Ökoanyu

Egyszerűen zöld

A tökéletes fehérítő és foltoldó – jobb, mint gyári társai

Új rovatot indítok, terveim szerint minden héten bemutatok egy általam használt környezetbarát szert és ő lesz a hét hőse.

Az első versenyző a natrium-perkarbonat ismertebb neve: szilárd hidrogén-peroxid de így nem árulják, inkább  „foltisztító sóként” érdemes keresni.
Nem összekeverendő a mosószódával.
Vannak nála egyszerűbb és gyakrabban használt  dolgaim is, de most nagyon megszerettem, mert csodálatos fehérre tudja varázsolni  a ruháimat. A nagyhatású foltoldóknak is ez a fő összetevője, de ha ebben a formájában használjuk, akkor nem kevernek hozzá egy csomó felesleges adalékanyagot.

 

A legviccesebb az, hogy az interneten egymásnak teljesen ellentmondó dolgokat találok a használatával kapcsolatban, úgyhogy most inkább azt mondom el, nekem hogyan vált be:

Foltoldás: Gyerek leette a pólóját eperfagyival? Semmi gond! A mosógép dobjába tegyünk két evőkanál Na-Perkarbonátot. Fontos, hogy  a mosás legalább negyven fokos legyen, mert akkor kezd el dolgozni. Erős foltoldó, ugyanakkor a színeket védi.
(Nem szoktam előkezelni. Ha nagyon-nagyon tragikusnak ítélem, akkor egy kis epeszappanos bedörzsölés.)
Szürkülnek a fehér ruháink? Szintén ne keseredjünk el, áztassuk be őket mosás előtt húsz percre egy vödör forró vízbe, amibe szintén két evőkanál na-perkarbonátot tettünk.
Foltos ruhát én nem szoktam forró vízbe dobni, mert úgy tanultam a nagymamámtól, hogy a forró víz még jobban beleégeti a foltot. Tehát mondjuk a nagyon foltos fehéret epeszappannal meg szoktam kicsit dörzsölni még előtte.

Lehet, hogy lenne más felhasználási területe is, de én még nem próbáltam. A többi tisztítást a lakásban ennél olcsóbb szerekkel oldom meg, az általam használt összetevők közül ez az egyik legdrágább, viszont megéri az árát.

Ára: Fél kiló nagyjából 800 forint körül van
Itt tudod megvenni: Zöldboltok, webáruházak (patikában ne keresd, nincs!)

 

 

Egy hét múlva az epeszappant mutatom majd be, kompromittáló fotóval.

 

A szerzőről

rolam.png Nem fanatikus és nem trendi – csak zöld

okoanyu@gmail.comKönyvek

okoanyuakonyhaban_200.jpg

Ökoanyu a konyhában

Megjelent! Már kapható: Ökoanyu a konyhában. Környezettudatos tippek, ötletek és húsmentes receptek.
Itt tudod megrendelni!

Ökobaba

Már kapható második könyvem: Ökobaba címmel. Mindent a környezettudatos babaápolásról, gyerekterelgetéstől.
Itt tudod megrendelni!

Ökoanyu

Ha szeretnéd az összes praktikát egy helyen olvasni, akkor mostantól megteheted, hiszen már kapható az Ökoanyu könyv rengeteg recepttel, mosási kisokossal!
Itt tudod megrendelni!