Ökoanyu

Egyszerűen zöld

Ötletek zero waste és less waste csomagolásra

Lehet, hogy nyafiztam már itt emiatt, de a csomagolás nem az erősségem. A környezetbarát megoldások között eddig még egyérteéműen a “barna csomagolópapírra szívecskéket krumpinyomdázom” rutin vált be a leginkább, tehát kijelenthető, hogy vannak nálam lényegesen tehetségesebbek is a témában.

hulladekmentescsomi.jpg

 Sajnos általánosan elmondható, hogy rengeteg papírt fogyasztunk, évente fejenként átlagosan 95 kg a  “papírlábnyomunk” és ennek felét a csomagolóanyagok teszik ki. És bármennyire is örülünk annak, hogy a papír újrahasznosítható, mindössze 65 százalékát hasznosítják újra valamilyen formában, a maradék még mindig szemétlerakókba kerül. Ezért aztán az ünnepek tájékán még fontosabb, hogy a feleslegessé vált papírhulladék mennyiségét csökkentsük, újrafelhasználjuk, illetve szelektíven gyűjtsük. Az ünnepi időszak alatt 15%-al több papírhulladék keletkezik amúgy is. A gyártók szeretik nagy dobozba csomagolni a termékeit, hogy az minél impozánsabbnak hasson. A hézagokat meg műanyaggal tömik ki, ami viszont rettenetesen lassan bomlik le.

Furoshiki

Az igazi zero waste csomagolás, japán módra! A furoshiki egy tradicionális japán csomagolókendő, amit régen szállításra használtak, de egy ideje újból bekerült a köztudatba és reneszánszát éli.

furoshiki.jpg

A furoshiki csomagolás amilyen trendi, szerencsére olyan egyszerű is, nem kell feketöves dekoratőrnek lennünk ahhoz, hogy mutatós csomagot készítsünk a segítségével.

Videóról könnyen tanulható, és az legjobb, ha már meglévő anyagdarabból, elfekvőben lévő sálból valósítjuk meg ezt az egyszerű, de mutatós csomagolástechnikát.

És még cifrázhatjuk tovább is:

 

Ajándékzsák

Az ügyesebbek még akár most is nekiállhatnak varrni, személyreszabható, egyedi és többször felhasználható. Egy a pihe-puha, pulóverből készült darab nem tűnik bonyolultnak és még jól is mutat.

giftbag.jpg

Egy korábbi gyűjtésemet itt találhatjátok!

 

Túrd fel a szelektívet!

És ha bujkál benne egy csipszes zacskó, adj neki új életet! Tisztítsd és szárítsd meg alaposan, fordítsd ki és voliá! Máris van egy szép fényes csomagolópapírod.

csipsz.jpg

 

Nézd át az újságokat!

És amit már kiszorítroznál, gondold újra mint csomagolóeszközt!
Egy jól eltalált oldalpár igazán stílusosan mutat, főleg ha a többi kiegészítő is ehhez a hangulathoz idomul.

ujsagpapir2.jpg

Csak egyszerűen, csak egyszerűen!

A legegyszerűbb - és ezáltal könnyen lebomló - fehér vagy barna papírt is nagyon stílusossá lehet tenni egyszerű kiegészítőkkel.

Nekem az aktuális kedvencem, amikor a sima papírra lendületes grafikával rárajzoljuk a masnikat. Szerintem zseniális!

rajzoltmasni_csomagola_s.jpg

papircsomi2.jpg

papircsomi3.jpg

És íme a kedvenc nyomdázós megoldásom egy izgalmas megközelítésben:

nyomdazott.jpgegyszerucsomagolas.jpg

papircsomi4.jpg

Komapkt

Az is jó megoldás, ha a csomagolás az ajándék része. Lehet az egy papírzacskó, vagy egy gymbag, szépen beletehetjük az ajándékokat. Persze csak ezért nem vegyünk egy táskát, ha nem szükséges, de ha így jön ki a lépés, fordítsuk az előnyünkre.

Miért csomagoljuk az ajándékokat?

Ez egy olyan kérdés, amin ennek a cikknek a megírása előtt még sosem gondolkodtam el, pedig a válasz amúgy alapvetően egyszerű.

Az ajándékokat nem öröktől fogva csomagolják be, a csomagolás elterjedése előtt pőre valójukban nyújtották át őket.

Az 1990-es évek elején megjelent, a Journal of Consumer Psychology című folyóirat egyik híres tanulmánya az ajándék csomagoláshoz és a hozzáállásunkra gyakorolt hatásaival foglalkozott.

A kutatás arra az eredményre jutott, ha egy ajándék szépen be van csomagolva, akkor az nagyobb örömöt okozni, jobban fog tetszeni.A szerzőről

rolam.png Nem fanatikus és nem trendi – csak zöld

okoanyu@gmail.comKönyvek

okoanyuakonyhaban_200.jpg

Ökoanyu a konyhában

Megjelent! Már kapható: Ökoanyu a konyhában. Környezettudatos tippek, ötletek és húsmentes receptek.
Itt tudod megrendelni!

Ökobaba

Már kapható második könyvem: Ökobaba címmel. Mindent a környezettudatos babaápolásról, gyerekterelgetéstől.
Itt tudod megrendelni!

Ökoanyu

Ha szeretnéd az összes praktikát egy helyen olvasni, akkor mostantól megteheted, hiszen már kapható az Ökoanyu könyv rengeteg recepttel, mosási kisokossal!
Itt tudod megrendelni!