Ökoanyu

Egyszerűen zöld

A tengeri teknősök 100%-ában található mikroműanyag

A mikroműanyagok egyre inkább fókuszba kerülnek, sajnos egy ideje megkerülhetetlen a téma. Egy legújabb kutatás azt találta, hogy a tengeri teknősök 100%-ában található mikroműanyag.

turtle-863336_1280.jpg

 

Brit tudósok 102 tengeri teknőst vizsgáltak és mindegyikük emésztőrendszerében találtak kis műanyagrészecskéket, összesen 800-at - hússzor többet, mint azt előzőleg feltételezték, pedig csak az állatok bélrendszerét vizsgálták. A legtöbb szennyezést a Földközi-tenger vidékén élő teknősökben találták.

meduzacsko.jpg

A probléma sajnos általánosnak mondható, összesen hét fajt vizsgáltak, melyek a világ három különböző tájáról származnak.

A leggyakrabban műanyagszálakat találtak, melyek származhatnak halászhálókból, cigarettacsikkekből, ruhákból vagy akár gumiabroncsokból is.

teki2.jpeg

A kérdés persze az, hogy ezek a mikroműanyagok milyen hatással vannak a teknősökre, de ezt jelenleg még nem lehet megállapítani.

A kutatás vezetője, Emilia Duncan, elmondta, a mikroműanyagok olyan aprók, hogy simán áthaladnak a bélrendszeren, nem okoznak elakadást.

Ugyanakkor a jövőbeli kutatásoknak arra kell fókuszálniuk, hogy ezek a mikroműanyagok pontosan milyen hatással vannak a tenger élővilágára. Az is lehet, hogy ezek a parányi, lebegő részecskék vírusokat, baktériumokat is szállítanak, illetve sejtszinten befolyásolhatják a tengeri élőlényeket.


A tanulmányt az Exeteri Egyetem és a Plymouth Marine Laboratory kutatói írták, együttműködve a Greenpeace Research Laboratories-szal. Az eredményeket a Global Change Biology folyóiratban tették közzé.

 

Forrás: cosmosmagazine.comA szerzőről

rolam.png Nem fanatikus és nem trendi – csak zöld

okoanyu@gmail.comKönyvek

okoanyuakonyhaban_200.jpg

Ökoanyu a konyhában

Megjelent! Már kapható: Ökoanyu a konyhában. Környezettudatos tippek, ötletek és húsmentes receptek.
Itt tudod megrendelni!

Ökobaba

Már kapható második könyvem: Ökobaba címmel. Mindent a környezettudatos babaápolásról, gyerekterelgetéstől.
Itt tudod megrendelni!

Ökoanyu

Ha szeretnéd az összes praktikát egy helyen olvasni, akkor mostantól megteheted, hiszen már kapható az Ökoanyu könyv rengeteg recepttel, mosási kisokossal!
Itt tudod megrendelni!