Ökoanyu

Egyszerűen zöld

Öt vagány nadrág kicsiknek, magyar tervezőktől

A divat nem az én terepen. Egy régi ismerősöm mondta rám: akármit főzök, abból rántott hús lesz. És igaza volt. Veszek egy csíkos felsőt, egy fekete gatyát, aztán jól van

Na, jó, egy ideje egy picit többet variálok, de igazából eléggé sajnálom az öltözködésre szánt időt. A nagylányom is pont ilyen. Persze, érdekli, hogy mi van rajta, de leginkább az érdekli, hogy minél szabadabban tudjon egy ruhában mozogni.

Az, hogy a divatipar mennyire környezetszennyező, hogy a fast fashion mennyire káros, többször megírtam már. Arról viszont még keveset írtam, hogy nagyon szeretem a magyar tervezők munkáit.

Most, hogy megint totyogó van a háznál, új fókuszt is kaptam, és miután a magyar piac az elmúlt években rengeteget változott, van is miből szemezgetnem.

A mostani cikkem apropóját szintén a mosható pelenkázás adta.

Régen sem szerettem, amikor a gyerekeknek csak pici felnőtteket imitáló ruhákat láttam a boltok polcain. Nekem abszurd volt elképzelnem a szuper természetkedvelő, lányom “szuperskinny” farmerben. Plusz nem is tűr meg magán semmit, amit kicsit is passzos.

A picinél még fontosabbá vált a lazább szabás, mert a mosható pelenkák nagyobb csomagot képeznek, és nem is férnek bele a legtöbb, az aktuális fazont követő nadrágba.

Arra gondoltam, ennek kapcsán feltérképezem, mit lehet kapni, ami itthon készül és magyar tervező munkája. És az eredmény lenyűgöző volt. Van választék, különböző fazonok, anyagok. És a legjobb az egészben, hogy a legtöbb tervező nagyon jó gondolkodással olyan gyerekruhákat tervez, amelyek a kialakításuknak köszönhetően több méretet is le tudnak fedni. Így hosszab ideig használhatók,és azt pedig már tapasztalatból mondhatom, hogy az anyagminőségük messze jobb a fast fashion-cuccoknál, így tartósabbak is.

 

Symbyo

 

Az egyik szerelem márkám most.Elképesztően jó fazon, könnyű anyag. Nekünk a szivárványos minta lett a kedvencünk. Jól passzol mindenhol, látom rajta, hogy még szerintem jövő tavasszal is jó lesz, aminek szívből örülök is. Ennek a márkának a különlegessége, hogy persze bárki hordhatja a laza szabású darabokat, de kifejezetten mosható pelenkázáshoz is ajánlják. A szivárványos minta most épp nibcs a kínálatban, de ezt az "erdők népe" fantázianévre hallgató darabot is imádom.symbyonadrag.jpg

 

 

Nono pantalon

 

Ennél a márkánál a darabok sokszínűsége fogott meg. Úgy éreztem magam, mint Gombóc Artúr a csokoládéboltban. Vajon melyik anyagot, melyik modellt szeressem a legjobban?

Végül győztek az indiános medvék és hódok? Mondjuk. De nagyon vidám, az biztos.

nonpantalon.jpg

 

Szamóca

 

A Szamóca nem kizárólag ruhamárka, hanem egy lenyűgözően eklektikus bolt az első kerületben. Minden van ott, amit szeretek és ami a filozófiába illik. Megfizethető, vidám anyagú, nyúzható, magyar gyártású gyerekruhák, használt ruhák, cipők, régi játékok. Lehet, egy egész napot is el tudnék ott tölteni. Nekik is van laza nadrágjuk, és hát mi mást is választottam volna náluk ki kedvencnek, mint ezt a mintát. Egyértelmű. A NYÚL AZ!
Amúgy annyira szépen van megvarrva a nadrág, hogy bár nem kifordíthatónak árulják, de a gyakorlatban simán kifordítható, mert nem látszik, melyik a színe és a visszája. Ezek a nadrágok is több méretet le tudnak fedni.

nyuljoszamoca.jpg

 

Pici and the city pantallók

Az eddigi megoldásokhoz képest a Pici and the city pantallókban van még egy csavar. A térd körüli részen koptatók vannak elhelyezve, és aki dobott már ki zsinórban lyukas térdű leggingset, az pontosan tudja, hogy ez miért jó. Nagyon nagyban meg tudja növelni a nadrágok élettartamát, plusz ez a megoldás támogatja a kicsiket a felfedezésben, a szabad mozgásban. A koptatók mind maradék bőrből készülnek, ezzel is támogatva egy picit fenntarthatóbb világot.

kidsfashion_piciandthecity_agiszabo-0007.jpg

Judit Vigvari Designe

Azt hiszem, ebben a műfajban Vigvari Judit munkáit ismertem meg elsőként. A népi motívumokkal óvatos vagyok. Szeretem, ha jó arányérzékkel tálalják őket. A márka gyerekruhái viszont gyönyörűek. A buggyos nadrág, ha jó emlékszem, az első termékek között volt az indulásnál, azóta jócskán bővült a repertoár és nekem mindegyik vonal nagyon tetszik. A méretek tágan éretlemezhetők szerencsére, így van esély rá, hogy nem egy szezon alatt fogja majd kinőni a gyerek.

juditvigvari.jpg

Plusz egy: Cseppke

Igaz, ez csak részben gatya, mert inkább hálózsák, de ez a funkciója  is roppant ötletes, és mindenképpen ajánlóba kívánkozik. A Cseppke totyogó hálózsákokat már jó ideje ismerem, csak épp totyogóm nem volt hozzá. A kamáslis hálózsák egy alapproblémát oldott meg egy huszárvágással: az megvan, amikor az éjjel a szobátok felé meginduló totyogó, vagy nagyobbacska vándor gézengúz hatalmasat tanyál a hálózsákjában és ha addig nem is keltette fel a család többi tagját, az üvöltésétől még az alsó szomszéd Veca néni is kiugrik az ágyából? Na, erre jó a Cseppke. Meg arra, hogy ne lógjon ki éjjel a gyerek dereka. A nagyobb gyereké se. Szerencsére 128-as méretig lehet kapni.

cseppke.jpg

 
A szerzőről

rolam.png Nem fanatikus és nem trendi – csak zöld

okoanyu@gmail.comKönyvek

okoanyuakonyhaban_200.jpg

Ökoanyu a konyhában

Megjelent! Már kapható: Ökoanyu a konyhában. Környezettudatos tippek, ötletek és húsmentes receptek.
Itt tudod megrendelni!

Ökobaba

Már kapható második könyvem: Ökobaba címmel. Mindent a környezettudatos babaápolásról, gyerekterelgetéstől.
Itt tudod megrendelni!

Ökoanyu

Ha szeretnéd az összes praktikát egy helyen olvasni, akkor mostantól megteheted, hiszen már kapható az Ökoanyu könyv rengeteg recepttel, mosási kisokossal!
Itt tudod megrendelni!