Ökoanyu

Egyszerűen zöld

Agócs Írisz: “Szerintem így lehet megmenteni a világot”

Szerintem nincs olyan kisgyerekes anyuka, aki ne ismerné Agócs Írisz nevét. Pont minap beszélgettem a nagyobbik lányommal, hogy miket szeretett, mikor kicsi volt és kategorikusan kijelentette, hogy neki egyértelműen a Maszat mesék voltak a kedvencei. Írisz munkái azonnal felismerhetők, a rajzokból áradó kedvesség és báj, az apró finomságok engem is minden egyes alkalommal rabul tudnak ejteni.

Azzal, hogy Ökoanyu vagyok, sokan azt gondolják, a növényekhez is kiválóan értek. No, ez nagyon nem igaz. Próbálkozom, próbálkozom, aztán vagy sikerül, vagy nem.
Íriszről pedig talán azt tudják kevesen, hogy ő szép csendben már nagyon rég elkötelezetten és következetesen választja a minél zöldebb és fenntarthatóbb megoldásokat. És bár korábban hallottam már a permakultúráról, élőben először az ő, Pécshez közeli kertjükben találkoztam vele.

irisz2.jpg

Mi a permakultúra?
“A permakultúra az emberi élőhelyek és mezőgazdasági rendszerek olyan kialakítása, mely a természetben zajló ökológiai folyamatokat utánozza, veszi mintául. A rendszer minden egyes elemét annak szükségletei, általa nyújtott hasznok, és alapvető tulajdonságai által összehangoltan illeszti az egészbe. A részek közti szinergia a hulladék, az energia-, valamint az emberi munkaerő szükséglet minimalizálásával valósul meg.”


Hogyan találtál rá annak idején a permakultúrára és mióta használod ezt a technikát?

Több hullámban találkoztam ezzel a jelenséggel. Pécsi néprajzosként először Farkas Judittól hallottam róla, aki azóta már phd-kutatója a témának.
Később nagyon nagy hatással volt rám Lantos Tamás, egy nála töltött hétvége után kezdtünk el kutatni olyan helyet, ahol önkéntesként természetközeli gazdálkodást ismerhetünk meg. Így találtuk meg Nagyszékelyben Bócsó Renátáék kis gazdaságát.
Egy hetet töltöttünk ott, és meggyőződtünk arról, hogy ez az, ahogy mi a saját kertünket művelni szeretnénk. Ekkor még Budapesten éltünk, de két éven belül saját tanyánk és kis kertünk lett.
Nem sokkal azután, hogy Abaligetre költöztünk, kiderült, hogy itt él egy holland házaspár, akik “Permacultura Design Course” - oktatók - sajnos csak holland nyelven.
Tőlük mégis rengeteg elméleti és gyakorlati segítséget kaptunk és kapunk folyamatosan. Pl. az egyik kurzusuk keretén belül a tanulók a mi kertünkhöz készítettek terveket.
Emellett a párom rengeteget olvasott a témában, és egy-két permakultúra témájú hétvégén is részt vettünk.

irisz1.jpg

Saját termés
Fotó: Agócs Írisz

Miért volt fontos, hogy így műveljétek meg a kerteteket?

Valahogy a háborítatlanságot és a rendszerben gondolkodást nagyon magaménak érzem az élet minden területén. Nem tudok annál logikusabbat elképzelni, mint hogy úgy alakítom a saját kertemet hogy a sajátosságairareagálok, használom az adottságait.. Nem pedig leradírozom, és megerőszakolom a saját, nagyon is emberi és korlátozott elképzeléseimet követve.
Van egy nagyon magas fokú érzékenységem, ami miatt - mondhatom, szinte szerencsére -, mindenféle adalékanyag és vegyszer kiütést okoz, ami bekerül a szervezetembe.
Nincsen tehát választásom: vegyszermenteset kell keresnem mindenben, ételben, kozmetikumban, háztartási szerekben. Annál jobbat pedig, mint hogy a saját kertemben terem meg mindaz, amit megeszek, nem tudok elképzelni.

