Ökoanyu

Egyszerűen zöld

Tavaszi nagytakarítás természetes szerekkel

Amilyen bizsergető és izgalmas a tavasz, pont annyira kellemetlen természetű találmány a tavaszi nagytakarítás. Erős belső tartás kell ahhoz, hogy hozzáfogjak.

Azt talán már mondanom sem kell, hogy akkor kezdtem el a zöldítés útjára lépni takarítás terén,
amikor Sári úgy döntött, elege van a háton kapálódzásból, és mászni kezdett. S miután a gyerekek a tapasztalás mélyebb szintjeit mindenképpen a szájukon keresztül szeretik megélni, minden létező tereptárgyat a szájába vett, nem szerettem volna, hogyha a padlócsempe felnyalása után kifehéredne az egész gyerek a klórtól.

Alapkellék a jó spricni

Nevetség tárgyát képeztem otthon, amikor egyszer beállítottam három különböző színű spricnivel (arra gondolok, amivel a virágokat meg az ingeket szoktuk spriccelni), de rendíthetetlen voltam, ugyanis minimum háromféle dologra kellett:
1) Istenien lehet egyéb, bolti környezetkímélő általános mosószereket hígítani benne (ezekből elég harmadannyi, mint amennyit kapásból ráborítanánk a szivacsra).
2) Lazán össze lehet kutyulni benne a házi csodaszereket, és utána könnyen felvihető.
3) A harmadikba tegyünk vizet, vágjunk félbe egy szivacsot, adjuk a gyerek kezébe, és mutassunk neki egy viszonylag nagy felületet, amire nem baj, ha spriccel (pl. konyhaszekrény alsó elemek). A világ legboldogabb gyereke lesz… Portörlésre kiválóan alkalmasak a mikroszálas törlőkendők. Nagy találmány, nagyobb drogériákban kellemes áron beszerezhetjük őket, és sokáig kiszolgálnak minket.
Ha már áttöröltük az áttörölni valót, és van pár felület, amelyen nedves ronggyal is átmennénk, a következő keveréket ajánlom: Miután nálunk a családban senki nem szereti az ecet szagát, fő barátom a bajban a citromsav.

Egy négydecis spricnibe vizet és két teáskanál citromsavat teszek, illatnak pedig pár cseppet a mosóparfümömből, amelyet a bioboltban veszek. Ezt használom általános „törlőszernek” pl. konyhai felületeken, radiátorra, kilincsekre, fogantyúkra. Mehet bele egy teáskanál bórax is, ha van kéznél, kitűnően fertőtlenít.
A felmosás hasonló: a félig öntött felmosóvödörbe egy-két evőkanál ecetsavpor (szintén a bioboltban kapható) és pár csepp teafaolaj, ez utóbbi remek fertőtlenítő. Én az illatát is szeretem, de aki nem, az mást is tehet bele.

Fürdőszoba-csiszatolás

Egy kis műanyag tálba teszek két evőkanál szódabikarbónát, és kevés vízzel pasztát készítek
belőle. Ezzel súrolom át a kádat, mosdót, majd bő meleg vízzel leöblítem. Ha nem bírok magammal,
akkor még át is törlöm utána. Ha már úgyis ott vagyok a kis szódabikarbónámmal, akkor egy füst alatt a lefolyót is tehermentesítem kicsit, fél bögre szódabikarbóna a lefolyóba (a legegyszerűbb tölcsérrel) és utána ráöntök 1,5 dl ecetet. Pezseg, sistereg, ráadásul ki is tisztítja a lefolyót. A fürdőszobára most találtam egy újabb módszert, amiben van egy pici csalás, de szerintem a tavaszi nagytakarításkor megengedett. Egy spricnibe töltünk 1,5 dl környezetbarát mosogatószert, 1,5 dl langyos ecetet, és ezzel letámadjuk a teljes fürdőszobát (kádat, zuhanyrózsát), majd menekülőre fogjuk. 10 percre leülünk a nappaliban egy jó tejeskávéval, és örülünk, hogy valami dolgozik helyettünk. Aztán megnézzük az eredményt, vakító csillogás fog majd fogadni minket, annyira hatékony, hogy még az ecetnek is megbocsátom a szagát. Azért én bő vízzel átöblítek mindent és szellőztetek egy jó nagyot. Na tessék, vége van az oldalnak, és még a felénél sem járunk… Pont mint a nagytakarítással…

 

Ökoanyu már a Facebookon is! http://www.facebook.com/Okoanyu

 

A szerzőről

rolam.png Nem fanatikus és nem trendi – csak zöld

okoanyu@gmail.comKönyvek

okoanyuakonyhaban_200.jpg

Ökoanyu a konyhában

Megjelent! Már kapható: Ökoanyu a konyhában. Környezettudatos tippek, ötletek és húsmentes receptek.
Itt tudod megrendelni!

Ökobaba

Már kapható második könyvem: Ökobaba címmel. Mindent a környezettudatos babaápolásról, gyerekterelgetéstől.
Itt tudod megrendelni!

Ökoanyu

Ha szeretnéd az összes praktikát egy helyen olvasni, akkor mostantól megteheted, hiszen már kapható az Ökoanyu könyv rengeteg recepttel, mosási kisokossal!
Itt tudod megrendelni!