2015. június 30.

Hamarosan már a LEGO sem lesz a régi…

Hamarosan már a LEGO sem lesz a régi…

Kislányként imádtam legózni, az unokaöcsémmel egész rendszereket építettünk még éjjel is, hogy aztán könnyedén csusszantsuk be az emeletes ágy alá, amikor jönnek a szüleink reklamálni, hogy miét nem alszunk már…

lego.jpg

Aztán vártam, hogy a gyerekem akkora legyen, hogy végre a kezébe lehessen adni a kis építőkockákat. Először a nagyobb kockákkal próbálkoztunk, hát mit mondjak…Nem volt elsöprő a siker. Egy boltos játékunk van és a szent szerepjátékok nevében naponta ötvenszer ment a kis cuki kutya a pink színű autóján tejet és cserepes virágot venni paradicsommal.  Így jártam, nincs mit tenni, arra tippelek, a BMX bandita korszakomat is ki fogja hagyni, de ettől szép a világ ugye. Különben is, bizonyára az én anyámnak  jobbak az idegei,én biztos szívgörcsöt kapnék, ha ő is építkezéseken ugrálna bringával a sittes buckák között. Őőő, mondjuk lehet, hogy most anyám utólag kap szívgörcsöt. Na, mindegy.

Persze nem tudtam nem észrevenni, hogy a LEGO a sok kicsi, sőt beláthatatlanul sok kicsi műanyag darabkája véletlenül sem mondható fenntarthatónak, ezért is örültem meg az alábbi hírnek:

A dán székhelyű Lego-csoport bejelentette, hogy a jelenleg kapható, műanyag építőkockákat 2030-ig "fenntartható" anyagból készültekre cserélik le. A cég ebből a célból egy kutatóközpontot hoz létre, 150 millió dolláros befektetéssel és száz alkalmazottal.

A Lego-csoport tulajdonosa, Kjeld Kirk Kristiansen közleményében a következőket mondta: "Az a küldetésünk, hogy inspiráljuk és fejlesszük a jövő építőit. Hiszünk abban, hogy ezt a célt úgy érhetjük el a legkönnyebben, ha a gyerekeknek megteremtjük a kreatív játékhoz szükséges feltételeket. A most bejelentett beruházás a bizonyítéka annak a folyamatos erőfeszítésünknek, melynek értelmében pozitív hatással szeretnénk lenni a bolygónkra - melyet a következő generációk örökölnek majd."

A Lego építőkockái 1963 óta egy erős, merev műanyagból, akrilnitril-butadién-sztirolból (ABS) készülnek. A Lego évente mintegy 6000 tonna műanyagot használ fel a gyártás során. A cég jelezte, hogy együttműködni tervez más vállalatokkal, hogy megtalálják azokat az anyagokat, melyekkel a leghatékonyabban élehet pótolni a most használt műanyagot. Ugyanakkor a Lego azt is jelezte, hogy álláspontjuk szerint nincsen közmegegyezés arról, mi is tekinthető "fenntartható" anyagnak.

Nos alapvetően ez jó hír, bár addig még van 15 év és a tudomány jelenlegi állása szerint idővel nem állunk fényesen, de reméljük a legjobbakat…

Forrás: http://www.nbcnews.com/