Ökoanyu

Egyszerűen zöld

Vegán barackkrémleves levendulával, különleges levesbetéttel - főzés nélkül

Ebbe a címbe sikerült belepakolnom jó pár hívószót, de több variációt is fogok mutatni azoknak, akik nem kísérleteznének “Vegániában”, illetve kicsit unják már  a nagy levendula hype-o

Az elmúlt hetek hőségében a gyerekeim gyakorlatilag konstans gyümölcsnapokat tartanak, még a nagy is, akire ez eddig egyáltalán nem volt jellemző. Így aztán elkezdtem gyümölcslevesekkel kísérletezni.

img_0861.jpg

A nagy régi kedvence a barack, adta magát, hiszen szezonja van.

Az alapot mindig vegyesen készítem, sárga- és őszibarackból, mert eddig ez hozta a legfinomabb végeredményt.

A vegánsága a levesnek pedig onnan jött, hogy én nagyon rosszul emésztem a sima tejet, tehát nem szeretem terhelni vele a szervezetem.

Édesítéshez pedig cukor helyett, amikor csak lehet, mézet használok.

peach-846962_1280.jpg

Így néz ki az alaprecept:

  • 4 nagy szem őszibarack - nekem a fehér húsú a kedvencem, ha kapok
  • Kb. 60 dkg sárgabarack
  • 3 dl mandulatej
  • Méz, ízlés szerint

Egy evőkanál levendulás porcukor, ha édes volt a barack, lehet, méz nem is kell.

Az elkészítése végtelenül felhasználóbarát: a barackokat  hámozzuk meg és magozzuk ki, és a mandulatejjel együtt botmixerrel dolgozzuk el.

Az arányokkal mindenki maga játszhat, hogy mennyire szeretné hígra, vagy sűrűre, ez egy közepes verzió így, de persze mindez függ a gyümölcs lédússágától is.

Ha kész, édesítsük ízlés szerint mézzel, és a pikantéria kedvéért üssük fel egy kis levendulás porcukorral (ugyanúgy készül, mint a vaníliás cukor házilag, csak a porcukor mellé levendula virágzatot szórok és hagyom összeérni).

Miután a levendulás varázslás nagyon feldobta ezt az egyszerű nyári ételt, felbátorodtam, így született azóta vaníliás és narancsvirág vizes verzió is. Megmondom őszintén, nekem ez a legutóbbi lett a kedvencem.

A vaníliásnál vanília őrleményt szórok a kész levesbe és beteszem a hűtőbe, hogy kicsit összeérhessenek az ízek, a narancsvirág vizesnél pedig ehhez a mennyiséghez egy teáskanál narancsvirág vizet adok. Többen nem érdemes, mert nagyon eltolja az ízeket.

Aki pedig nem szeretné a vegán verziót, és jó krémesen kedveli a gyümölcsleveseket, a mandulatejet váltsa ki tej és tejszín 1:1 arányú keverékével.

A levesbetétnek pedig nyitok egy külön bekezdést, mert izgalmas. Az alapötéetem az volt, hogy karamellizált barack lesz a levesbetét, de a kicsikeresztül húzta ezt a tervemet, mert a levesbetétnek valót nemes egyszerűséggel bekebelezte.

A krémlevesek textúráját pedig mindenképpen érdemes megtörni valami mással. Ahogy vettem ki a tányérokat, megakadt a szemem egy göngyöleg Csintán, ami csak az alkalomra várt. A termékeket már elég régen ismerem, gluténmentes életünk egyik szuper úti nasija, a gyerek imádják tépkedni az aszalt gyümölcsökből készült finom lapot. Én is szeretem, megmondom őszintén.

csinta_sor_1702.png

Pár hónapja pedig találkoztam ezzel a nagyobb hengerrel, ami utazáson jött jól a két kicsinek hátul, de azóta is törtem a  fejemet, hogyan tudnám még felhasználni. Így került aztán a barackkrémlevesembe betétként meggyes Csinta, ami még egyet csavart az egész ízvilágon.

A gyerekek imádták, nekem is eléggé bejött.

Ha pedig nincs otthon Csintátok, levesbetétnek karamellizálhattok egy kis kockára vágott barackot, ha pedig tovább fokoznátok az élvezeteket, nyugodtan pottyantsatok a levesbe egy gombóc vanília fagyit, ugyis olyan meleg van, nem? De.

A szerzőről

rolam.png Nem fanatikus és nem trendi – csak zöld

okoanyu@gmail.com



Könyvek

okoanyuakonyhaban_200.jpg

Ökoanyu a konyhában

Megjelent! Már kapható: Ökoanyu a konyhában. Környezettudatos tippek, ötletek és húsmentes receptek.
Itt tudod megrendelni!

Ökobaba

Már kapható második könyvem: Ökobaba címmel. Mindent a környezettudatos babaápolásról, gyerekterelgetéstől.
Itt tudod megrendelni!

Ökoanyu

Ha szeretnéd az összes praktikát egy helyen olvasni, akkor mostantól megteheted, hiszen már kapható az Ökoanyu könyv rengeteg recepttel, mosási kisokossal!
Itt tudod megrendelni!