Ökoanyu

Egyszerűen zöld

Mennyei fogás spárgából - fél óra alatt kész!

Réka vagyok. Spárgafüggő. Tíz éve.
És tíz éve nagyjából ugyanazt a receptet variálom.

asparagus-2538848_1920.jpg

Zöld spárgát veszek, mert azt szeretem. Ahol törik, leszedem a szára végét, megmosom, bedobom a tepsi aljára, vajat morzsolok rá és pici olívaolajjal megcsorgatom, só-bors megy még a tetejére és bevágom a sütőbe.  Állva, a tepsiből fogyasztom.

Lássuk be, tíz év alatt kicsit mégis meguntam.

És digitális detox ide- vagy oda, azért van, amikor jól jön a Facebook azonnalisága. Egy nyitott, főzős Facebook-csoportban egy Franciaországban élő régi barátom megosztotta a legújabb spárgás varázslását, én pedig felálltam azonnal a gép elől, kicsit még az otthon rendelkezésre álló összetevők és a saját ötleteim alapján újragondoltam a receptet és meg is született egy mennyei, a legmaxiálisabban szezonális spárgás fogás. Nem merem egytálnak nevezni, viszont az is igaz, hogy én nem ettem mellé semmit és tökéletesen laktató volt így is.

Hozzávalók:

  • Fél kg zöldspárga
  • Kevés vaj
  • Kevés olívaolaj.
  • Egy doboz tejföl
  • 2 tojás
  • Só, bors
  • Kb. 5 dkg, reszelni való sajt
  • Parmezán, vagy bármilyen, parmezán-szerű érett sajt
  • Pár szelet póréhagyma, ha nincs otthon, pár szál újhagyma
  • Zöldfűszer-keverék

A spárga végeit letörtem, a spárgát megmostam és 3-4 centis darabokra törtem.

Letettem a tepsi aljára, mellé dobáltam az apróbb kockára vágott póréhagymát, rámorzsoltam egy kevés vajat, meghintettem kevés olívaolajjal, kevés sóval és borssal a tetején betettem a sütőbe.
Amíg a spárga elkezdett puhulni, a tejfölt kikevertem a tojásokkal, hozzáadtam fél teáskaná zöldfűszer-keveréket, amit otthon találtam és lereszeltem a sajtot.

Miután mindezzel elkészültem, kivettem a spárgát a sütőből, ráöntöttem a tejfölös kulimászt, megszórtam sajttal és visszatettem. Nagyjából 20 perc alatt összesült és pirulni kezdett a tetején a sajt. A sajt pirulűsa a biztos jele annak, hogy elkészült, már isteni és ki lehet venni.

Hogy a csúcsra járassam az élvezeteket, a végén még szórtam rá egy adag jó féle, magyar házi érett tehénsajtot - őszintén szólva egy jó pár éve jobban szeretem ezeket a keményebb magyar termékeket, mint a parmezánt.

Neked is van egy szuper szezonális recepted? Vagy zöldítenél az életmódodon, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá?

Az E.ON kihívása most segíthet elindulni, ráadásul, ha most teljesítesz egy kihívást és feltöltöd az oldalukra, még egy elektromos robogót is nyerhetsz!

Érdemes csatlakozni az #egyzöldlépés játékhoz az eon.hu/fenntarthatojovo oldalon, ahol a tudatosan gondolkodó, vállalkozó kedvű játékosok olyan személyes vállalásokat tehetnek,melyekkel hozzájárulnak a környezet védelméhez. A szerencsés nyertes egy elektromos robogóval mehet tovább a megkezdett úton.

 

Én is teszek persze vállalást, a kiírások közül én továbbra is a tudatos energiahasználat terén vagyok a leggyengébb, tehát most fogadom, hogy egy hétig jobban odafigyelek, kihúzom, leoltom ésatöbbi.

 

 

 

 

A szerzőről

rolam.png Nem fanatikus és nem trendi – csak zöld

okoanyu@gmail.comKönyvek

okoanyuakonyhaban_200.jpg

Ökoanyu a konyhában

Megjelent! Már kapható: Ökoanyu a konyhában. Környezettudatos tippek, ötletek és húsmentes receptek.
Itt tudod megrendelni!

Ökobaba

Már kapható második könyvem: Ökobaba címmel. Mindent a környezettudatos babaápolásról, gyerekterelgetéstől.
Itt tudod megrendelni!

Ökoanyu

Ha szeretnéd az összes praktikát egy helyen olvasni, akkor mostantól megteheted, hiszen már kapható az Ökoanyu könyv rengeteg recepttel, mosási kisokossal!
Itt tudod megrendelni!