pedig a csoki sosem volt tiltott gyümölcs, nem vagyok a totális tiltás híve, szerintem az nem szül jó vért. És eddig nem is volt ebből soha semmilyen konfliktusunk a gyerekkel. De mondjuk a húsvéti és mikulásra adott csokidömpinggel nem értek egyet, aztán ennyi.

Most egy új mondatot kaptam meg, miközben raktam össze az őszi-téli ruhatárát: „Ó, pedig lehetne szép új ruhája is, nem?” – jött a - nem is annyira - burkolt bírálat.

tumblr_inline_o33iqvvfw31t5h4qj_1280.jpg

Nagyon nehéz kérdés. A divattal ökoanyuságom keretein belül sokáig nem foglalkoztam kiemelten. Tudtam, hogy a divatiparral komoly problémák vannak, de nem mélyedtem el a témában.

Aztán egy volt kolléganőm, Mengyán Eszter elkezdett foglalkozni a fenntartható divattal, és Holy Duck címmel blogot is vezet a témáról. Nagyon sok energiát beletesz, hogy egyre többen tudjanak a divatiparban tapasztalható problémákról. Bár addig is olvastam, és néztem nagyon kemény filmeket a témában, tőle új lendületet kaptam.

Ökaonyunak lenni egyébként akkor sem fenékig tejfel, amikor belevetem magam egy-egy keményebb témába, és itthon nyelem a könnyeimet a monitor előtt. Így történt ez akkor is, amikor megnéztem még pár dokumentumfilmet és komolyabb összeállítást, kampányfilmet arról, hogy  milyen körülmények között készülnek nagyon sok estben a “fast fashion” ruhák.

 

Akkor tört fel belőlem a zokogás, amikor egy ismert, bangladesh-i katasztrófáról készült dokumentumfilmben azt láttam, hogy egy lányommal egy korú, alig pihegő kislányt hoznak ki annak az összedőlt háznak a romjai alól, ahol gyerekek varrják a ruhákat. Azokat a ruhákat, amiket itt mi a bevásárlóközpontokban unott arccal odébb pöckölünk, mert nem tetszik nekünk a színe.

fashion.jpg

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) szerint körülbelül 260 millió gyermek foglalkoztatnak szerte a világon. Közülük 170 millióan olyan munkát végeznek, amelyet az ENSZ úgy határozott meg, mint "az előírt minimális életkor alatt végzett munka" vagy olyan munka, amely hátrányos jellege vagy feltételei miatt a gyermekek számára elfogadhatatlan, és tilos ".

bangladesh-2.jpg

A gyermekmunka törvényileg tiltott a legtöbb országban, de a világ legszegényebb részein továbbra is elterjedt.

A gyermekmunka a divatipar esetében különösen nagy jelentőséggel bír, mivel az ellátási lánc nagy része alacsonyabb képzettségű munkaerőt igényel, és bizonyos feladatokat gyermekek jobban el tudnak végezni, mint a felnőttek. A gyapotszedésnél például a munkáltatók szívesebben vesznek fel gyermekeket, tekintettel kis ujjaikra, amelyek nem károsítják a termést.

cotton.png

Forrás: The Guardian


Utána sokáig gondolkodtam, mit tehetnék. Magyar tervezők egyedi ruháit – bár sok gyönyörű van, ez kétségtelen - nem igazán tudjuk megfizetni, főleg mindennapi használatra. Egy dolgot tudok tenni: azokat a gyártókat, akikről biztosan tudom, hogy alkalmaznak gyerekmunkát, bojkottálom, az összes többi ruhát pedig nagyon kevés kivétellel használtan szerzem be, hogy minél tovább maradhassanak a körforgásban.

És amikor a gyereket úgy gyűjtöm be az iskola udvaráról, mint egy kis varacskos disznót, akkor nem is gondolom, hogy őszinte lenne a mosolyom, ha mindezt egy szín új ruhában tette volna.

Úgyhogy kaphatna, valóban, de nem kap és nem zokog. Érti. Pedig nem mutatok neki képeket, és nem beszélgetünk konkrétan gyerekmunkáról.

November 20. a gyermekek jogainak világnapja. A gyereknek joguk van a játékhoz. Azok a gyerekek, akik gyárakban dolgoznak, nem élhetik meg a gyerekkort. A gyerekmunka számtalan ponton sérti az ENSZ 1989. november 20-án elfogadott Gyermekjogi Egyezményét.

Ne feledd, minden választásod szavazás is egyben. Ha minél tudatosabban vásárolsz és igyekszel tájékozódni azokról a cégekről, amelyek nem alkalmaznak gyerekmunkát, akkor talán elérhető változás ezen a területen is.