Ökoanyu

Egyszerűen zöld

Az év színével kampányol a WWF Magyarország

A Pantone Színintézet 2000 óta minden évben kiválasztja az év színét, hogy felhívja a figyelmünket arra, mennyire színgazdag világban élünk. A Pantone év végi színválasztása a divattól kezdve a lakberendezésen át az alkalmazott művészetekig minden iparágban komoly hatást gyakorol a termékek gyártására, csomagolására – nem kevésbé a vásárlási szokásokra. 2014-ben a sugárzó orchideára esett a választás, 2016-ban a rózsakvarcra – 2019-ben pedig az élő korall lesz az év színe a Pantone szerint.

wr_wwf_keeplivingcoral_final.jpg

„A természeti értékek létünk alapját jelentik. A tiszta levegő, ivóvíz, termőtalaj, gyógyszereink alapanyagai csak néhány azokból a szolgáltatásokból, amelyet a természet nyújt nekünk, emellett inspirál bennünket. Számtalan művészeti alkotás született már, amelyet a természet ihletett, ahogyan ezt a színválasztást is. Az élő korall választása közvetve az élővilág egyediségére, szépségére és különleges értékére is felhívja a figyelmet” – mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

corallen-242458_1920.jpg 

Leatrice Eiseman, a Pantone Színintézet igazgatója szerint a színek olyan lencsék, melyeken keresztül mi, emberek is megtapasztalhatjuk a minket körülvevő valóságot. Ez különösen igaz az élő korall esetében – feltéve, hogy a korallzátonyok nem tűnnek el a Föld színéről a közeljövőben. „A korallok 50%-át már elveszítettük, és ha így folytatjuk, akkor néhány évtizeden belül a kihalás szélére juthatnak” – figyelmeztet Antal Alexa. Ez világméretű probléma, amely mindannyiunk életére komoly hatást gyakorol. A halak több mint  4 milliárd ember számára jelentenek fontos fehérjeforrást, a tengeri halaknak pedig több mint 25%-a a korallzátonyokhoz kötődik. Ráadásul a korallok hozzájárulnak ökoszisztémánk egészséges működéséhez, az általunk belélegzett oxigén felét termelik, és a kibocsátott szén-dioxid negyedét elnyelik. „Természetvédelmi munkája során a WWF védett tengeri területek kialakítását célozza, a halászat fenntarthatóbbá tételével elősegíti a tengeri élővilágra nehezedő terhek csökkenését, és olyan összefüggő korallzátonyok megőrzéséért küzd, mint az ausztráliai Nagy-korallzátony vagy a Belize Korallzátony. A korallok jelenléte mindannyiunk érdeke” – mondja Antal Alexa.

 

A kampány kulcsképét Thirza Schaap Műanyagóceán című sorozatának egy csendélete adja. A WWF Magyarország korallok védelmében indított kezdeményezése a #keeplivingcoral hashtaggel terjed a közösségi média oldalain.
Az ötletet a Pantone és az év színe, az élő korall adta, a kezdeményezés a magyar WWF-től indult, a kommunikációért pedig a White Rabbit reklámügynökség felel.

A szerzőről

rolam.png Nem fanatikus és nem trendi – csak zöld

okoanyu@gmail.comKönyvek

okoanyuakonyhaban_200.jpg

Ökoanyu a konyhában

Megjelent! Már kapható: Ökoanyu a konyhában. Környezettudatos tippek, ötletek és húsmentes receptek.
Itt tudod megrendelni!

Ökobaba

Már kapható második könyvem: Ökobaba címmel. Mindent a környezettudatos babaápolásról, gyerekterelgetéstől.
Itt tudod megrendelni!

Ökoanyu

Ha szeretnéd az összes praktikát egy helyen olvasni, akkor mostantól megteheted, hiszen már kapható az Ökoanyu könyv rengeteg recepttel, mosási kisokossal!
Itt tudod megrendelni!