Ökoanyu

Egyszerűen zöld

Pillangó effektus
Pécsi intelligens lakóház lett a legjobb hazai fenntarthatósági kezdeményezés

Vannak pillanatok, amikor csak ülök és bámulok, mennyire fantasztikusantudnak egymásra épülni a dolgok a világban -valami csodás szervezőerő mindig a helyére rakja a dolgokat.Nyugalom, az írás nem lesz ezoterikus, de az még elképzelhető, hogy nyomokban - tőlem szokatlan módon - enyhe szentimentalizmust fog tartalmazni.

reborn_home.jpg

 Hétfő este az E.ON Energy Globe Díjátadóról hazafelé jövet azon gondolkodtam, hol is kezdődött nekem az a történet, aminek látható eredményei tegnap nagyon megmelengették a szívemet és képes voltam most valamennyi családtag előtt felkelni, hogy leírjam, mert annyira feszített.

Pár évvel ezelőtt egy viszonylag késő délután álltam az akkori albérletünkben, amikor felhívott egy nagyon kedves szerkesztő lány egy népszerű beszélgetős műsorhoz előinterjút készíteni velem. Minden jól sikerült, adásba is kerültem, a szerkesztő lánnyal örültünk az új ismeretségnek, aztán elváltunk.

Szerintem bő évvel később hívott egy kedves ember, aki ettől a kedves szerkesztőlánytól kapta meg a számomat. A kedves ember épületbiológiával foglalkozik, kicsit mesélt nekem erről a terültről,  és kért, ha tudok, írjak erről a témáról. Sokan keresnek meg egy jó ideje, jó lenne klónoznom magam és mindenről írnom, de ez egyelőre még nem megoldható, plusz „mindenről” azért nem írok, de mondtam, hogy miután ebben a szerkesztő lányban megbízom, mondja csak, kitalálunk valamit.

Akkor épp talán a negyedik könyvemet írtam, el voltam havazva, és utána folyamatosan lelkiismeret-furdalásom volt, hogy nem tudok foglalkozni ezzel a fontos témával.

De ő is kitartó volt, nem sokkal később meghívott egy épületbiológiai konferenciára. Miután tényleg szeretem magam folyamatosan képezni, ezért lelkesen elmentem, és végighallgattam egy csomó olyan izgalmas és kitűnő előadást, aminek a témájáról, szakzsargonjáról alapból lövésem sincs. Ültem egy sátorban és hallgattam régi parasztházak vályogszigetelési technikájáról, kenderházakról és még ki tudja, miről. Azt ugyanakkor mindenképpen jobban megértettem, hogy mi a gond az épületeinkkel és mennyi, de mennyi lehetőség lenne ezeken a gondokon javítani.

Az egyik előadó Dr. Kistelegdi István volt, és megmondom őszintén az általa elővezetett épületszimulációtól leesett az állam.


Az E.ON-nal épp akkor voltunk az Energy Globe díj nevezési szakaszában és tőlem is szakmai tanácsot kértek, ismerek-e rátermett és értékes potenciális pályázókat. Én meg mondtam, hogy személyesen még nem, de épp erre a konferenciára megyek, ők pedig nem voltak restek és azonnal leboltoltak egy megjelenést a szervezőkkel, hogy jelentkezésre buzdítsák a résztvevőket. Kistelegditől kértem névjegyet is, annak reményében, hogy egyszer majd talán róla is tudok külön írni és említettem neki és másoknak is a díjat. Persze nyilván nem sokan törődtek ott a sok program között a nővel, aki a nap végére csonttá fagyva gépelt a sarokban.

Nagyon örültem neki, amikor láttam Dr. Kistelegdi munkáját a jelöltek között és megmondom őszintén, már akkor volt egy megérzésem, hogy ő fogja nyerni a fődíjat. Arra gondoltam, mennyire jó lenne, ha ő képviselhetné Magyarországot a nemzetközi versenyen.

És bingó, nyertem, végül ő vehette át a második magyarországi E.ON Energy Globe fődíját. Hogy valójában mennyi részem van az egészben, azt nyilván nem tudom, de tegnap este jó volt azt gondolni, hogy van hozzá közöm.

e_on_energy_globe_2018_gyoztes_kistelegdi_istvan_nissan_leaf_fodij.jpg

Majd Pécsett elkérem egy körre a Leafet és elviszem a csajokat a Jókai cukiba :D

És ráadásul a projekt Pécsről indult, ami külön melengette a szívemet, hiszen mi is félig pécsiek vagyunk. A „REBORN HOME” elnevezésű, intelligens házátalakítás különlegessége, hogy az épület több energiát termel, mint amennyit fogyaszt. A tervezők a 70-es évekbeli házat olyan intelligens lakóépületté alakították át, amely több energiát termel, mint amennyit fogyaszt. Az energiafogyasztás teljes mértékben megújuló erőforrásokon alapul.

