Ökoanyu

Egyszerűen zöld

Öt gondolat az ökotudatosabb gyerekekért

A "Center for Ecoliteracy" nevű nonprofit szervezet (szabad fordításban: Ökoműveltségi Központ) Kaliforniában alakult 1995-ben. Az alapítók iskolákkal, alapítványokkal, filmkészítőkkel dolgoznak együtt azért, hogy integráltan fejlesszék a gyermekek érzelmi, szociális és ökológiai intelligenciáját. 2012-ben jelent meg az ökoműveltség átadásának módjairól szóló könyvük (Ecoliterate: How Educators Are Cultivating Emotional, Social, and Ecological Intelligence (Jossey-Bass, 2012), ebben sorolnak fel olyan 5 témát, amelyek segíthetnek tudatosítani a gyerekekben a környezetvédelem és a fenntarthatóság fontosabb szempontjait.

max-goncharov-25517-unsplash.jpg

Empátia valamennyi életformával szemben.

Társadalmunk domináns szemléletmódja szerint mi, emberek, különbözünk Földünk többi élőlényétől, sőt, felettük is állunk. Ha a gyerekekben e helyett azt tudatosítjuk, hogy az emberi faj a nagy egészben ugyanolyan alkotóelem, mint a többi élőlény, jobban fognak törődni a környezetükkel és kapcsolataik a környező világ szereplőivel elmélyülnek.

Az élőlények nem egymástól elszigetelve léteznek.

Bármely életközösségről is legyen szó, úgy tud a leginkább túlélni és gyarapodni, ha a közösségen belüli kapcsolatok virágoznak. Ha a gyerekek megtanulják, hogy a növények, állatok és más élőlények mennyire függnek egymástól, felértékelődik bennük a saját közösségeiken belüli kapcsolatok fontossága. Megértik, miért erősítheti a kapcsolataikat az, ha együttműködve gondolkodnak és cselekednek.

Láthatóvá tenni a láthatatlant.

Ez segíti a gyerekeket abban, hogy megértsék: az emberi viselkedésnek számtalan következménye van más emberekre és a környezetre. Ha sikerül a látszólag láthatatlan következményeket hatásosan bemutatni, az befolyásolhatja a cselekedeteinket.

Megtanulni, hogy előre lássuk a nem szándékolt következményeket kétszeresen is kihívást jelent.

Egyrészt képessé kell válnunk arra, hogy megjósoljuk tetteink várható következményeit, másrészt el kell fogadnunk azt is, hogy nem láthatjuk előre tetteink valamennyi következményét. Ha a gyerekek elfogadják, hogy a végső cél nem más, mint javítani az élet minőségén, akkor olyan életmódot folytatnak majd, ami nem rombolja, hanem védi és építi a földi életet.

Megérteni a természet folyamatait.

Annak megértése, hogy a természet hogyan tartja fenn az életet, elkerülhetetlen ahhoz, hogy a gyerekek olyan társadalmat építsenek, amely figyelembe veszi az elkövetkezendő generációk és más, az embertől különböző életformák érdekeit. A természet évmilliárdok óta képes arra, hogy fenntartsa az életet. Ha megértjük a természet folyamatait, azzal stratégiákat sajátítunk el arra vonatkozóan, hogyan alakítsunk ki fenntartható emberi törekvéseket.

A szerzőről

rolam.png Nem fanatikus és nem trendi – csak zöld

okoanyu@gmail.comKönyvek

okoanyuakonyhaban_200.jpg

Ökoanyu a konyhában

Megjelent! Már kapható: Ökoanyu a konyhában. Környezettudatos tippek, ötletek és húsmentes receptek.
Itt tudod megrendelni!

Ökobaba

Már kapható második könyvem: Ökobaba címmel. Mindent a környezettudatos babaápolásról, gyerekterelgetéstől.
Itt tudod megrendelni!

Ökoanyu

Ha szeretnéd az összes praktikát egy helyen olvasni, akkor mostantól megteheted, hiszen már kapható az Ökoanyu könyv rengeteg recepttel, mosási kisokossal!
Itt tudod megrendelni!