Ökoanyu

Egyszerűen zöld

Így dobj ki kevesebb kaját: mérd ki a hozzávalókat, mutatom, mi mennyi!

"Én csak egy hadseregre tudok főzni!"

toa-heftiba-530185-unsplash.jpg

Gyakran hallom ezt, kvázi dicsekvésképpen, de ez az egyik mondat, amire a legérzékenyebb lettem egy ideje. Persze, van, amikor megszalad az ember keze, bárkivel előfordul, de alapesteben nem kellene mindig több ételt készítenünk, mint amennyit várhatóan meg tudunk enni. És ebbe kalkuláljuk bele azt is, hogy a harmadik napon már biztosan a könyökünkön fog kijönni a gulyás leves, hiába az a család egyik kedvence.

Az elhízás ma világszinten az egyik legnagyobb probléma. Az elhízás egyik fő oka, és ezzel most biztosan nem leszek népszerű, de néha ezt is vállalni kell, hogy jóval nagyobb adagokat eszünk annál, mint ami elégséges és egészséges lenne.  A porciózásnál pedig nagyon jó, ha van valami tudásunk arról, hogy egy embernek, egy étkezéskor melyik élelmiszertípusból mennyi is lenne az optimális adagja.

Íme egy kis segédlet, hogy számolhatunk mennyiségeket egyes ételtípusoknál, egy főre:

  •         levesek 5dl
  •         főzelékek 4dl+feltét
  •         egytálételek 45-55 dkg
  •         kis adagok 30-35 dkg
  •         húsok sütve 8-14 dkg
  •         köretek 25-35 dkg
  •         majonézes saláták 25-30 dkg
  •         mártások 1-2,5 dl
  •         sütemények 15-20 dkg
  •         savanyúságok 12 dkg
  •         rizs ½ bögre (a hagyományos angolszász cup) vagy 90 gramm még meg nem főzött rizs személyenként. Főtt állapotában nagyjából egy bögre.
  •         tészta 75 gramm személyenként főzés előtt, főzés után 115-150 gramm, töltött tésztánál – mint a ravioli - 175-200 gramm
  •         Kuszkusz – bár itthon nem annyira elterjedt – 100 gramm személyenként

Vizuális típusoknak pedig ez a két infografika segíthet:

portion-guide-updated-2018-600x426.jpg

portion_sizes.png

Ha szem előtt tartjuk ezeket az adagolásokat a főzésnél két legyet üthetünk egy csapásra. Csökkentjük az élelmiszerhulladékot és még a vonalainkkal is jót teszünk.

 

A szerzőről

rolam.png Nem fanatikus és nem trendi – csak zöld

okoanyu@gmail.com



Könyvek

okoanyuakonyhaban_200.jpg

Ökoanyu a konyhában

Megjelent! Már kapható: Ökoanyu a konyhában. Környezettudatos tippek, ötletek és húsmentes receptek.
Itt tudod megrendelni!

Ökobaba

Már kapható második könyvem: Ökobaba címmel. Mindent a környezettudatos babaápolásról, gyerekterelgetéstől.
Itt tudod megrendelni!

Ökoanyu

Ha szeretnéd az összes praktikát egy helyen olvasni, akkor mostantól megteheted, hiszen már kapható az Ökoanyu könyv rengeteg recepttel, mosási kisokossal!
Itt tudod megrendelni!