Ökoanyu

Egyszerűen zöld

Vegeta házilag

Jó, ne hívjuk feltétlenül vegetának, legyen inkább ételízesítő. A hét végén a Slow Héten vendégeskedtem és ott több turnusban ezt az egyik kedvenc receptemet készítettük. Miután a zöldségpucolásban és az aprításban is volt segítségem, ezért aztán még gyorsabban ment az egész, kicsit tán még csalódottak is voltak a hozzám érkezők: hogy tényleg ennyi csak? Kész is vagyunk?

hazivegeta1.jpg

Igen, tényleg nagyon hamar elkészül, és azért jó ilyenkor nyáron megcsinálni, mert egyrészt nagyon jó ízesek a zöldségek, másrészt pedig hamar kiszárad a napon.

Sok recept van fent a neten itt-ott, végül ez lett az én alapreceptem:

Recept:

  • 1 közepes méretű zellergumó + a zöldje
  • 2 sárgarépa
  • 2 petrezselyemgyökér + a zöldje
  • 1 nagyobb fej hagyma
  • ha van éppen itthon, pár szál lestyán

A zöldségeket megmostam, megpucoltam, feldaraboltam majd beletettem az aprítómba, és egy pillanat alatt apróra daráltam. Ennyi zöldséget csak több menetben lehet, ami kész, azt mindig kiborítottam egy tálcára. Reszelni is lehet, de ez így lényegesen gyorsabb. Az előkészítés nagyjából annyi idő, mint amikor húslevest főzünk a családnak, a végeredményt viszont jó esetben egész télen használhatjuk majd. Sütőpapírral leterített lapos sütőtálcára tettem a zöldségdarát, és a napon megszárítottam. Hogy ne szálljon bele semmi, egy szúnyoghálószerű anyaggal letakartam (lehet a babakocsi, utazóágy szúnyoghálója is), és néha átforgattam a darálékot, hogy mindenhol egyenletesen száradjon. Tűző napon pár óra alatt zörgősre szárad, de kevésbé napos időben sütőben is lehet szárítani, nagyjából 80 fokon. Amikor kész lett, újra beszórtam az aprítómba, hogy homogénebb legyen kicsit, de ez nem kötelező, csak finomhangolás. A só nélküli verziót szoktam készíteni, mert szeretem külön szabályozni a sózást, ugyanis a család só-igénye nagyon eltérő, így viszont utólag jól be lehet állítani egy ételnél.

A házi fűszerkeverék egy másik verzióját sok más recept mellett megtalálhatjátok az Ökaonyu, illetve Ökobaba című könyveimben. 

Ha tetszett és kíváncsiak vagytok a többi praktikára, itt meg tudjátok rendelni a könyveket!

A szerzőről

rolam.png Nem fanatikus és nem trendi – csak zöld

okoanyu@gmail.comKönyvek

okoanyuakonyhaban_200.jpg

Ökoanyu a konyhában

Megjelent! Már kapható: Ökoanyu a konyhában. Környezettudatos tippek, ötletek és húsmentes receptek.
Itt tudod megrendelni!

Ökobaba

Már kapható második könyvem: Ökobaba címmel. Mindent a környezettudatos babaápolásról, gyerekterelgetéstől.
Itt tudod megrendelni!

Ökoanyu

Ha szeretnéd az összes praktikát egy helyen olvasni, akkor mostantól megteheted, hiszen már kapható az Ökoanyu könyv rengeteg recepttel, mosási kisokossal!
Itt tudod megrendelni!