Ökoanyu

Egyszerűen zöld

A nő, aki megtalálta a derekamat
Hatalmas lépés a tudatos ruhatár felé

Egyszer egy kedves barátnőm azt mondta az öltözködésemre úgy tizenöt évvel ezelőtt: bármit főzök, rántott hús lesz belőle. Csíkos póló, csípőfarmer és kész. Aztán elütött engem is a korom, ami nem vészes, csak valahogy már sehogy nem volt jó, ami eddig jó volt.

Ez nagyjából egy időben volt azzal, amikor elkezdtem tudatosan kezelni a ruháimat is és nagyon megválogattam, mit és hol veszek meg. De egy idő után teljesen lefagytam. Mert valahogy semmi nem volt jó. Ennek az lett az eredménye, hogy egy kezemen meg tudom számolni, az elmúlt két-három évben nagyjából hány új darab került a ruhatáramba. Ami nem is lenne baj, ha a meglévőkkel tökéletesen meg lettem volna elégedve. De messze nem ez volt a helyzet.

Egy ideje azzal is tisztában voltam, hogy szeretnék elmenni egy szakemberhez két okból is: hogy végre tisztában legyek azzal, milyen színek és fazonok állnak jól nekem, illetve hogy ezzel még tudatosabbá tehessem a ruhatáram kialakítását és minimálisra csökkentsem a hibaszázalékot.

Mengyán Eszter régi kedves kolléganőm pár éve szerencsésen felkarolta a fenntartható divat témáját és nem olyan régen írt arról egy cikket, hogy kiket ajánl a szín- és stílustanácsadók közül, különböző szempontok alapján.

Igazság szerint, jól jött a cikk is, de én akkor már rég elhatároztam, hogy Cseke-Kovács Zsófit fogom meglátogatni, mert több Facebook-csoportban is együtt vagyunk jelen, és nagyon tetszett az a stílus és hangnem, ahogy tanácsot ad, bátorít, segít.

Így aztán egy szép januári napon kikötöttem nála a fantasztikusan napfényes stúdiójában egy szín- és testalkat elemzésen.

Zsófinál minden nagyon otthonos volt, egy percig nem feszengtem, pedig rettentően szégyenlős vagyok (és miután ez így van, ezért sorry, de minimális saját képet teszek most ebben a posztba). A testemet, az azzal kapcsolatos  gondolataimat, a vélt és valós hibáimat nem szívesen osztom meg senkivel. De Zsófi képes arra, hogy otthonos, kötetlen légkört teremtsen, amiben hamar és könnyen megszületik a bizalom. Nekem az is jó volt, hogy ő maga is kétgyermekes anyuka, tehát pontosan tudta, milyen élethelyzetre mi lehet a jó megoldás.

Kicsit úgy éreztem, a világ végéig tudnánk dumálni, de aztán belecsaptunk a közepébe.

A színeimmel amúgy alapvetően tisztában voltam. Ne feledjük a tényt, női magazinnál dolgoztam évekig, én magam is szerkesztettem színtípusokról szóló cikket, így aztán nem lepett meg, hogy az eredmény “hideg tél” lett. Az úgynevezett “kendőzés” viszont kitágította a színekkel kapcsolatos elképzeléseimet- például azt is, hogy a fekete mindenkinek jól áll - nem - , és egy csomó új, izgalmas megoldást találtam.

Ezek az én színeim, gyönyörűek, nem?

 

A “kendőzés” egy érdekes műfaj, mindenedet leterítik, pont úgy nézel ki, mintha most léptél volna ki a Szolgálólány meséje című sorozatból, és aztán különböző színű kendőket illesztenekaz arcodhoz. 

img_2802.jpgA szolgálólány veséje meséje

És innen nincs nagyon szükség szavakra, mert egyszerűen látod, hogy melyik az a szín, amitől felragyog az arcod és melyik az, amitől tuti megkérdezik tőled: beteg vagy?

