Ökoanyu

Egyszerűen zöld

57 kg tiszta hús

 

Mi, magyarok, fejenként 57 kg tiszta húst eszünk meg egy évben. Kiszámoltuk, hogy ha 500-an összefogunk és négy héten keresztül a hét napból csak négyen eszünk húst, akkor azzal majdnem 1000 kg-ot spórolunk meg.

Tudtad, hogy a jelenleg mezőgazdasági termelésbe bevont területek több, mint 2/3-án a marhának, disznónak, csirkének termelik a kukoricát és a szóját, nem pedig közvetlenül neked és a családodnak terem az éltető étel? Ahogy nő az igény a húsra, úgy nő az igény a mezőgazdasági területek növelésére, ami pedig például az erdők rovására történik. És tudtad, hogy az ivóvíz 70%-át a mezőgazdaságban használják fel? Ha a húsevés és a környezetvédelem kapcsolata részletesebben is érdekel, olvasd el a Felelős Gasztrohős blogbejegyzését itt:
http://gasztrohos.blog.hu/2013/11/11/tobb_nap_mint_kolbasz_363

Ezzel az akcióval nem arra törekszünk, hogy hirtelen mindenki vegetariánus legyen. Azt szeretnénk, ha a környezet érdekében mindenki kipróbálná, milyen a zöldség, gyümölcs és gabonafélék arányát növelni a tányérján. Még véletlenül sem az a célunk, hogy a magyar állattartó kistermelőket ellehetetlenítsük, ugyanis ha kizárólag a magyar kistermelőktől szereznénk be a húsadagunkat, akkor hetente maximum egyszer kerülne hús az asztalunkra. Tehát az összes többi napon a nagyipari mezőgazdaságot és a hús importot támogatjuk. Nagyipari az a mezőgazdaság, ahonnan egy évben több százezer állat is kikerül és ilyen már Magyarországon is van (szintén olvashatsz róla a blogbejegyzésünkben).

Mi 4 héten keresztül szerdán, pénteken és még egy “szabadon választott” napon nem fogunk húst enni. Csatlakozz hozzánk! Várjuk a kommenteket, a recepteket, az ötleteket, az élményeket (hol ettél jó vega kaját, hol volt problémád ezzel, stb). Ha elakadsz, ne add fel! Segítünk tippekkel, boltokkal, kedvezményekkel és persze nyereményekkel. Emellett persze várjuk a vegák, félig-vegák, vegánok csatlakozását is, hogy osszák meg érveiket, tapasztalataikat, tudásukat a többiekkel!

 

A szerzőről

rolam.png Nem fanatikus és nem trendi – csak zöld

okoanyu@gmail.comKönyvek

okoanyuakonyhaban_200.jpg

Ökoanyu a konyhában

Megjelent! Már kapható: Ökoanyu a konyhában. Környezettudatos tippek, ötletek és húsmentes receptek.
Itt tudod megrendelni!

Ökobaba

Már kapható második könyvem: Ökobaba címmel. Mindent a környezettudatos babaápolásról, gyerekterelgetéstől.
Itt tudod megrendelni!

Ökoanyu

Ha szeretnéd az összes praktikát egy helyen olvasni, akkor mostantól megteheted, hiszen már kapható az Ökoanyu könyv rengeteg recepttel, mosási kisokossal!
Itt tudod megrendelni!