Ökoanyu

Egyszerűen zöld

Te tudod mit kensz a gyerekedre?

Volt már vegyszermentes háztartás, kizöldülő erkély és egyéb összházi praktikák, de a kozmetikumok vidékére még nem nagyon kirándultunk, pedig hajajj…Főleg hajajj…

Kezdjük a legelején, hazavittünk egy pihe-puha újszülöttet és meg kellene fürdetni…

Már ennél az első pontnál is több iskola létezik, a franciáknál például egyáltalán nem elvárás a napi fürdetés, kiegyeznek azt hiszem heti 2-3-ban. Belgiumban ugyanez a helyzet.

Itthon napira szavaz a protokoll, jó legyen, mi is fürdettünk lelkesen, de felmerül a kérdés, hogy mivel?

Ebben a posztban semmi mást nem fogok csinálni, mint listázom a gyógyszertári fürdetőkrém összetevőit, aztán döntse el mindenki maga, rákenné-e a babájára?

Alkoholok: Cetearyl Alcohol, Ethyl Alcohol
Emollientek: Vaselinum Album, Cetearyl Alcohol, Paraffinum Liquidum / Mineral Oil
Emulgeálószerek: Cetearyl Alcohol, Polysorbate 60
Tisztítószerek: Polysorbate 60
Parabének: Methylparaben
Tartósítószerek: Methylparaben

Mik is ezek az anyagok?

Vaselinum Album: Kőolajból nyert, félszilárd szénhidrogének tisztított és elszíntelenített vagy  csaknem elszíntelenített elegye. Vízben gyakorlatilag nem oldódik; diklórmetánban kevéssé oldódik; etanolban (96%) és glicerinben gyakorlatilag nem oldódik.

Cetearyl Alcohol: emulgeátor, stabilizátor, krémalap, állagszabályzó, szintetikus anyag, esetenként allergiakiváltó, de megítélése alapvetően semleges.

Polysorbate 60: O/V emulgeátor szorbitból, zsírsavból és PEG-ből szintetizált. szintetikus anyag, erős bőringerlő, rákkeltő gyanús, dioxánnal szennyeződhet.

Paraffinum Liquidum / Mineral Oil: a petróleumból gázolaj gyártás folyamatának mellékterméke, használatáról megoszlanak a vélemények. Egyes elméletek szerint eltömíti a pórusokat, mások szerint a legtisztább mesterségesen előállított anyag.

Ethyl Alcohol: Szintetikus anyag, mely irritál és szárít.

Methylparaben: Tartósítószer és nagyon vitatott. Egyes elméletek összefüggésbe hozzák a a mellrák, a petefészekrák kialakulásával, mások szerint teljesen ártalmatlan. Abban viszont nagyjából mindenki egyetért, hogy növelhetik az UVB károsodást a bőrben, tehát érdemes fényvédőt használni methylparabént tartalmazó termékek használatával párhuzamosan.

Összességében annyira nem tragikus, hiszen nem ciánt etetünk a gyerekkel kiskanállal, de mindenképpen kérdéses, főleg akkor, ha van ennél természetesebb megoldás is. Hamarosan azt is leírom, én végül mire jutottam.

Ajánlott oldalak: antalvali.com/hatoanyagkereso, KrémMánia

 

A szerzőről

rolam.png Nem fanatikus és nem trendi – csak zöld

okoanyu@gmail.comKönyvek

okoanyuakonyhaban_200.jpg

Ökoanyu a konyhában

Megjelent! Már kapható: Ökoanyu a konyhában. Környezettudatos tippek, ötletek és húsmentes receptek.
Itt tudod megrendelni!

Ökobaba

Már kapható második könyvem: Ökobaba címmel. Mindent a környezettudatos babaápolásról, gyerekterelgetéstől.
Itt tudod megrendelni!

Ökoanyu

Ha szeretnéd az összes praktikát egy helyen olvasni, akkor mostantól megteheted, hiszen már kapható az Ökoanyu könyv rengeteg recepttel, mosási kisokossal!
Itt tudod megrendelni!