Ökoanyu

Egyszerűen zöld

Újratervezés - újra arccal a vásárlóközösségek felé!

Most kezdem kidugni a fejem lassan az elmúlt hónapok eseményei közül, és nagyon észnél kell lennem, mert a postaládám meg csak hízik, hízik, jönnek az újabb feladatok.

Hirtelen lett nagyon népes a családunk, kutyástul, gyerekestül, van itt kérem minden, mint a búcsúban, és nem minden korábbi szabályomat sikerül betartanom.

 

Azt sem hagyhatom figyelmen kívül, hogy a fogyasztási szokásaink is változtak, kicsit átalakult, mit viszünk a nagynak a suliba, a kicsi szereti a zöldséget -hallelujahalleluja -, a kutyára is oda kell figyelni, és a mennyiségek is változtak.  Az elmúlt hetekben bizonyos árucikk esetében a kiszállítást választottam. Ez az, amikor az elvek elbuknak a túlélésért folytatott küzdelemben, de türelmes vagyok magammal, magunkkal, legalábbis baromira igyekszem.

Ha valakinek vér szerinti babája születik az szépen ráhangolódhat, pocakjában a bébivel az új életre, az örökbefogadásnál viszont derült égből jön a gyerek. Így még a munkákat sem lehet előre tervezni, nálam főleg nem, hogy szabadúszó vagyok, de most inkább csak lavírozgatok. De legalább a mosható pelenkázás flottul megy, amit elveszek az egyik oldalon, visszaadom a rendszernek a másikon. Nagyjából. Mondjuk alig várom már a tavaszt, hogy boldogan lehessen piacozni, de most pillanatnyilag hozzáfagyok a kis gurulós kocsimhoz. Tudom, gyenge vagyok, mint mosható pelenkában a combgumi, de vállalom.

Szóval most, hogy legalább már a nevemet újra meg tudom mondani, épp gondolkodni kezdtem azon, hogy bizonyos élelmiszerek megbízható kiszámíthatósággal fogynak nálunk. Tehát ezekből egyrészt érdemes lenne ésszerűen nagyobb mennyiséget vásárolni, másrészt megint jó lenne egy “szatyor-közösséget” létrehozni. Ez azt jelenti, hogy többen összeállunk, és keresünk magunknak egy jó termelőt, akiben megbízunk és rendszeresen rendelünk tőle.

vegetables-790022_1280.jpg

Már tippem is van, merre induljak, csak kicsit körülnézek, hátha találok magam mellé a közelben társakat.

És pont itt tartottam a gondolatmenetben, amikor megkaptam az E.ON Energy Globe díj azon jelentkezőinek listáját, akiknek a pályázata nem jutott a döntőbe, de mégis érdemesek a bemutatásra. Azzal együtt, hogy sok érdekeset olvastam - például nagyon izgatna, hogy hogyan lehetne benzines autóból elektromosat csinálni -, most mégis a vásárlóközösségek állnak hozzám a legközelebb, úgyhogy boldogan üdvözlöm a nyíregyházi Kosár Bevásárlóközösséget. A helyi élelmiszer fogyasztásának támogatására alakuló bevásárló közösségek meg tudják erősíteni a helyi ellátási láncot. Ezzel jóval kisebb lehet az élelmiszerek ökológiai lábnyoma, lényegesen kevesebb a szállításra fordítandó energiaigény, kevesebb a csomagolási hulladék, és segítségével előtérbe kerülhetnek a zöldebb termelési módszerek. A nyíregyházi csapat eddig 120 család heti élelmezését és 60 termelő piacát teremtette meg önkéntes munkával. Le a kalappal előttük!

Némi szervezést igényel, de jobb minőségű élelmiszert ehetünk és egyben támogathatjuk a helyi gazdaságot. Egy klasszikus win-win helyzet.

Vicces az élet körforgása, mert az új családi helyzet arra késztet, hogy újra átgondoljam a háztartásunkat, és az is szempont, hogy minél kevesebb idő menjen el az ügyintézésre, hogy többet lehessünk együtt.

 

A nyíregyházi Helyben a Jövőnk Egyesület pályázata sajnos (idén) nem lett döntős, de egy csomó izgalmas projekt viszont bejutott a döntőbe és még holnap estig szavazhattok az E.ON Energy Globe Magyarország díjra!

A szerzőről

rolam.png Nem fanatikus és nem trendi – csak zöld

okoanyu@gmail.comKönyvek

okoanyuakonyhaban_200.jpg

Ökoanyu a konyhában

Megjelent! Már kapható: Ökoanyu a konyhában. Környezettudatos tippek, ötletek és húsmentes receptek.
Itt tudod megrendelni!

Ökobaba

Már kapható második könyvem: Ökobaba címmel. Mindent a környezettudatos babaápolásról, gyerekterelgetéstől.
Itt tudod megrendelni!

Ökoanyu

Ha szeretnéd az összes praktikát egy helyen olvasni, akkor mostantól megteheted, hiszen már kapható az Ökoanyu könyv rengeteg recepttel, mosási kisokossal!
Itt tudod megrendelni!