Ökoanyu

Egyszerűen zöld

Bodzaszörp egészségesen, cukor nélkül

Nem véletlenül nem vezetek gasztroblot.

Annak idején nagyon foglalkoztatott a gondolat, de miután főleg "megérzésből" főzök, úgy láttam, reménytelen és ezt most megint beigazolódott. Elolvastam 4-6 receptet, utána pedig elkezdtem kotyvasztni és utólag kell visszafejtenem a mennyiségeket...

Itt álltam a csodás bodzavirágaim felett, hogy mi legyen?

Cukrot nem szívesen tennék bele, mert bár (még) tartok itthon, de nagyon mérsékelten használom. De azt nem tudtam eldönteni, hogy a nyírfacukorból egyrészt hogy lesz szirup? Másrészt mi lesz akkor a tartósítással... Aztán ma felhívott a kedves bodzafutár barátunk felesége, hogy ő úgy olvasta, a citromsav az, ami az egész kutyulékban tartósít.

Megmondom őszintén,  rengetegszer van,  hogy feltúrom a netet és anniyra ellentmondó anyagokat olvasok, hogy a végén égnek álla hajam és rosszabb állapotban vagyok, mint a keresés előtt.

Mert akkor csak szimplán nem tudtam valamit, most meg bozótvágóval próbálok kiekcmeregni az infótengerből... Úgy döntöttem, hiszek a citromsav tartósító erejében és maradok a nyírfacukornál.

Elmondom, mi van most:

A nagyjából 20 nagyobb bodzavirágot gyorsan egy műanyagdobozba tettem egy könnyű öblítés után, aztán felforraltam vizet (energia hatékonyan vízforralóban szoktam, úgy gyorsabb) és szerintem kb. 10 dkg nyírfacukrot adta a vízhez és amikor langyosra hűlt, ráöntöttem a virágokra, a tetejére rákarikáztam egy citromot és egy lime-ot (ez volt itthon) rápattintottam a műanyagfedőt és zsupsz, mindenki mehetett a hűtőbe.

Gondoltam, így nyerek időt, amíg szerzek nagy üveget, meg citromsavat.

Patikában már nem lehet venni, mert elméletileg nem adhatják ki, nagyáruházak befőzési részlegén viszont igen. Én mondjuk az anyámtól kértem, neki pont volt egy 15 grammos zacsija.

Két napot ázott az eredeti lében és azon gondolkodtam, hogy porciózzam ki a virágokat, mert közebn szereztem nagy üveget is.

Általában 10 virágot mondanak egy 5 literes befőttesüveghez, nekem pedig kábé 20 virágom volt. Végül úgy döntöttem, kicsit több, mint 10-et átteszek a befőttesüvegbe, a többit pedig hagyom az eredeti műanyagdobozban, ami kábé 3-4 literes.

Szétdobtam a virágokat, újabb vizeket melegítettem, beletettem kábé 50 dkg nyírfacukrot és a 15 gramm citromsavat, megvártam míg lehűl és egyik felét a befőttesüvegbe, másikat a műanyagdobozba öntöttem.

A tetejükre visszatettem a citromot.

Belekóstoltunk, már most isteni, remélem, jó lesz és majd nem buggyan meg... Bár az is lehet, hoyg lefagyasztom, ilyen megoldásokat is olvastam már.

Hozzávalók egy spontán és egészséges bodzaszörphöz:

- 20 nagy bodzavirág

- kb. 60 dkg nyírfacukor

- kb. 8 liter víz

- 15 gramm citromsav

- 2-3 citrom

A szerzőről

rolam.png Nem fanatikus és nem trendi – csak zöld

okoanyu@gmail.comKönyvek

okoanyuakonyhaban_200.jpg

Ökoanyu a konyhában

Megjelent! Már kapható: Ökoanyu a konyhában. Környezettudatos tippek, ötletek és húsmentes receptek.
Itt tudod megrendelni!

Ökobaba

Már kapható második könyvem: Ökobaba címmel. Mindent a környezettudatos babaápolásról, gyerekterelgetéstől.
Itt tudod megrendelni!

Ökoanyu

Ha szeretnéd az összes praktikát egy helyen olvasni, akkor mostantól megteheted, hiszen már kapható az Ökoanyu könyv rengeteg recepttel, mosási kisokossal!
Itt tudod megrendelni!