Ökoanyu

Egyszerűen zöld

Szelektálás: mit hova vihetünk?

Megnéztem, volt már hasonló írás a blogon, de egyrészt van, ami abban a cikkben már nem érvényes, illetve olyan is, amit azóta másképp csinálok.

luggage-646311_1920.jpg

Könyvek:

Idősek otthona - nagyon tudnak örülni neki. Tapasztalatom szerint a krimiket imádják, de érdemes egyeztetni velük, mi jöhet még.


Baptista Szeretetszolgálat - ha ide visszük a könyveket, akkor valószínűleg kisebb, szegényebb könyvtárakba kerülnek majd.

books-1246674_1920.jpg

Technikai eszközök és kütyük:
Vannak néha speciális gyűjtések, de amúgy hulladékudvarokban tudod leadni ezeket az eszközöket, melyek listáját itt találod.

processor-2217771_1920.jpg

Nagyobb tárgyak, bútorok, mindenféle ezmegaz:
Újrahasznosítási központok, de szintén  érdemes megkérdezni a Baptista Szeretetszolgálatot, látják-e hasznát valaminek.
Illetve találhatunk még egyesületeket, alapítványokat is, akik egyenesen a rászorulókhoz tudják juttatni ezeket a dolgokat. Én a következőkkel állok kapcsolatban:

Alapvető Egyesület
Igazgyöngy Alapítvány
Tündérpakk Alapítvány

chair-1840011_1920.jpg
Használt ruhák, cipők:
Ami még használható (nem foltos, nem lyukas, nem totál leharcolt):
Adományboltok (részletes cikket itt találhattok a témában, illetve ezt is érdemes elolvasni) 
A védőnői szolgálatot is érdemes megkérdezni, általában ők is gyorsan találnak olyan családot, ahol hasznát vehetik a még használható gyerekruháknak, kismamaruháknak például.
Igazgyöngy Alapítvány
Baptista Szeretetszolgálat
Alapvető Egyesület

childrens-clothing-3563752_1920.jpg

A jó állapotú ruhákat, tárgyakat persze megpróbálhatjuk a neten is eladni a megfelelő fórumokon, de ha szeretjük az ilyen mókákat, akár a bolhapiacra is kivihetjük majd őket, ha a pingvinek már nem járnak körtáncot az utcákon.

Ami nem használható már ruhaként:
Eddig a H&M-be vittem ezeket a ruhákat, de miután már 90%-ban sikerül bojkottálnom a fast fashion boltokat, ezért úgy döntöttem, semmilyen módon nem támogatom a létezésüket. Így a használt ruha újrafelhasználását sem táplálom újabb ruhákkal, így fehér konténerekbe fogom most vinni a ruhákat, hogy géprongy legyen belőlük. Pillanatnyilag úgy tudom, a fehér konténereket kell keresni, amiket a Textrade kezeli.
Magyarországon a Textrade Kft 5000 tonna használt ruha begyűjtését végzi, kb 1000 db magán- és közterületre kihelyezett konténeres gyűjtés keretében. A gyűjtés az elmúlt években különböző karitatív szervezetek partnereként történt, de a közelmúltban megnövekedett az érdeklődés a használt ruha gyűjtésre magán- és közszolgáltató cégek részéről is.

colorful-754017_1920.jpg

Játékok: 
Szintén adományboltokban, védőnői szolgálatoknál érdemes rákérdezni, tudnak-e befogadni játékokat.

rabbit-1158594_1920.jpg

Elemek, izzók:
Az elemeket vigyük elemgyűjtőbe,  lámpahulladékot, azaz a kiégett izzókat pedig szintén leadhatjuk gyűjtőpontokon. Ráadásul általában nem is kell extra kitérőt tennünk ehhez, mert meglepően sok van belőlük.
Igen, ha mindent a helyére viszünk, szelektálunk, az tovább tartés macerásabb, ez nem kérdés. Viszont a legtöbbször megismerkedhetünk közben kedves emberekkel, illetve ha ezt látják tőlünk  a gyerekeink, nekik ez lesz a természetes.

light-bulb-984551_1920.jpg

További hasznos tippeket találhattok még a következő cikkekben:

A szerzőről

rolam.png Nem fanatikus és nem trendi – csak zöld

okoanyu@gmail.comKönyvek

okoanyuakonyhaban_200.jpg

Ökoanyu a konyhában

Megjelent! Már kapható: Ökoanyu a konyhában. Környezettudatos tippek, ötletek és húsmentes receptek.
Itt tudod megrendelni!

Ökobaba

Már kapható második könyvem: Ökobaba címmel. Mindent a környezettudatos babaápolásról, gyerekterelgetéstől.
Itt tudod megrendelni!

Ökoanyu

Ha szeretnéd az összes praktikát egy helyen olvasni, akkor mostantól megteheted, hiszen már kapható az Ökoanyu könyv rengeteg recepttel, mosási kisokossal!
Itt tudod megrendelni!