Ökoanyu

Egyszerűen zöld

Vigyázz a holmidra!

Jézusom, hogy utáltam, amikor gyerekkoromban ezt mondták nekem. Főleg a nagyszüleim. Vigyázz a ruhádra, vigyázz a játékaidra!

hans-vivek-nmv5zws3fva-unsplash.jpg

Pár éve értettem meg igazán.

Ráadásul ez egy olyan terület, ami alapvetően nem az erősségem. Szélvész kapitány vagyok “madmoiselle tête en l'air ”. Leverek, elhagyok, eltökítek. Bár sokszor a tárgyak kedvesen, hűségesen vagy pusztán megengedő megszánásból végül visszakerülnek hozzám.

Az elmúlt években volt pár kulacsom. Nem sok, de párat elfogyasztottam, Kettő közülük eltört. 

Idén lett egy új kulacsom, és a választásnál fogalmazódott meg bennem: olyat kell választanom, amit - ha minden jól megy - évtizedek után is szeretni fogok majd.

yvonne-young-cbl8e-pd3im-unsplash.jpg

És leesett valami: hiába a tudatos gondolkodás évek óta, én már egy olyan korban voltam fiatal felnőtt, amikor a tárgyak szavatossága jóval rövidebb. Ennek megfelelően a legtöbb esetben rövidebb távra is vásárolunk. Megszoktuk, hogy egy ruha egy-két szezont szolgál ki, hogy még egy jobbnak mondott mobiltelefon is nagyjából két év után kezd el köhögni és hiába javíttatom, három és fél évnél általában egy sem húzta tovább. Hasonló a helyzet a laptopokkal is, hiába erős a gép, kevés márka van, ami három év után is megbízhatóan működik.

De ezek közhelyek, ezeket már mindenki tudja. Nem is ezért írom most ezt a bejegyzést.

Sokkal inkább azért, mert a műanyagmentes július kapcsán annyi mindent olvastam már az elmúlt hetekben, hogy én még csak tartom magam, de nem csodálom, ha az, aki rövidebb ideje, szimpla “felhasználóként” kezdett foglalkozni a környzetevédelemmel és a klímaváltozással, úgy érzi, mintha egy botmixerrt dugtak volna az agyába, ahol az egymásnak ellentmondó információk kergetik egymást.

Vászon szatyor? Kulacs? Melyiknek nagyobb az ökológia lábnyoma, több a kibocsátása?

Nehéz pillanatok ezek olyan szempontból, hogy nehéz látni, mik a legjobb megoldások, de azt gondolom, ha minél kevesebb cuccot használunk és azokra minél tovább vigyázunk, akkor azért a válasz mégsem olyan nehéz. Mert ahhoz, hogy műanyagmentesen vagy nejlonszatyor nélkül vásároljunk, nem kell havonta, évente új vászonszatyrokat venni. Azt kell használni, ami van.

analise-benevides-9nycbxmjifq-unsplash.jpg


Egyik legkedvesebb családtagunk, a 80+-os Éva néni még mindig azt a kis tokba cipzárazható szatyrát használja, ami világ életében megvolt neki. Ugyanez igaz a kulacsokra is: ha idén vettél egy pálmaleveleset, de jövőre a cuki lajhár, vagy az  elegáns flamingó lesz a divat, te pedig a pálmaleveleset sutba vágod az új, szebb, trendibb darabért, akkor pont ugyanott vagyunk, ahol a part szakad. De ez azért nem agysebészet, a lényeg az, hogy a tartósabb darabok tartósságát ki kell használni és választani is úgy érdemes, hogy lehetőleg hosszabb élettartamú tárgyakat vegyünk. Ez egyébként nagyon nem könnyű feladat, mert akár az elmúlt tíz évben is nagyon sokat romlott bizonyos termékek minősége. Van még olyan irodába járós, tíz éves, fekete nadrágom, aminek kutya baja, bátran hordható, pedig nem kíméltem. Ezzel szemben viszont az idei szezon elején, igaz, használtan vásárolt, de akkor még gyakorlatilag új állapotú paperbag nadrágom a szezon közepére már rengeteget fakult és teljesen bolyhos is, pedig messze nem hordtam rommá. Tehát nem könnyű a választás, ez tény, de azért nem is reménytelen.

De fontos, hogy átkattintsunk fejben egy relét és máshogy gondoljunk a tárgyainkra. Ne az legyen az alap: ó, elromlott, nem gond, veszünk újat! Persze, tudom, a javíttatás sem egyszerű sokszor, de ha lehet, próbáljuk meg. Vigyázzunk rá, javítsuk meg, alakítsuk át, használjuk, amíg tudjuk.

A szerzőről

rolam.png Nem fanatikus és nem trendi – csak zöld

okoanyu@gmail.comKönyvek

okoanyuakonyhaban_200.jpg

Ökoanyu a konyhában

Megjelent! Már kapható: Ökoanyu a konyhában. Környezettudatos tippek, ötletek és húsmentes receptek.
Itt tudod megrendelni!

Ökobaba

Már kapható második könyvem: Ökobaba címmel. Mindent a környezettudatos babaápolásról, gyerekterelgetéstől.
Itt tudod megrendelni!

Ökoanyu

Ha szeretnéd az összes praktikát egy helyen olvasni, akkor mostantól megteheted, hiszen már kapható az Ökoanyu könyv rengeteg recepttel, mosási kisokossal!
Itt tudod megrendelni!