Milyen tapasztalataid vannak most? A permakultúra beváltotta a hozzá fűzött reményeket?

Érdekes a kérdés, én úgy látom, hogy sokkal inkább egy szemléletet kell elsajátítani, és nem egy másik módszert a hagyományos kertészkedés helyett.
Nem találhatom ki és tervezhetem meg, hogy mi fog történni. Ezzel kapcsolatban elengedést kell gyakorolni vissza kell lassulni a természet diktálta ritmushoz.
Ezek a legnehezebb feladatok.
Itt jóval inkább megfigyelő vagy és felvetsz dolgokat: mi volna, ha ezt és ezt együtt ültetnéd el, mi volna, ha erre a problémára ezt lépnéd. Minderre a gazdálkodó partnered, a Természet lép valamit. Gyönyörű együttműködés, nem?

Volt olyan “aha-élményed”, amit a permakultúra hozott az életedbe?

Rengeteg, nagyjából minden egyes új ismeret egy “aha-élmény”. A kedvenc idézetem, - nem tudom, kitől származik, de számomra nagyon jól jellemzi a permakultúrás gondolkodást -, hogy “ha sok a csiga, akkor nem sok a csiga, hanem kevés a kacsa”. Imádom. Nem a helyzet változik, hanem a hozzáállás, szerintem így lehet megmenteni a világot.

kacsa1.jpg

A kacsák épp stratégiai egyeztetést tartanak
Fotó: Agócs Írisz

Alkotó vagy, művész. A permakultúra szellemisége, alapgondolatai kihatottak az életed többi területére is, esetleg a munkádra?

Valahogy azzal kell újra és újra találkoznom, hogy akármibe kezdek, csak a téma változik, a rendszer, a szemlélet ugyanaz.
Az alkotás, a jóga, a kert, a főzés, mind olyan dolog, ahol a tudatosság, a megfigyelés, a rácsodálkozás mozgat és visz előre mindent. Minden összefügg mindennel.
Nem lehet egyetlen elemet elvenni anélkül, hogy az ne hatna az egész rendszerre.
És hiába gondolná az ember, hogy az illusztrálás és a jóga pont olyan távol állnak egymástól, mint a jóga és a kertészkedés, de ezek a tevékenységek nagyonjól kiegészítik egymást és hatnak is egymásra, ezer szálon kötődnek
Még mindig látom, hogy újabb és újabb területeken érhetnének össze - pl. régi álmom, hogy saját termesztésű festőnövényekkel kísérletezzek és saját pigmenteket állítsak elő.

irisz3.jpg

Ha téged is érdekel a permakultúra, úgy érzed, hogy egyfajta változáson megy keresztül az életed, és eszközöket, megoldásokat szeretnél találni arra, hogy ez az átalakulás végbe tudjon menni, nézd meg, mit nyújthat neked a PDC (Permaculture Design Certificate) képzés a permakultúra nemzetközileg akkreditált alapképzése.

 

 

 

 

A szerzőről

rolam.png Nem fanatikus és nem trendi – csak zöld

okoanyu@gmail.comKönyvek

okoanyuakonyhaban_200.jpg

Ökoanyu a konyhában

Megjelent! Már kapható: Ökoanyu a konyhában. Környezettudatos tippek, ötletek és húsmentes receptek.
Itt tudod megrendelni!

Ökobaba

Már kapható második könyvem: Ökobaba címmel. Mindent a környezettudatos babaápolásról, gyerekterelgetéstől.
Itt tudod megrendelni!

Ökoanyu

Ha szeretnéd az összes praktikát egy helyen olvasni, akkor mostantól megteheted, hiszen már kapható az Ökoanyu könyv rengeteg recepttel, mosási kisokossal!
Itt tudod megrendelni!