Ökoanyu

Egyszerűen zöld

Ezekben a gyerekruhamárkákban lehetnek mérgek

Sokan kérdezik tőlem, hány éves korig kell kimosni a gyerek ruháit első használat előtt. Én meg mindig döbbenten válaszolom, hogy a felnőttek ruháit is ki kell mosni, meregnem csak a gyerekekét.

Mondjuk ez elsősorban a szállítás, kezelés során belekerült méreganyagok kérdésén javíthat, de a ftalátok ügyét a ruhákban nem oldja meg:
"A ftalátok toxikussága komoly problémát  jelent a vadon élő állatokra és az emberekre, különös tekintettel ezen anyagcsoport hormonkárosító hatása miatt. Az egyik legszélesebb körben használt ftalát, a DEHP például bizonyítottan károsítja az emlősök szaporodási képességeit: az élet korai szakaszában megzavarhatja a herék kifejlődését, csökkenti a nőstények termőképességét, és gátolja a fiatal egyedek fejlődését." - olvasható a Greenpeace tanulmányában.

Legutóbb a bébiételekben található peszticidek kapcsán háborodtam fel , most pedig ez a hír, mit mondjak, nem dob fel és nem értem.
Mert egyrészt hogy kerülhet egyáltalán bele? Ha már benne van, miért nem ellenőrzik gyakrabban? Ha meg ellenőrzik, miért nincs következménye?
Ha egy tévécsatornát el lehet sötétíteni, biztos egy ruhaboltot is be lehetne záratni egy napra a világ összes pontján.

A teszten ezek az itthon is megtalálható márkák akadtak fenn: Adidas, Nike, C&A, H&M

Az oly kedvelt H&M-nek 7 tesztelt gyerekruhájából 6-ban találtak valami méreganyagot.
Hűha, na megyek is a géptől, úgy látszik, ma radikális hangulatban vagyok…

De lehet, ha ti is elolvassátok a Greenpeace sajtóközleményét, nektek sem lesz jó kedvetek:

A Greenpeace új tanulmánya szerint mérgező szörnyek lakoznak gyermekeink ruhásszekrényeiben

A Greenpeace  tegnap nyilvánosságra hozott új vizsgálata egy sor veszélyes vegyi anyagot talált vezető ruhamárkák gyermekeknek gyártott ruháiban és cipőiben: így például a Disney és a Burberry luxusmárka termékeiben, valamint hazai boltban árusított Adidas-gyerekruhában is.

A Greenpeace Detox kampánya keretében 2013 májusában és júniusában összesen 82, gyermekek számára gyártott textilterméket vásárolt 25 országban (köztük Magyarországon is), nagyobb ruhaüzletekben vagy más márkakereskedőknél. A megvásárolt, 12 világmárka által gyártott termékeket független, minősített laboratóriumokban vizsgálták. Azt keresték, hogy találhatóak-e bennük veszélyes vegyi anyagok, és ha igen, milyen mennyiségben. A riasztó eredmények, amelyeket a „Kis mese a szekrényedben lakozó szörnyekről” című tanulmányban hoztak nyilvánosságra, sajnos azt mutatják, hogy minden egyes tesztelt márkának van olyan terméke, amelyben található veszélyes vegyi anyag.

Egy Adidas-úszóruha PFOA-tartalma magasabb volt, mint a vállalat saját vegyianyag-előírásában szereplő érték, egy Németországban vásárolt Primark-gyermekpólóban pedig a ftalát szintje 11%-os volt. Emellett az NPE-k [magas szintjét mutatták ki a Disney és a Burberry termékeiben.

„Elfogadhatatlan, hogy bár az Adidas korábban elkötelezte magát a méregtelenítés mellett, mégsem tette meg a szükséges lépéseket. Az itthon árusított Adidas gyermeknadrág-pulóver szettben NPE-ket és mérgező antimont is ki lehetett mutatni” – jelentette ki Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője. A Magyarországról tesztelt másik minta, egy C&A-ban árusított gyermekdzseki az NPE-k és antimon mellett még PFC-ket is tartalmazott.

Chih An Lee, a Greenpeace kelet-ázsiai Detox-kampányfőnöke így nyilatkozott:
„Ez rémálom a szülőknek, akik szeretnének veszélyes vegyi anyagok nélküli ruhákat venni gyermekeik számára. Ezek a »kis vegyi szörnyek« sajnos mindenben megtalálhatóak, az exkluzív luxustermékektől az olcsóbb divatmárkákig. A vizeinket is szennyezik, pedig léteznek alternatívák.”

A Greenpeace Detox kampánya felszólítja a nagyobb ruhamárkákat, így az Adidast is, hogy 2020-ig kötelezzék el magukat a nulla kibocsátás mellett az összes veszélyes vegyi anyagra vonatkozóan. Világszerte eddig már 18 ruhamárka tett ígéretet a méregmentesítésre, és sokuk már komoly lépéseket tett a beszállítói láncok nagyobb átláthatósága és a méreganyagok kivezetése érdekében.
A teljes tanulmányt és a márkák teljes listáját ezen a linken találjátok.

 

A szerzőről

rolam.png Nem fanatikus és nem trendi – csak zöld

okoanyu@gmail.comKönyvek

okoanyuakonyhaban_200.jpg

Ökoanyu a konyhában

Megjelent! Már kapható: Ökoanyu a konyhában. Környezettudatos tippek, ötletek és húsmentes receptek.
Itt tudod megrendelni!

Ökobaba

Már kapható második könyvem: Ökobaba címmel. Mindent a környezettudatos babaápolásról, gyerekterelgetéstől.
Itt tudod megrendelni!

Ökoanyu

Ha szeretnéd az összes praktikát egy helyen olvasni, akkor mostantól megteheted, hiszen már kapható az Ökoanyu könyv rengeteg recepttel, mosási kisokossal!
Itt tudod megrendelni!