Ökoanyu

Egyszerűen zöld

9+1 dolog amit te is megtehetsz a klímaváltozás ellen

A klímaváltozással kapcsolatos, nemrég megjelent jelentés engem is kicsit földhöz vágott, mi tagadás, és azóta töröm a fejem a megoldáson - azon túl is, hogy a NASA oldalát bújom a vészforgatókönyvek után kutatva. A napokban a Forbes le is hozott egy listát, ami a New York Times-ban jelent meg. A magyar Forbes megpróbálta a helyi viszonyokhoz igazítani, de a cikk olvasása közben többször is felszaladt a szemöldököm.

the-ball-3680833_1920.jpg

Egyrészt a stílust nem éreztem hatékonynak, másrészt több ponton vitatkozni fogok a leírtakkal, harmadrészt alapvető hiányosságokat is találtam benne. Újra- és továbbgondolva összeszedem most a gondolataimat a témával kapcsolatban az eddigi ismereteim alapján. Úgyhogy íme az én átalakított listám: 

1. Kerüld a túlfogyasztást!


Mindennemű túlfogyasztás kerülése. Szerintem ez lenne az egyik legfontosabb tényező. Mindenből annyit venni tudatosan, amennyire valóban szükségünk van. Igaz ez mindenféle használati tárgyra, autóra, elektronikai készülékre, de az élelmiszerekre és a ruhákra is. Úgy a legegyszerűbb ezt elképzelünk, ha arra gondolunk: minden egyes vásárlásunk: szavazás. Amíg megvesszük az adott árucikket, addig azt gyártani is fogják. Illetve ami nekünk már nem kell, az vélhetően a szeméttelepen végzi.


2. Törekedj a kevesebb húsfogyasztásra!


A Forbes által közreadott lista első helyén ez áll: legyünk vegetáriánusok, vagy vegánok. Kiváló gondolat, de elsőre pont olyan - főleg amerikai kontextusban - mintha a hejőkeresztúri utasellátóban azt kérnénk, hogy a kevert helyett zöldturmixot igyanak eztán. Elsőre inkább azt mondanám - befogadhatóbbnak és megvalósíthatóbbnak tűnik - hogy csökkentsük a húsfogyasztást, ne együnk minden étkezéshez húst. Majd optimális esetben próbáljunk eljutni a heti 2-3 alkalomig. A felvágottak helyett próbáljunk ki minél több alternatívát, kísérletezzünk zöldségkrémekkel. Tartalomszolgáltató oldalról pedig az lenne a javaslatom, hogy legyen minél több elérhető recept, új alapanyagokat bemutató cikk, főzőműsor és döntsük meg azt a tévképzetet, hogy ha egy ebédnél nincs hús, akkor az nem is kaja. 

3. Helyit és szezonálisat!


“Egyél organikus ételt, amikor csak tudsz!” Ez persze nem mindig könnyű, de a természetesen termelt élelmiszerekhez nem használják az olajfinomítás egyik melléktermékét: a műtrágyát. Az ember nem is gondolná, hogy amikor egy hagyományos almát vesz, azzal az olaj- és vegyipart is támogatja. Pedig így van.“
Ez a bekezdés nekem teljes homály… Mi az, hogy “hagyományos alma”? És mit keressünk organikus alatt? Megpróbálkozhatunk termelői piacokon és akkor talán kezdünk közel járni a megoldáshoz, de a tény: ha a szezonálisat és helyit vesszük, azzal máris jót teszünk a Földnek és magunknak is. 


4. Mérlegelj, nézz utána, dönts! - Vásárolj tudatosan!


“A szárítógép nagyon veszélyes!” olvasható az eredeti cikkben. Erről a témáról már mindent olvastam és annak az ellenkezőjét is. Tény, hogy nem szerencsés számtalan gépet folyamatosan pörgetni a háztartásban, de számítások szerint a szárítógép sem ördögtől való, csak ésszel kell használni. Egy háromgyerekes család könnyen vizesedő lakásába lehet, hogy jobb megoldás, mintha penésztől rohadnának a falak. 

5. Kezeld tudatosan a ruháidat!

Az eredeti cikkben ezt olvasthatjuk:

“Egyrészt, kevesebb energia, ha nem kapcsolunk be egy újabb gépet mosás után, másrészt, az így szárított ruhák jellemzően tovább bírják. Vagyis kevesebbszer kell majd ruhát vennünk, mert a régi elhasználódott – és emiatt kevesebb illegálisan fűtőolajat használó ázsiai teherszállító hajó fut majd ki a kikötőből új textiláruval.”
Sajnos ez mindaddig nem lesz igaz, amíg nem viszonyulunk tudatosan a divathoz és a ruhavásárláshoz. Amíg címkés ruhák garmadáitól próbálnak többen szabadulni Facebook-csoportokban és a fast fashion darabokat a fent említett hajókon varrják - mert van rá kereslet -, addig nem egy szárítógép-mentes háztartás fogja megfordítani ezt a helyzetet. A ruhaipar az egyik legszennyezőbb iparág, sokkal inkább azt emelném ki, mint tanácsot, hogy kezeljük tudatosan a ruháinkat. 

