Ökoanyu

Egyszerűen zöld

30 nap, 30 zacskó - újra itt a nagy januári szelektálás!
#kevesebbcucc2019

Az évek múlnak, de van, ami nem változik. Január van, itt ülök a kanapén és a januári purgáláson jár az agyam, amit ma már tulajdonképpen el is kezdtem.

Sajnos szilveszter előtt pár napra ledöntött egy nátha, így nem tudtam tisztességesen várni az új évet, mert az erősen nehezít, hogy mosásban és babonában is megfigyelhető nálam egy egészen enyhe kényszeresség, de ma végre rávetődhettem a mosógépre és ezáltal rögtön a gardróbomra is, ahonnan rögtön ki is szórtam pár ruhát. Éreztem, ahogy kezemben van már megint a szelektálás.

plant-2004483_1920.jpg

Ahogy az Instámon is írtam, nem vagyok a nagy számvetések, és rituális újévi tervezések embere, de ahogy készültem az idei szortírozásra, pár dolgot azért átgondoltam és határozott fejlődést is érzékeltem:

1. Sminkszert alig vettem idén, egy fekete szempillaspirállal és egy rúzzsal lettem gazdagabb, mindkettő kitart még. Arckrémet egyet vettem, kettőt kaptam tesztelésre és vettem még egy adag “esemény előtti” Ilcsi pakolást, amit imádok és pont a szilveszteri baráti összejövetel előtt tettem fel belőle az utolsó adagot. Nyárra egy naptej. Slussz. Amúgy olajokat használtam, azt sem túl sokat, ahogy a fogyásokat nézem.

2. A blogon külön nem írtam róla, de Fenntarhatósági Sajtódíjat nyertem, erre az alkalomra vettem egy ruhát a kedvenc magyar tervezőmtől, illetve még pár ruhát használtan, meg egy kabátot, egy cipőt. A ruhatáram amúgy még mindig ezer sebből vérzik szerintem, de januárban megyek stílustanácsadásra, hogy még tudatosabban tudjam kezelni a ruháimat. Azt már nagyon várom.

3. A karácsonyt is sikerült egész jól összehangolni a családban, nem került be túl sok minden a háztartásba, a gyerekek év közben sem kaptak túl sok játékot. Főleg társasokkal, és vicces, egyszerű játékokkal gazdagodtunk. Ilyen például egy “Varázspalló”, amit a család minden tagja boldogan használ - zsenialitása az egyszerűségében rejlik, egészen izgalmas és eltalált “fadarab”. Amikor csak tudok, billegek rajta én is egy kicsit.

Nyilván kerültek azért a háztartásba még dolgok ezeken kívül is, de ha körülnézek, nem látom azt, hogy ellepnének minket a haszontalan cuccok. Úgy általában ellep most éppen minket minden, amit egy 2.5 éves gyerek szét tud hordania lakásban, de ez más kérdés.

A ruhák folyamatos körforgásban vannak, mert azokat, amiket most a kicsi kinő, már nem teszem el, hanem mennek adományba. Van pár darab, aminél elgyengülök, hogy eltegyem emlékbe, de egész jól kordában tudom tartani magam. Illetve sok ruhát kapunk mi is, általában azzal a felkiáltással, hogy ami jó, azt hordjuk egészséggel, ami nem, azt adományozzam el. Így aztán a háló egy szegletében szinte egész évben van egy gyűjtőszatyor.

A hulladékcsökkentésre igyekszem nagyon figyelni, de még így is el tud szomorítani a szelektív kukánk állapota, illetve az, amennyi hulladék keletkezik itthon. Van, amire van már tuti megoldásom, bevált és működik, és vannak területek, amiket nem tudok megoldani. De próbálok türelmes maradni magunkhoz, mást nem igazán tehetek.

Mindezzel együtt azt érzem, lesz mit kiszórnom januárban, és most talán olyan területeken is tudok kicsit keményebb kézzel szanálni, amire eddig legyintettem. A hivatalos papírok között például épp itt lenne az ideje jóval nagyobb rendet tenni.

Túrtam a netet, hogy találok-e valami izgalmas kihívást, és találtam is: a “40 zacskó - 40 nap” kihívást. Ha jól érzékeltem, ez a hatalmas amerikai házakra és háztartásokra van kitalálva, úgyhogy úgy döntöttem, elég lesz nekünk a “30 zacskó 30 nap” is.
A lényeg egyszerű: helyiségről helyiségre haladva napi egy zacskónyi felesleges cuccot kell kiselejteznia lakásból, 30 napon át. Ez megint elképesztően soknak tűnik innen nézvést, de szerintem az lesz, hogy teljesíthető. Az amerikai blogokon egy kisebb méretű bevásárló (nejlon)zacskót használnak, tehát az azért mégsem olyan sok. Amire viszont büszke vagyok: nejlon zacskónk gyakorlatilag nincs már itthon, úgyhogy majd valami vászonzsákot nevezek ki, mint egységet.
Persze ez megint csak sorvezető, a lényeg, hogy törekedjünk elérni a fenti célt. Mint ahogy arra is, ami fontos szabály nálam: a  szelektálásra ítélt cuccok lehetőség szerint ne a kommunális kukában végezzék, hanem próbáljuk meg megtalálni nekik a legjobb helyet, hogy minél tovább körforgásban tarthassuk őket.

 

Szelektálásra fel, idén is!

Ha más technikával dolgoznál, érdemes elolvasnod ezeket a cikkeket is:


A szerzőről

rolam.png Nem fanatikus és nem trendi – csak zöld

okoanyu@gmail.comKönyvek

okoanyuakonyhaban_200.jpg

Ökoanyu a konyhában

Megjelent! Már kapható: Ökoanyu a konyhában. Környezettudatos tippek, ötletek és húsmentes receptek.
Itt tudod megrendelni!

Ökobaba

Már kapható második könyvem: Ökobaba címmel. Mindent a környezettudatos babaápolásról, gyerekterelgetéstől.
Itt tudod megrendelni!

Ökoanyu

Ha szeretnéd az összes praktikát egy helyen olvasni, akkor mostantól megteheted, hiszen már kapható az Ökoanyu könyv rengeteg recepttel, mosási kisokossal!
Itt tudod megrendelni!