 

És ahogy ott ültem, jó volt a többi jelöltnél is őszintén izgulni, mert a projektek nagy részét már ismertem. Volt, akivel már működtünk együtt és van olyan együttműködés, ami most alakul. Tudtam, hogy remek emberek állnak az egyes projektek mögött, és tényleg van egy csomó jó kezdeményezés az országban.

 

Az is nagyon jó volt, hogy a rendezvény is sokat zöldült tavaly óta. Idén a rendezvény eleve műanyag-mentes volt és a Felelős Gasztrohős jóvoltából - akiket tavalyi döntős pályázóként már jól ismert az E.ON, így felkérték őket az idei gálához tanácsadónak – sokkal fenntarthatóbb volt a felhozatal, isteni vega, kérésre akár vegán fogásokkal is. Emellett az asztalon lévő, díszítésként szolgáló cserepes virágokat is hazavihették a vendégek, egyet én is megpróbálok életben tartani.

És akkor tegnap este - vigyázat, szentimentalizmus következik - azt éreztem: annyira jó, hogy én is a helyemen vagyok, hogy imádom, amit csinálok, imádok Ökoanyu lenni, hírét vinni, megírni, terjeszteni, mert ez így kerek.

 

És akkor íme a nyertesek teljes listája:

  • A vállalkozás kategóriában az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet On-farm ökogazdálkodás kutatóhálózata kapta a legtöbb szavazatot a közönségtől. A hálózat célja a hazai gazdák támogatása a biotermesztésben, hogy hazánkban is népszerűbbé válhasson a fenntartható gazdálkodás és az ökotermékek fogyasztása.

 

  • Az önkormányzati kategóriában Nagypáli Önkormányzat Zöld Út Falufejlesztési programja nyert, melynek keretében a település vezetése a fiatalokat a minden gazdasági, természeti előnyt nélkülöző községben igyekszik megtartani a környezettudatosság vonzerejével.

 

  • A 9 tagú, szakmai zsűri különdíját ebben a kategóriában Budapest 13. kerületi önkormányzata kapta 100 lakásos passzívház projektjéért.

 

  • A „Jövő generációja” kategóriában a Katica Tanya zöld energiával működő, a gyerekeket környezettudatosságra nevelő élményközpontjára esett a közönség választása. Kizárólag olyan programokat ajánlanak, amelyek nem igényelnek energiát, vagy ha igen, akkor azt 100%-ban megújuló energiával fedezni tudják.

 

  • A zsűri különdíjat ítélt az Európalánta Egyesület „Bábos öko-mesekuckó óvodásoknak” kezdeményezésnek, amely a legkisebbek környezettudatos nevelését óvodákkal együttműködve, középiskolás mentorok bevonásával valósítja meg.

 

  • Az „Épület” kategóriában az Archikon Építészeti Kft. által tervezett Meséskert Óvoda, az ország első minősített passzívház óvodája nyert. A főváros 13. kerületében található intézmény energiafogyasztása tizede egy hasonló intézményének.

 

  • Az egyéni kezdeményezés kategóriát a közönség szavazatai alapján Burgmann Nóra „Zöld Matek” nevű, a környezeti nevelést matekfeladatokkal ötvöző blogja nyerte meg.

 

  • Az „Ötlet” kategória győztesét a zsűri választotta ki. A VR-COM nevű start-up csapat nyert KonvekPRO termékével, amely digitalizálja a mechanikus gázkonvektorokat, így azok vezérelhetővé válnak bármilyen modern digitális eszközzel.

 

 

 

 

 

A szerzőről

rolam.png Nem fanatikus és nem trendi – csak zöld

okoanyu@gmail.comKönyvek

okoanyuakonyhaban_200.jpg

Ökoanyu a konyhában

Megjelent! Már kapható: Ökoanyu a konyhában. Környezettudatos tippek, ötletek és húsmentes receptek.
Itt tudod megrendelni!

Ökobaba

Már kapható második könyvem: Ökobaba címmel. Mindent a környezettudatos babaápolásról, gyerekterelgetéstől.
Itt tudod megrendelni!

Ökoanyu

Ha szeretnéd az összes praktikát egy helyen olvasni, akkor mostantól megteheted, hiszen már kapható az Ökoanyu könyv rengeteg recepttel, mosási kisokossal!
Itt tudod megrendelni!