Ökoanyu

Egyszerűen zöld

Ne dobd a szelektívbe!

Ilyet is ritkán írok le, de van, amikor ez a jó megoldás.

Egyre több bevásárlóközpontban lehet szelektív szemétgyűjtőket találni. Mindig le is fotózom őket, tudom, sajátos perverzió, de most érjük be ezzel.
Eleinte én is nagy boldogan dobtam a papírgyűjtő részbe a blokkokat, rögtön, miután kijöttem a boltból és tudtam, arra a blokkra nem lesz szükségem.

penztar.jpg

Aztán egyszer egy boltban mondták, hogy ezt felejtsem el, ez a legnagyobb hülyeség, amit csinálhatnék, a blokkok, számlák papírja hőpapírból van és egyáltalán nem alkalmasak a szelektív gyűjtésre. Próbáltam rákeresni, de  sehol nem találtam erre vonatkozó információkat.

Végül a Szelektálok.hu stábjától a következő szakszerű leírást kaptam:
„A hőpapír (thermopapír) a bisphenol-A (BPA) tartalom miatt a vegyes kukába elhelyezése javasolt, nem a szelektívbe, mivel az újrahasznosítási folyamatban a BPA felhalmozódhat és az újrapapírban olyan koncentrációban jelenik meg, ami nem kívánatos.

Nagyobb mennyiségben keletkező hőpapír esetén veszélyes hulladék kezelőnek történő átadás szükséges.

BPA-mentes hőpapír is elérhető már minden további nélkül a piacon, van, ami más phenollal, pl. bisphenol-S-operál és vannak teljesen phenolmentes hőpapírok.”

 

Gondolom még mindenki rohangál a kacsáért, halért, dióért, utolsó kimaradt könyvért, vagy lapostévéért, ezért gondoltam, hátha jól jöhet az infó, ha nagy büszkén dobnánk a szelektívbe a felesleges blokkokat. Persze azért érdemes átgondolni, melyiket dobjuk, a legtöbbet azért jó egy ideig őrizgetni, ha valamiért nem jó, amit vásároltunk, akkor ne a szekrény alján porosodjon évekig, hanem vissza tudjuk vinni a boltba.

A szerzőről

rolam.png Nem fanatikus és nem trendi – csak zöld

okoanyu@gmail.comKönyvek

okoanyuakonyhaban_200.jpg

Ökoanyu a konyhában

Megjelent! Már kapható: Ökoanyu a konyhában. Környezettudatos tippek, ötletek és húsmentes receptek.
Itt tudod megrendelni!

Ökobaba

Már kapható második könyvem: Ökobaba címmel. Mindent a környezettudatos babaápolásról, gyerekterelgetéstől.
Itt tudod megrendelni!

Ökoanyu

Ha szeretnéd az összes praktikát egy helyen olvasni, akkor mostantól megteheted, hiszen már kapható az Ökoanyu könyv rengeteg recepttel, mosási kisokossal!
Itt tudod megrendelni!