Ökoanyu

Egyszerűen zöld

"Pedig lehetne szép új ruhád is!"

Az ökoanyuság persze nem fenékig szódabikarbóna, sokszor a szemléletem miatt kapok olyan mondatokat, amelyek mélyre mennek.

Az egyik ilyen egyszer egy kedves ismerőstől jött: „Ez a szegény gyerek még Mikuláskor sem kap csokit???”

Kicsit viccnek szánta, de nem úgy jött át. De ezt a mondatot már bolti eladótól is megkaptam, amikor raktam össze mogyoróból, aszalt áfonyából álló kis mikuláscsomagomat.

Pedig a csoki sosem volt tiltott gyümölcs, nem vagyok a totális tiltás híve, szerintem az nem szül jó vért. És eddig nem is volt ebből soha semmilyen konfliktusunk a gyerekkel. De mondjuk a húsvéti és mikulásra adott csokidömpinggel nem értek egyet, aztán ennyi.

Most egy új mondatot kaptam meg, miközben raktam össze az őszi-téli ruhatárát: „Ó, pedig lehetne szép új ruhája is, nem?” – jött a - nem is annyira - burkolt bírálat.

tumblr_inline_o33iqvvfw31t5h4qj_1280.jpg

Nagyon nehéz kérdés. A divattal ökoanyuságom keretein belül sokáig nem foglalkoztam kiemelten. Tudtam, hogy a divatiparral komoly problémák vannak, de nem mélyedtem el a témában.

Aztán egy volt kolléganőm, Mengyán Eszter elkezdett foglalkozni a fenntartható divattal, és Holy Duck címmel blogot is vezet a témáról. Nagyon sok energiát beletesz, hogy egyre többen tudjanak a divatiparban tapasztalható problémákról. Bár addig is olvastam, és néztem nagyon kemény filmeket a témában, tőle új lendületet kaptam.

Ökaonyunak lenni egyébként akkor sem fenékig tejfel, amikor belevetem magam egy-egy keményebb témába, és itthon nyelem a könnyeimet a monitor előtt. Így történt ez akkor is, amikor megnéztem még pár dokumentumfilmet és komolyabb összeállítást, kampányfilmet arról, hogy  milyen körülmények között készülnek nagyon sok estben a “fast fashion” ruhák.

 

Akkor tört fel belőlem a zokogás, amikor egy ismert, bangladesh-i katasztrófáról készült dokumentumfilmben azt láttam, hogy egy lányommal egy korú, alig pihegő kislányt hoznak ki annak az összedőlt háznak a romjai alól, ahol gyerekek varrják a ruhákat. Azokat a ruhákat, amiket itt mi a bevásárlóközpontokban unott arccal odébb pöckölünk, mert nem tetszik nekünk a színe.

fashion.jpg

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) szerint körülbelül 260 millió gyermek foglalkoztatnak szerte a világon. Közülük 170 millióan olyan munkát végeznek, amelyet az ENSZ úgy határozott meg, mint "az előírt minimális életkor alatt végzett munka" vagy olyan munka, amely hátrányos jellege vagy feltételei miatt a gyermekek számára elfogadhatatlan, és tilos ".

bangladesh-2.jpg

A gyermekmunka törvényileg tiltott a legtöbb országban, de a világ legszegényebb részein továbbra is elterjedt.

A gyermekmunka a divatipar esetében különösen nagy jelentőséggel bír, mivel az ellátási lánc nagy része alacsonyabb képzettségű munkaerőt igényel, és bizonyos feladatokat gyermekek jobban el tudnak végezni, mint a felnőttek. A gyapotszedésnél például a munkáltatók szívesebben vesznek fel gyermekeket, tekintettel kis ujjaikra, amelyek nem károsítják a termést.

cotton.png

Forrás: The Guardian


Utána sokáig gondolkodtam, mit tehetnék. Magyar tervezők egyedi ruháit – bár sok gyönyörű van, ez kétségtelen - nem igazán tudjuk megfizetni, főleg mindennapi használatra. Egy dolgot tudok tenni: azokat a gyártókat, akikről biztosan tudom, hogy alkalmaznak gyerekmunkát, bojkottálom, az összes többi ruhát pedig nagyon kevés kivétellel használtan szerzem be, hogy minél tovább maradhassanak a körforgásban.

És amikor a gyereket úgy gyűjtöm be az iskola udvaráról, mint egy kis varacskos disznót, akkor nem is gondolom, hogy őszinte lenne a mosolyom, ha mindezt egy szín új ruhában tette volna.

Úgyhogy kaphatna, valóban, de nem kap és nem zokog. Érti. Pedig nem mutatok neki képeket, és nem beszélgetünk konkrétan gyerekmunkáról.

November 20. a gyermekek jogainak világnapja. A gyereknek joguk van a játékhoz. Azok a gyerekek, akik gyárakban dolgoznak, nem élhetik meg a gyerekkort. A gyerekmunka számtalan ponton sérti az ENSZ 1989. november 20-án elfogadott Gyermekjogi Egyezményét.

Ne feledd, minden választásod szavazás is egyben. Ha minél tudatosabban vásárolsz és igyekszel tájékozódni azokról a cégekről, amelyek nem alkalmaznak gyerekmunkát, akkor talán elérhető változás ezen a területen is.

 

 

 

 

A szerzőről

rolam.png Nem fanatikus és nem trendi – csak zöld

okoanyu@gmail.comKönyvek

okoanyuakonyhaban_200.jpg

Ökoanyu a konyhában

Megjelent! Már kapható: Ökoanyu a konyhában. Környezettudatos tippek, ötletek és húsmentes receptek.
Itt tudod megrendelni!

Ökobaba

Már kapható második könyvem: Ökobaba címmel. Mindent a környezettudatos babaápolásról, gyerekterelgetéstől.
Itt tudod megrendelni!

Ökoanyu

Ha szeretnéd az összes praktikát egy helyen olvasni, akkor mostantól megteheted, hiszen már kapható az Ökoanyu könyv rengeteg recepttel, mosási kisokossal!
Itt tudod megrendelni!