Ökoanyu

Egyszerűen zöld

Készítsd el a saját kerámiatálad! - Nem tudod elrontani

Régen vártam már annyira programot, mint az Apacuka Ceramics random agyagozását. 

Pedig már rég meghívást kaptam rá, mondhatni évek óta tangózunk egymással, de eddig nem sikerült eljutnom a workshopjukra. A random agyagozás ebben az esetben azt jelenti, hogy adott napokon bármikor beeshettek, és egy adott díjszabás alapján készíthettek csodás kerámiákat. Azért is lettem lelkes ettől az új workshop-formától, mert így sokkal könnyebben be tudtam passzintania napirendünkbe.

apacuka1.jpg

Találkozz az any(gy)aggal 

Nekem ezen a programon most nagyon sok minden összeért és ezért hálás vagyok. Az agyag régi kedvencem, még Szipál Marci mondta  - akihez egy pár évig szerencsésen közel lehettem -, a kezemet nézve, hogy agyagozásra termett kéz. Szerette az emberek kezét és különleges Sherlock Holmes-ként vizsgálta őket. És igaza volt, biztosan van valami közöm az agyaghoz. Imádom a textúráját, a hűvösségét, a természetét.És hogy minden még kerekebb legyen, a nagylányomat is nagyon érdekelte a program, így pedig sikerült belőle egy tartalmas anya-lánya kalandot összehoznunk.

apacuka3.jpg

Az Apacuka Ceramics munkáiba már elég rég szerelmes voltam. Egyszerű, markáns és nagyon jól megkülönböztethető technikát alkalmaznak. Minden tál csodálatos, ugyanakkor a technika megengedi, hogy bátran kísérletezzünk és előképzettség nélkül is gyönyörű dolgokat alkothassunk.

apacuka2.jpg

Imádok mindenféle kézműves foglalatosságot, de lássuk be, nem vagyok őstehetség. Itt viszont erre nincs is szükség, mert ami kikerül az ember keze közül, az csinos lesz és egyedi.

A helyszínre érkezve kiválaszthatjuk, hogy milyen méretű és formájú kerámiát szeretnénk készíteni. Az ehhez szükséges agyagot levágják nekünk, majd megmutatják, hogyan kell szép egyenletesre nyújtani. A mintázás előtt egy jól átgondolt kódrenszert nyomdázunk az agyagba, ami alapján beazonosítják majd később, melyik, kinek a munkája volt, illetve itt adhatjuk meg azt is, milyen színűre szeretnénk majd kérni a kerámiánkat. A mázazás nem helyben történik ugyanis, hanem a félkész tálakat elviszik, kiégetik és mázazzák, így kapjuk vissza 3-4 hét múlva.

apacuka4.jpg

 
Ha a nyújtás kész, jöhet a mintázás. A minták festőhengerek, szilikon formák segítségével kerülnek a tálakra. Isteni játék, hiszen hiába kötöttek a minták, annak már valóban csak a képzelet szab határt, hogy hogyan variáljuk őket.

 

A technika hozzáadott értéke, hogy az alkalmazott festőhengerek már eredeti szerepükben nem használatosak, így egy különleges upcycling-megoldással élnek tovább, azaz kiszuperált festőhengerekkel dolgozhatunk, amiket így tovább körforgásban tudunk tartani.

A helyszínen egy kedves segítő mutatja meg nekünk türelmesen a lépéseket, pontos és láthatóan szakszerű mozdulatokkal segít ki minket, ha szükséges.

Az agyaggal való találkozás pedig pont olyan volt, mint amilyennek elképzeltem. Van egy érzés a testemben, amikor valami olyat csinálok, ami tényleg megmozgat bennem valamit: a gyomorszájam tájékán valami csiklandozós, majd’ kiugrik érzés, ami itt is megérkezett.

Ahogy számítottam is rá, a nálam jóval tehetségesebb nagyobbik lányom is extra lelkes volt. Számolja a napokat, mikor lesznek készen a kiégetett kerámiáink és persze tervezi, hogy újra menjünk. Nekem sem kell kétszer mondani.

apacuka6.jpg

A nagy agyagos flash-en kívül mást is adott nekem ez a program. Egy ideje az érdekel, hogyan tudunk visszalassulni a mindennapi egyszerű dolgainkhoz, tárgyainkhoz. Talán ha megértjük, hogyan készül egy ruha, egy tál, akkor egyrészt nagyobb becsben tartjuk azt, amink van, másrészt jobban rálátunk arra a rettenetes túltermelésre, és annak az energiaigényére, amiben élünk. És erre - azon túl, hogy tartalmasan töltjük az időnket - az ilyen programok is rávezethetnek minket és a gyerekeinket is. 

Mi most fejenként két közepes, illetve nagyobbacska tálat készítettünk, és a végére rendesen el is fáradtunk, tudjátok, azzal a jóféle fáradtsággal. Ha eddig nagy Apacuka rajongó voltam akkor az esemény után még nagyobb lettem. 

Ha ti is szeretnétek kicsit elmerülni az anyagban és az agyagban, csekkoljátok a Random agyagozás aktuális időpontjait!
Ráadásul ha bemondjátok, hogy az Ökonyus írás és ajánlás alapján jöttetek, kaphattok 1000 Forint engedményt a végösszegből.A szerzőről

rolam.png Nem fanatikus és nem trendi – csak zöld

okoanyu@gmail.comKönyvek

okoanyuakonyhaban_200.jpg

Ökoanyu a konyhában

Megjelent! Már kapható: Ökoanyu a konyhában. Környezettudatos tippek, ötletek és húsmentes receptek.
Itt tudod megrendelni!

Ökobaba

Már kapható második könyvem: Ökobaba címmel. Mindent a környezettudatos babaápolásról, gyerekterelgetéstől.
Itt tudod megrendelni!

Ökoanyu

Ha szeretnéd az összes praktikát egy helyen olvasni, akkor mostantól megteheted, hiszen már kapható az Ökoanyu könyv rengeteg recepttel, mosási kisokossal!
Itt tudod megrendelni!