2017. december 16.

Adventi almás crumble, akár gluténmentesen is

Adventi almás crumble, akár gluténmentesen is

Írhatok akárhány könyvet, itthon sok esetben így is, úgy is csak egy slágeres előadó leszek. Vadászhatom a kedvenc blogomról a legtutibb dán almás poharas süti receptjét, a lányom el nem múló szerelemben él az almás crumble-el. Akárcsak a húslevessel.

Családi kis vetélkedőnk pár éve a férjemmel, hogy ezt a két fogást (és még esetleg párat) próbáljuk tökélyre fejleszteni, csűrjük, csavarjuk, variáljuk.

Így született a mostani adventi vaníliás, mézáskalácsos crumble deluxe is, amitől a lányom majd’ leolvadt a székről - gondoltam, nektek is be fog jönni.

adventi_crumble.jpg

Almás fahéjas crumlbe delux – téli verzió

  •         60 dkg alma
  •         egy tk őrölt vanília
  •         1 szűk evőkanál fahéj/vagy mézeskalács fűszerkeverék
  •         10 dkg liszt/gluténmentes verzióban rizsliszt
  •         8 dkg darált dió
  •         12 dkg cukor
  •         12 dkg vaj

A vajat morzsoljuk el a liszttel, tegyük hozzá a cukrot, a diót és a teáskanál vanília őrleményt.

Az almát hámozzuk meg, kockázzuk fel, és tegyük egy közepes méretű tepsi, vagy egy jénai tál aljára. Hintsük meg és jól keverjük el a fahéjjal.

A diós-lisztes morzsát egyenletesen terítsük szét a tepsi alján lévő almán. Ha még tovább akarjuk bolondítani, akkor reszelhetünk hozzá egy centiméter gyömbérgyökeret is. Lehet többet is, de óvatosan, mert a friss gyömbér nagyon tud csípni.

200 fokon 40-50 percig süssük, ha pirulna a teteje, lefedem, leginkább a jénai tetejével.