Ökoanyu

Egyszerűen zöld

Öt hulladéktípus, ami eláraszthatja a háztartást

Tartozom még nektek az éve eleji szelektálásom beszámolójával, csak aztán az élet kicsit átírta az eredeti forgatókönyvet. Összesen majd egy hónapig az influenza fogságában voltunk 40 feletti lázakkal és ilyen-olyan szövődményekkel, úgyhogy kicsit kitolódott a nagy, év eleji rendrakásom lezárása

Ahogy próbáltam purgálni a lakást, egyértelművé vált, hogy vannak tipikus hulladékfajták, amik jellemzően viszonylag hamar újra tudnak termelődni, ezeket gyűjtöttem most össze.

Ruhahulladék

Igen, van, amit el tudok tenni a nagyról a kicsinek, van, ami elmehet adományba, van, ami viszont már se ide, se oda nem jó. Nagyon nehéz dönteni arról, ezek hova kerüljenek.

Én nem szeretem fast fashion boltban leadni, mert az az érzésem, hogy csak táplálom azt a rendszert, amivel alapvetően nem értek egyet. Pécsieknek jó kiút lehet a Retextil, akik elképesztő dolgokat készítenek régi anyagok újrafelhasználásával, illetve nem találtam még jobbat a ruhagyűjtő konténereknél. Ezek közül a szürkéket kell keresni.

colorful-1283886_1920.jpg

Fél pár zokni

Képtelen vagyok megérteni, hogy tud ennyi fél pár zokni keletkezni, de erre is van jó megoldás alapvetően. A Zoknicsere program kifejezetten zoknikra specializálódott és azért írom, hogy “alapvetően” jó megoldás, mert nekem valahogy még nem sikerült életem szerves részévé tenni a rendszerüket.

sock-2084218_1920.jpg

Számlák

Számlák, számlák és számlák...Grrr….Megmondom őszintén, ez az én szeleburdiságomon múlik részben. Ugyanis a férjem már évekkel ezelőtt átállt az e-számlázásra, nagy boldogsában élnek együtt a Díjnettel, neki nincs ilyen gondja. Elektronikusan kezel minden számlát, akár emailből is egy kattintással megoldja a számla-ügyeket, nincs vele gondja. De sajnos én igazi szélvész kapitány vagyok, akinek nem sok köze van a papírmunkához, és a pár, hozzám tartozó számla mostohagyerek. A lejáratokat sem sem tudom követni. Többször felajánlotta, hogy bevesz a rendszerébe, de ez sérti a hiúságomat, én szeretném megoldani. Fogadom, változtatok ezen, mert rengeteg felesleges hulladék keletkezik a számlákkal is, az meg nem csak a hiúságomat, hanem az elveimet is sérti.

 

paper-3941882_1920.jpg

Üvegek

Igen, nehéz ügy. Mert sok esetben, ha próbálom kerülni a műanyagot, belefutok az üvegbe. Ami olyan jó kis fenntarthatónak tűnik, de igazából a - hiába pártolnám én is a betétdíjas rendszereket - ökológiai lábnyom szempontjából sem a szelekítv gyűjtés, sem a becserélős megoldás nem tökéletes. Annak a száma pedig véges, hogy hány dologra tudom felhasználni a háztartásban a befőttes üvegeket. Mondjuk most kicsit jobb a helyzet, mert május a csomagolásmentes vásárlás hónapja, és épp most is tele van a pakkom kis üvegekkel, amelyekkel délután be fogom majd venni az egyik csomagolásmentes boltot, de végtelen számú üveg ide sem kell. Meg eltevéshez, fűszerekhez sem. Szóval ezzel még küzdök.

elena-g-595116-unsplash.jpg

Gyerekrajzok

Igen, ó fájdalom, de a gyermeki kreativitás nagyon sok hulladékot tud termelni. És talán ez a legnehezebb, hiszen én speciel imádom ezeket az alkotásokat, de tény, hogy egy idő után porfogó lesz belőlük. Sok jó tipp van arra, hogy konzerváljuk a legjobbakat, tehermentesítve így a lakást. Nekem az egyik kedvencem, hogy készítsünk belőle kis albumokat. Az ötlet hiába zseniális, még sosem jutottam oda, hogy igényesen meg is tudjam valósítani. A legtöbb, mi adható, hogy  egy nagy gyűrűs mappába lefűzöm a szívemnek kedveseket.

aaron-burden-60068-unsplash.jpg

A szerzőről

rolam.png Nem fanatikus és nem trendi – csak zöld

okoanyu@gmail.comKönyvek

okoanyuakonyhaban_200.jpg

Ökoanyu a konyhában

Megjelent! Már kapható: Ökoanyu a konyhában. Környezettudatos tippek, ötletek és húsmentes receptek.
Itt tudod megrendelni!

Ökobaba

Már kapható második könyvem: Ökobaba címmel. Mindent a környezettudatos babaápolásról, gyerekterelgetéstől.
Itt tudod megrendelni!

Ökoanyu

Ha szeretnéd az összes praktikát egy helyen olvasni, akkor mostantól megteheted, hiszen már kapható az Ökoanyu könyv rengeteg recepttel, mosási kisokossal!
Itt tudod megrendelni!