Ökoanyu

Egyszerűen zöld

Le a felesleges műanyagokkal! De hogyan?
Te is tehetsz érte!

Évek óta nem járok hipermarketekbe. Vagy piacon, vagy a közeli boltokban szerezzük be legnagyobb részt azokat az árukat, amikre szükségünk van.

Talán nyáron voltam utoljára nagyáruházban és teljes döbbenettel konstatáltam, hogy ránézésre legalább tízszer annyi műanyagot használnak, mint amire emlékeztem.

plastic.jpg

Ez még engem is arculcsapott, mint ahogy arculcsap az a sok hír is, ami mostanában a szemem elé kerül. Nem olyan régen a madarak tojásaiban is találtak már műanyagból származó mérgező anyagokat, erről a cikket itt olvashatjátok, egy másik felmérés szerint  tengeri állatok is tele vannak sajnos műanyaggal (erről pedig itt írtam).

Ez a kisfilm is jól megmutatja, hogy ráadásul vannak olyan típusú műanyagok, amiket alig pár percig használunk. Sőt, ebből a kisfilmből az is kiderül, hogy az újrahasznosítás sem megoldás, mert az újrahasznosított műanyag drágább, mint az új, tehát akinek szüksége van rá, nem azt fogja választani.

 A múlt héten egy régi kollégám, akinek az egyik kisfilmjét már egyszer bemutattam a blogon, talált a Tisza-tó mellett egy csomó szemetet. Feltette a Facebook-ra, mi, ismerősök pedig elkezdtük megosztani a hírt. Ennek az lett a vége, hogy múlt vasárnap 1.5 tonna hulladéktól tisztította meg a Tisza-tavat nagyobb részt a közösségi oldalon verbuvált önkéntesekkel. Számomra egészen elképesztő az, amit csinál, hiszen szabadidejében, magánemberként fogja magát és ha szemetet talál, összeszedi.

Ugyanezt csinálják a Hulladékvadászok, csak ők már nagy tételben játszanak: az önkormányzatok felé közvetítik az illegális szemétlerakásokról érkező bejelentéseket hogy az illetékes szervek elszállíthassák a hulladékokat.

De persze a legfontosabb a műanyagok elkerülése lenne. Ha valaki életében szeretne jobban odafigyelni a műanyaghulladékra, csatlakozhat a HUMUSZ szövetség “műanyag böjtjéhez” is. Bizton állíthatom, hogy mint minden egyéb böjt, ez is jó kis önismereti munka és lehet, hogy a segítségével kialakulnak olyan új szokásaink is, amiket  a böjt után is meg tudunk tartani.

Bár egyre többen figyelnek oda erre a területre, mégis, az elmúlt években drasztikusan megnőtt az egyutas (azaz egyszer használatos) műanyagokból keletkező műanyaghulladék mennyisége. Kétségtelen, hogy ez most az egyik leginkább “hot topic”.

Egyszer arról beszélgettem Ürge-Vorsatz Dianával, hogy milyen megoldási javaslatokat lát, milyen kiutak lehetnek a most kialakuló környezeti válságból.

Ő azt mondta nekem, és könnyen belátható, hogy milyen igaza van, hogy ha mindazt a technikát és tudást, ami most az emberiség kezében van, jó célokra használnánk fel, akkor rengeteg olyan dolgot ki lehetne találni és meg lehetne valósítani, amelyekkel bizonyos, a környezetet érintő problémák orvosolhatóak lennének. Egy ideje el is határoztam, hogy itt, a blogon, és minden rendelkezésemre álló felületen megpróbálom az egyes környezetvédelmi problémákra adható lehetséges megoldásokat felkutatni és bemutatni, mert attól sajnos nem javul a helyzet, ha kizárólag sopánkodunk és ijedezünk.

Jó példa lehet a megoldáskeresésre a nemzetközi Energy Globe díj egyik döntős projektje, ahol a pályázók különböző lebomló anyagokkal próbálják kiváltani pont a fentebb is említett áruházi műanyagcsomagolásokat.

A “Ja! Natürlich, Green Packaging” projekt célja, a műanyag csomagolások használatának csökkentése és teljes mellőzése a zöldségek és gyümölcsök esetében. Megoldásként más forrásokat keresnek. Például cellulózból, biológiailag lebomló természetes szálakból készült hálókat és dobozokat fejlesztenek a műanyag helyett.

A műanyagok problémája a díj tavalyi magyar finalistái között is megjelent, hisz a szívemnek oly kedves “mosható pelenka klub” is bekerült kategóriájában a legjobbak közé.

Egyébként sok esetben tényleg elképesztően sokat tud jelenteni a szemléletváltás egy adott területen. És igazából a változtatáshoz nem mindig kell sok, inkább szakértő szem, vagy odafigyelés.

Ilyen alkalom volt például az Energy Globe díjátadó gála is. Az első alkalom után többen szóvá tették a cégnek, hogy a rendezvény külsőségein fenntarthatósági szempontból lehetne javítani. Az E.ON pedig fogta magát és rá egy évre a Felelős Gasztrohős segítségével teljesen “kizöldítette” az eseményt. Műanyag például egyáltalán nem volt a gálán és még rengeteg “zöld” szempontot figyelembe vettek a szervezésnél. 

Szóval hiszem és vallom, hogy érdemes gondolkodni, odafigyelni, mert néha a változást nem is olyan nehéz megvalósítani. De ehhez ti is kelletek. Ezért is vállaltam idén is, hogy népszerűsítem az E.ON által szervezett Energy Globe díjat. Mert a pillanatnyi helyzetből akkor hozhatjuk ki a legtöbbet, ha összefogunk. Itt egy remek kezdeményezés, éljetek vele, mutassátok meg magatokat, ami idén még egyszerűbb, mint eddig volt, hiszen akár egy ötlettel is nevezhettek!

 

Az 1999-ben indított Energy Globe Award a fenntarthatóság és az energiahatékonyság rangos nemzetközi eseménye, az energiavilág “Oscar-díjaként” tartják számon. A versenyeket ma már 177 országban – köztük Magyarországon – rendezik meg, a győztesek pedig bejutnak a nemzetközi döntőbe. A nevezéseket a hazai fordulóban 2019. március 31-ig várják a www.energy-globe.hu oldalon. A pályázatokat energetika, klímaváltozás és innováció terén elismert szakértők bírálják el. A nemzetközi zsűri által kiválasztott döntős pályázatok közül pedig a közönség online szavazással választhatja ki idén is, hogy ki legyen az egyes kategóriák győztese.
Ha van egy jó projekted, vagy ötleted, jelentkezz!

 

 

 

A szerzőről

rolam.png Nem fanatikus és nem trendi – csak zöld

okoanyu@gmail.comKönyvek

okoanyuakonyhaban_200.jpg

Ökoanyu a konyhában

Megjelent! Már kapható: Ökoanyu a konyhában. Környezettudatos tippek, ötletek és húsmentes receptek.
Itt tudod megrendelni!

Ökobaba

Már kapható második könyvem: Ökobaba címmel. Mindent a környezettudatos babaápolásról, gyerekterelgetéstől.
Itt tudod megrendelni!

Ökoanyu

Ha szeretnéd az összes praktikát egy helyen olvasni, akkor mostantól megteheted, hiszen már kapható az Ökoanyu könyv rengeteg recepttel, mosási kisokossal!
Itt tudod megrendelni!