Ökoanyu

Egyszerűen zöld

Iskolai ebédek a világ körül

A lányom kilenc élelmiszerre allergiás. Ezért négy éve minden nap mi főzünk neki. Ő a világ legboldogabb gyereke, mert nem kell azt ennie, amit a többiek esznek. Szerintem ez végtelenül szomorú. Az egyik nagy kedvenc könyvem, a “Nem harap a spenót”, melyből többek között az is megtudható., hogyan formálják tudatosan a francia bölcsikben a gyerekek ízlését. Hogyan tálalják ugyanazt az alapanyagot pontos időzésítéssel kicsit más formában, hogy a kicsik végül valahogy rákapjanak az ízére. Nem tudom, hogy áll most Franciaországi általános egészségügyi állapota, de olyan szalagcímet nem láttam még: “soha nem látott mértékben elhízottak francia gyerekek”

Az evés: kultúra. Aminek egyrészt hagyománya van, másrészt egy része tanítható lenne. Ízletesen, sokszínűen, változatosan. Bár nem ettem iskolai menzát itthon rég, de a lányom elbeszélésből arra engedek következtetni, lenne hova fejlődni.

menza1.jpg

Az Egyesült Államokban felszolgált iskolai ebéddel kapcsolatos viták és kezdeményezések az évek során meghatározták a nyilvános párbeszédet, mégpedig jó okból. Az Országos Iskolai Ebéd Program (NPL), amely olcsó vagy ingyenes ebédet biztosít, 31 millió diákot szolgál és az amerikai állami és magániskolák 92 százalékában érhető el. Ez azt jelenti, hogy a NPL táplálkozási korlátozásaival és rendelkezéseivel a legtöbb amerikai szülő találkozik. A „Sweetgreen in Schools” programot üzemeltető „Sweetgreen” nevű, salátákat forgalmazó étteremlánc, amely az egészséges táplálkozást, a fittséget és a fenntarthatóságot hirdeti, létrehozott egy fotósorozatot, hogy megmutassa, a gyerekek a világ különböző részein milyen ebédet esznek. Ezeket a képeket összevetették azzal, hogy az Egyesült Államokban milyen ebédet kapnak a kicsik. Bár egy korábbi összeállításhoz képest már javult az összkép, de még mindig szívesebb járnék mondjuk egy jó kis spanyol, vagy brazil menzára, mint az amerikaira.

Forrás: Boerdpanda

A szerzőről

rolam.png Nem fanatikus és nem trendi – csak zöld

okoanyu@gmail.comKönyvek

okoanyuakonyhaban_200.jpg

Ökoanyu a konyhában

Megjelent! Már kapható: Ökoanyu a konyhában. Környezettudatos tippek, ötletek és húsmentes receptek.
Itt tudod megrendelni!

Ökobaba

Már kapható második könyvem: Ökobaba címmel. Mindent a környezettudatos babaápolásról, gyerekterelgetéstől.
Itt tudod megrendelni!

Ökoanyu

Ha szeretnéd az összes praktikát egy helyen olvasni, akkor mostantól megteheted, hiszen már kapható az Ökoanyu könyv rengeteg recepttel, mosási kisokossal!
Itt tudod megrendelni!