Ökoanyu

Egyszerűen zöld

Nem gyerek kezére való - újra az SLAS-ről

Tavaly ősszel volt egy köröm, meg is írtam, az oviba kerülő gyerek kezét minden más külső hatás kizárásával kimarta a folyékony szappan.

piece-of-soap-97467_1280.jpg

A Tudatos Vásárlók legutóbbi terméktesztjében, amiről írtam is, elhangzik a tételmondat is:
"A legelterjedtebb iparban használatos anionos tenzidek kockázatosak a környezetre nézve, például a nátrium-lauril-szulfát (Sodyum Lauryl Sulphate, SLS) számos kutatás szerint erős bőr- és szemirritáló anyag. Nagyobb koncentráció esetén bőrirritáció jelentkezhet felnőtteknél, kiszárad, kivörösödik, esetleg begyullad a bőr, lassul a sebgyógyulás is. A csecsemők, gyermekek még érzékenyebbek, már rövidebb kitettség és alacsonyabb koncentráció esetén jelentkezhetnek náluk a panaszok."

Az SLAS körül folyton megy a vita, hogy ártalmas-e vagy sem, meg határérték - kedvenc szavam - meg ilyenek, de ha egyszer kimarja, akkor kimarja, azon nem nagyon van mint "határértékezni".

Fogtam egy sima, kecsketejes szappant, kilenc (!!!!) kis kockára daraboltam, bevittem novemberben és májusban még mindig volt belőle.

Ezt mondjuk én sem gondoltam volna, de elképesztően sokáig kitartott. Direkt kifaggattam az óvónőket, dadusokat, hogy volt-e bármi plusz macerájuk abból, hogy a gyerek szappant használ (többet kell-e segíteni neki, vagy takarítani utána), de közölték, hogy nem.

Idén újra ovi és nem értem még el oda, hogy szappant vigyek be, másfél hét múlva vettem észre, hogy érdesedik a gyerek keze. Kiváló. Most még az sem zavarhatott össze, hogy hideg van és fúj a szél, mert nem volt hideg és nem fújt.
Úgyhogy megint feldaraboltam egy sima szappant és bevittem, gondolom jövő márciusig nagyjából jó leszek vele, még úgy is, hogy a lányom minden kicsikét megkínál vele, ha valakinek éppen kipirosodna. Tegnap pedig közölte a kis törpenyúl, hogy majd ő beszél a ovivezetővel, hogy szerinte jobb lenne, ha minden kisgyerek szappant használna, az gondolja, ezt nem nehéz elintézni, majd ő megpróbálja.

szappan.JPG

A szerzőről

rolam.png Nem fanatikus és nem trendi – csak zöld

okoanyu@gmail.comKönyvek

okoanyuakonyhaban_200.jpg

Ökoanyu a konyhában

Megjelent! Már kapható: Ökoanyu a konyhában. Környezettudatos tippek, ötletek és húsmentes receptek.
Itt tudod megrendelni!

Ökobaba

Már kapható második könyvem: Ökobaba címmel. Mindent a környezettudatos babaápolásról, gyerekterelgetéstől.
Itt tudod megrendelni!

Ökoanyu

Ha szeretnéd az összes praktikát egy helyen olvasni, akkor mostantól megteheted, hiszen már kapható az Ökoanyu könyv rengeteg recepttel, mosási kisokossal!
Itt tudod megrendelni!