Ökoanyu

Egyszerűen zöld

Miért nem dobtam ki végül mégsem a kenyérsütőgépet az ablakon?  

Na, lássuk csak:

  • Azért, mert tökéletes kenyereket süt
  • Mert két mozdulat összerakni egy kenyeret
  • Mert gluténmentes kenyérből is olyat tud sütni, ami eddig még soha nem sikerült

 

Jó, jó, de akkor eleve miért akartam kidobni az ablakon? Nem indult harmonikusan a viszonyunk.

Már amikor írtak, hogy kipróbálnám-e, belül üvöltött egy hang: ne, ne neee! Tudtam, hogy nem lesz könnyű időszakunk, most fogadtunk örökbe egy kislányt, az egész karácsonyt át kellett szervezni hozzánk, nyár óta egy kölyökkutya boldog és egyben kicsit lefáradt gazdái vagyunk, kell még pont a nyakamba rántani bármi feladatot.

Az első kenyereim katasztrofálisak lettek. Nem értettem, mi a gond, hiszen az otthon sütött kenyerekkel való kapcsolatom lassan 25 évesnek mondható már. Még anyám kezdte velem a konyhában a dagasztást, a kiskádban. Most egy ideje arra tippelek, kiskamasz, fölös energiáimat akarta így levezetni, de akárhogy is volt, végül beleszerettünk a házi kenyerekbe.

Tőlem szokatlanul romantikus történet, hogy életem első fizetéséből is egy kenyérsütőgépet vettem anyukámnak, mert az volt akkor a legnagyobb vágya.

Az a gép közepesen értékelhető kenyereket sütött, amikor egyszer megadta magát, újra átálltunk a sütőre és azóta nem próbálkoztunk gépekkel. Ennek már nagyjából 20 éve.

Szóval nem voltam teljesen meggyőződve arról, hogy kell-e nekem egyáltalán kenyérsütőgépet tesztelnem, utánaolvasni meg nem volt időm, hogy mit is kapok.

Később vált számomra világossá, hogy azt a márkát és típust kaptam, ami most nagyjából a kenyérsütők Rolls Royce-a, a műfaj csúcsa, csak szuperlatívuszokban nyilatkoztak róla minden általam fellelt magyar és nemzetközi tesztben.

 

Nem értettem hát, miért sikerültek tragikusan az első kenyereim. Aztán rájöttem, hogy itt a nagy felfordulásban lejárt, egyébként bolgár élesztőt próbáltam használni, na, az meg nem futott sehova, illetve nem dolgozott a tésztában.

img_5644.JPGKenyérnek sem látszó tárgy lejárt, bolgár élesztővel

Ekkor kezdtem enyhülni, de még egy komoly feladat elé állítottam a gépet. Elhatároztam, hogy étkezési tanácsadásba semmiképpen nem szeretnék belecsúszni ablogomon, de, hogy további küzdelmem érthető legyen, megosztom, hogy - belgyógyász barátnőm tanácsára, aki néha szervizelni szokott engem, ha kell -, lehetőleg nem eszem gyors érlelésű dolgokat és kenyeret is csak olyat, ami legalább hat órán keresztül kelt.

Namármost, ilyen program nem volt a kicsi gépen, ezért iszapbirkóztunk valamelyest, ismét. Addig szórakoztam a programokkal és az időzítéssel, míg végül a megfelelő ideig kelt a tésztám.

Nem vagyok az a feladós típus, na. de íme, idáig fejlődtünk a gép, meg én:

img_5733_1.JPG
Mint fokhagymával szokás a vámpírt, úgy űzöm el vele most Tél Tábornokot!

 

Mondjuk, ha van kritikám a géppel kapcsolatban, az pusztán annyi, hogy a programokba nem lehet belenyúlni sehol, ettől én mindig frusztrált leszek, de miután meg tudtam oldani a dolgot és a kenyerek minősége végképp meggyőzött, nem bosszankodtam tovább.

A gluténmentes kenyérért is meg kellett küzdenem kicsit, mert azokkal az arányokkal, amik a lisztkeverék dobozán voltak, nem működött a dolog, de amikor ugyanazt a lisztkeveréket a gép leírásában szereplő arányokkal használtam, akkor olyan gluténmentes kenyeret sütöttem, hogy a lányomnak párás lett a tekintete. Szegénykém, ritkán jut ki neki igazán jó kenyér az életben, mert ezeket a kenyeret hiába csináltam itthon, a sütő nem tudta ennyire tökéletesen átsütni, a boltiak pedig konkrétan gyalázatosak.

img_5696.JPGEgy barna, Glutenno lisztkeverékből készült, gluténmentes kenyér belső szerkezete

Zseniális, ahogy este bedobom a cuccokat és reggelre ott a friss kenyér. Hogy amíg lefürdetem a csajokat, és vége a fektetésnek, kész a nagyobbik lányom gluténmentes kenyere, egész hétre (szeletelve fagyasztom, mikor kihűlt, hogy ne dobjak ki száradt kenyeret). A csúcs az volt most, amikor úgy sakkoztam a programmal és az, időzítéssel, hogy amikor hazajöttünk egy kis hétvégi ottalvós kiruccanásról, éppen kész lett a friss kenyerünk.

És ez még csak a kezdet! Mert eddig csak a kenyereket próbáltam, de tervben van még kalács, sőt, a gép kovászt is tud készíteni, arra is mindenképpen rá kell feküdnöm, ki nem hagynám., És még a begyűjtött csipkebogyómból is ebben a gépben fogok lekvárt főzni.

 fullsizerender_1.jpg
Folymatosan műszakban van

Sok a dolog kérem, sok a dolog.

Mondjuk az minimum egy öko- kabaré volt, amikor a gép hajnalban nagy elánnal elkezdett dagasztani, ezt megugatta a kutya, amire felébredt a totyogó és sírva átcuccolt a mi szobánkba. Így jár, akinek nincs ajtó a konyháján, de azóta ügyesebb vagyok az időzítéssel.

Továbbra sem vagyok feltétlenül géppárti, de ez a cucc nagyon ott van, az biztos.

 

 

A szerzőről

rolam.png Nem fanatikus és nem trendi – csak zöld

okoanyu@gmail.comKönyvek

okoanyuakonyhaban_200.jpg

Ökoanyu a konyhában

Megjelent! Már kapható: Ökoanyu a konyhában. Környezettudatos tippek, ötletek és húsmentes receptek.
Itt tudod megrendelni!

Ökobaba

Már kapható második könyvem: Ökobaba címmel. Mindent a környezettudatos babaápolásról, gyerekterelgetéstől.
Itt tudod megrendelni!

Ökoanyu

Ha szeretnéd az összes praktikát egy helyen olvasni, akkor mostantól megteheted, hiszen már kapható az Ökoanyu könyv rengeteg recepttel, mosási kisokossal!
Itt tudod megrendelni!