Ökoanyu

Egyszerűen zöld

Tavaszi nagytakarítás fillérekből

Rohamod van, kicsim? Kérdezte meg egyik este a férjem, miután Sári lefektetése után még nekiálltam a mellékhelyiséget takarítani az egyik kis spricnimmel. Aztán amikor meglátta, hogy még háromféle főzet rotyog, oldódik, dermed a konyhában, nem bírta tovább, és kimenekült a harctérről.

Gondoltam, hogy a nagytakarításos cikkek komoly háttérmunkát igényelnek majd, mert megfogadtam, hogy csak olyan receptet írok ide le, amit én is kipróbáltam. Újra elolvastam a könyveimet, túrtam az internetet, találtam is nagyon jó dolgokat. Rögtön például ezt az említett „vécépuceválót”, amit egy újabb szuper blogon, az AnyaSpórolon (http://anyasporol.blogspot.com), leltem. A recept: 2 bögre víz, 1 teáskanál bórax, negyed bögre 10%-os ecet, 15 csepp tetszőleges illóolaj (pl. levendula, eukaliptusz, narancsvirág, citromolaj). A vizet felforraljuk, a bóraxot feloldjuk benne, aztán mehet bele az ecet. Amikor már teljesen kihűlt, az olaj is. Az így nyert löttyöt beleöntjük a spriccelőbe, aztán mehetünk bevetésre. Nagyon hatékony, imádom, megtartom.

Ablakot pucolunk

A tavaszi nagytakarítás fő attrakciója az ablak megtisztítása. Tegyünk a spricninkbe ecetes langyos vizet (4 deci vízhez kb. 3-4 evőkanál ecet), spricceljünk, majd jöhet az újságpapírral csiszatolás. Még jobb a hatás állítólag, ha vízbe teszünk egy evőkanál gyógyszertári alkoholt, de ezt még
nem próbáltam. Mi otthon így takarítunk: összekészítek mindent, megcsinálok két táblát, ingatom a fejemet, hogy ez bizony csíkos, majd megkérem a férjemet, hogy fejezze be. Azt hiszem, az újságpapírozós technikája kifinomultabb, neki sosem lesz csíkos.
Ha kész az ablak, mehetünk a konyhába. Bármit, amit súrolni kell (odaégetett lábos, sütő), súroljuk szódabikarbónapasztával: 3 evőkanál szódabikarbónához tegyünk annyi vizet, hogy pasztát kapjunk, és ezzel tisztítsuk meg a sütőt, és akár mögötte a csempét is, ha nem olyan koszos. Utána egy langyos vízbe mártott nedves ronggyal töröljük át.

Hidegzsíroldó helyett: mosószóda

A mosószódát sokan felmosáshoz, áttörléshez is használják, nekem az nem vált be. Viszont komolyabb zsíros szennyeződéseknél nagyon jól teljesít. Kicsit nedvesítsük be a felületet, ahol használni szeretnénk, hogy megtapadhasson rajta a szer. Vigyük fel a felületre (ne lepődjünk meg, meleg lesz kicsit). Hagyjuk dolgozni, utána pedig öntsük le ecettel (ügyesen csorgassuk rá, nem kell sok). Habzás, pezsgés, zsíroldás! Utána érdemes ezt is áttörölni langyos ecetes vízzel. Ha azt tapasztaljuk, hogy opálos fátyol teríti be művünket, akkor túladagoltuk kicsit a mosószódát.

A mikrohullámú sütőt így tisztítom: egy levesestányérba fél citromnak a levét és vizet teszek. A mikró addig járjon, amíg lecsapódik a gőze, utána egy ronggyal töröljük tisztára a készüléket.
A hűtőt áttörölhetjük a citromsavas keverékkel (4 dl víz, 1 teáskanál bórax, 2 teáskanál citromsav), a végén pedig mindenképpen tegyünk egy kis tálba szódabikarbónát, mert elnyeli a szagokat. A felmosóvízbe is mehet szódabikarbóna: fél vödör forró vízbe két evőkanállal tegyünk.
Egy vállalkozó kedvű párkányfélén kipróbáltam az ökotudatos fafelület-tisztítást is. Párkányom boldogan itta magába a 3 evőkanál olívaolajból és 10 csepp citromból álló keveréket. Szépen beszívta, nem kellett az összes, és egyáltalán nem maradt olajos. A maradékot beleöntöttem fél vödörnyi langyos vízbe, és azzal töröltem át a parkettát. Csillog-villog, nem is tehet mást.
A takarítás végén kitártam az ablakokat és eldőltem a szőnyegen, mint egy liszteszsák. Sári odajött hozzám, leguggolt és kedvesen megkérdezte: Mi a baj, anya? Megmasszírozzam a hátadat?

 

A szerzőről

rolam.png Nem fanatikus és nem trendi – csak zöld

okoanyu@gmail.comKönyvek

okoanyuakonyhaban_200.jpg

Ökoanyu a konyhában

Megjelent! Már kapható: Ökoanyu a konyhában. Környezettudatos tippek, ötletek és húsmentes receptek.
Itt tudod megrendelni!

Ökobaba

Már kapható második könyvem: Ökobaba címmel. Mindent a környezettudatos babaápolásról, gyerekterelgetéstől.
Itt tudod megrendelni!

Ökoanyu

Ha szeretnéd az összes praktikát egy helyen olvasni, akkor mostantól megteheted, hiszen már kapható az Ökoanyu könyv rengeteg recepttel, mosási kisokossal!
Itt tudod megrendelni!