A színelemzéshez az is hozzátartozik, hogy Zsófi megmutatja azokat a színeket is, amik sminkben jól állnak neked. A színtanácsadás keretében lehet próbálni továbbá rúzsokat is, néztek pirosítót. Egy jól eltalált szín itt is csodákra képes, zongorázni lehet a különbséget.

img_2816.jpg

Mint ahogy akkor is, ha szemüvegesként a megfelelő színű, formájú keretet választod és Zsófitól ebben is kaphatsz segítséget. Tényleg tulajdonképpen mindent meg tudtok beszélni, ami a megjelenésetekkel kapcsolatban felmerül.

A színekről a végén egy kis kárytát is kapsz, amit mindig magadnál hordhatsz:


img_2817.jpg

Ezt követte a testalkat-elemzés, amit megmondom őszintén, egy kicsit izgatottabban vártam, mert azt éreztem, ebben tök béna vagyok, kb. lövésem sincs arról, mi áll jól.

A legelső trükk az volt, hogy kaptam egy egyszerű, kék, viszonylag bő ruhát és Zsófi megmutatta, hol van a derekam, úgy, hogy a megfelelő helyen kötötte rám az övet. Na, véletlenül sem ott, ahol én gondoltam, hanem jóval feljebb. És ettől az egy mozdulattól megváltoztak a testarányaim, és azt hiszem egy picike pillanatra meg is világosodtam.

Ennek tükrében aztán rögtön az első szett igazi aha-élményt hozott. Zsófi klasszikusan olyan cuccokat adott rám, amiket ebben a formában soha nem húztam volna magamra. És láss csodát: fantasztikusan éreztem magam. A csípőnadrágot azonnal leváltotta a magas derekú.

Így, hogy meglett a derekam, a világ is megváltozott, teljesen más fazonok kerültek elő, mint amiket én eddig hordtam.

De nem csak a nadrágom fazonja változott, a derekam megkerülése után az is kiderült: melltartóból sem megfelelőt hordom, de ezt a kérdést is sikerült tisztáznunk.

Nagyon feldobott az a három óra, amit Zsófival töltöttem és rengeteg hasznos információhoz jutottam. Bár megmondom őszintén, attól tartottam kicsit, hogy a gyakorlatba hogyan tudom majd átültetni az ott elhangzottakat.

Azóta eltelt már kis idő, és miután tényleg jó rég nem vettem magamnak semmit, most megengedtem magamnak némi gardróbfrissítést. Jó ideje nem szeretek már vásárolni, de az új tudásommal felvértezve sokkal fájdalommentesebb volt, hiszen már a próbafülkében sem futottam bele zsákutcákba. Egyszerűen már be sem viszek olyan ruhákat, amik teljes tévedésnek bizonyulnának később. Online nem szeretek ruhát venni, de Zsófi mutatott nekem egy online turkálót is és a nála szerzett tudással még így is sokkal sikeresebb voltam, gyakorlatilag minden darab jó lett, amit végü megrendeltem.

Leírhatatlanul könnyebb így az élet. Sokkal gyorsabb, nyugodtabb, hatékonyabb és persze pénztárcabarátabb is, úgy, hogy közben jobban is érzem magam a ruháimban. Jobban és magabiztosabban, mindeközben kevesebb ruhadarab is elég, tehát jóval tudatosabban tudom kezelni a ruhatáramat.

A szolgáltatás ára pedig elképesztően hamar visszajön, hiszen minimálisra csökken azoknak a ruháknak a száma, amiket aztán nem használunk.

Zsófit mindenkinek, receptre!
A szerzőről

rolam.png Nem fanatikus és nem trendi – csak zöld

okoanyu@gmail.comKönyvek

okoanyuakonyhaban_200.jpg

Ökoanyu a konyhában

Megjelent! Már kapható: Ökoanyu a konyhában. Környezettudatos tippek, ötletek és húsmentes receptek.
Itt tudod megrendelni!

Ökobaba

Már kapható második könyvem: Ökobaba címmel. Mindent a környezettudatos babaápolásról, gyerekterelgetéstől.
Itt tudod megrendelni!

Ökoanyu

Ha szeretnéd az összes praktikát egy helyen olvasni, akkor mostantól megteheted, hiszen már kapható az Ökoanyu könyv rengeteg recepttel, mosási kisokossal!
Itt tudod megrendelni!