6. Szorítsd vissza az autóhasználatot, keresd és tanuld meg használni a közösségi és sharing megoldásokat!

Ezt olvashatjuk:
“A gyerek ne legyen kifogás! A szülők sajnos gyakran védekeznek azzal, hogy “gyerekem van, ezért veszek húst”, vagy “vannak gyermekeim, ezért kell autóval mennünk”.Ez nagyjából olyan, mintha azt mondanák: “gyerekeim vannak, ezért meg kell semmisítenem a jövőjüket”.
Az, hogy az autóhasználatot vissza kell szorítani: evidencia. Ugyankkor látok komoly gondokat. Addig, amíg a Combino az orromra zárja az ajtót a babakocsi előtt rendszeresen, amíg egymásba kapaszkodunk a másik babakocsis anyukával a buszon, mert úgy kanyarodik a busz, hogy kirepülünk a gyerekkel együtt az ablakon, amíg egy kiskamaszt terelgető nő sajnálkozóan beszélgetést kezdeményez, hogy milyen nehéz lehet babakocsival, majd felszáll előttem úgy, hogy mi már véletlenül se férjünk fel,  addig hiába jó a tömegközlekedés Budapesten, fel kell hozzá szívnom magam minden egyes nap. És amíg a közösségi elektromos autókból kilopják a gyerekülést, addig sincs nagyon miről beszélni, pedig nagyon szerettem volna kipróbálni.
Tanácsként magyar környezetben sokkal inkább azt mondanám: tanuljuk meg kulturáltan használni a közösségi és sharing megoldásokat. Ismerjük meg őket, épüljenek be a mindennapjainkba, hogy a gyerekeinknek már ez legyen a normális. Most nem olyan régen ismerkedtem meg amúgy két nagyon jó kezdeményezéssel, melyekről hamarosan írni fogok itt a blogon is, addig is nézzetek körül a Mi utcánk és a Clik for work oldalakon, fedezzétek fel a Greengo-t, Mol Limot, Blinkee city-t! De ezeken kívül is rengeteg jó megoldás van már itthon, csak most épp ezekkel foglakozom.

7. Kerüld a halmozást!


“Kutatások szerint egy-egy gyerek meghatszorozza a szülők karbonlábnyomát. Itt az idő kis vegetáriánusokat nevelni, akik klímaberendezés nélkül is kibírják valahol, ahova gyalog mennek el – hasznos képességek ezek ahhoz, hogy valaki túlélje a 21. századot.”

Tény és való, hogy megnő egy család ökológiai lábnyoma, ha gyerek születik, de itt sem a vegeterianizmust helyezném a fókuszba, hanem újra visszakanyarodnék a túlfogyasztához. Magyarán ne vegyünk meg a gyerekünknek minden szent szart, és ne rendeljük meg Kínából az n+ egyedik teljesen felesleges “jujjdecukiiinembírtamellenálni” baszt, továbbá ne legyen a kicsiknek akkora ruhatáruk, amit a sztárok is megirigyelhetnének. És akkor talán nem kerülnek a gyerekek post-traumás stresszre hajazó állapotba 7 éves korukra az őket körülvevő rengeteg tárgytól és ingertől és az ökológia lábnyomunkat is nagyban csökkenthetjünk.


8. Kerüld el a hulladékot!


“Hasznosítsd te újra! “ szól a következő tanács. Bár ennek a bekezdésnek a végén oda lyukad ki a Forbes cikk, hogy “vagy inkább meg sem vegyük azt, amire nincs szükségünk”, itt alaposan áthelyezném a hangsúlyokat. Ne “vagy inkább”, hanem induljunk innen: meg se vegyük azt, amire nincs szükségünk! A hulladékkal kapcsolatban pedig nem a szelektív gyűjtésre kell fókuszálni, hanem a hulladék elkerülésére, amikor csak lehet.  

mehviaszosfedo_1.jpg

9. Válaszd a tartósat!


Az én listámon mindenképpen helye van annak is, hogy kerüljük az egyszer használatos műanyagokat és alapvetően is azt tartsuk szem előtt, hogy mindenből keressük a  tartósabb megoldásokat. A gyereknek a tízórait ne minden áldott nap papírszalvétába és alufoliába csomagoljuk, hanem vegyünk egy újrahasználható szendvicstárolót, amivel, ha ügyesek vagyunk, akár éveket is kihúzhatunk, használjunk kulacsokat, bevásárláshoz saját zacskót, dobozokat amikor csak tehetjük. 

+1 Kommuniáció, kommunikáció, kommunikáció! 
és önismeret

A kommunikáció és az egymással való bánásmód ennek az egész témának az origója. Ha a gyerekek empátiát, törődést látnak kicsik koroktól kezdve, akkor ők is ilyen empátiával és törődéssel fognak fordulni a az őket körülvevő világ felé. Törekedjünk a kommunikációs hiányosságaink javítására, végezzünk önismereti munkát, fejlődjünk. Aki rendben van önmagával, sokkal kisebb valószínűséggel fog pótcselekvésekbe menekülni, ami akár a vásásrlás is lehet, akinek rendben van az önértékelése, nem kell, hogy az őt körülvevő tárgyakkal igazolja kompetenciáját, erejét, gazdagságát.

A szerzőről

rolam.png Nem fanatikus és nem trendi – csak zöld

okoanyu@gmail.comKönyvek

okoanyuakonyhaban_200.jpg

Ökoanyu a konyhában

Megjelent! Már kapható: Ökoanyu a konyhában. Környezettudatos tippek, ötletek és húsmentes receptek.
Itt tudod megrendelni!

Ökobaba

Már kapható második könyvem: Ökobaba címmel. Mindent a környezettudatos babaápolásról, gyerekterelgetéstől.
Itt tudod megrendelni!

Ökoanyu

Ha szeretnéd az összes praktikát egy helyen olvasni, akkor mostantól megteheted, hiszen már kapható az Ökoanyu könyv rengeteg recepttel, mosási kisokossal!
Itt tudod megrendelni!