Ökoanyu

Egyszerűen zöld

Zseniális magyar találmány: tisztítószer biomasszából!

Hetedik éve nem használok a háztartásunkban hagyományos tisztítószereket. Szódabikarbóna, ecet, citromsav, néha mosószóda, vagy nátrium-perkarbonát van használatban otthon. Nagyon kevés olyan dolog van, amit ne tudnék ezekkel a szerekkel és forró vízzel megoldani. Extra fertőlenítést pedig csak akkor vetettem be, amikor a kutyánk még kölyök volt és szobatisztatásg terén kihívásokkal nézett szembe. És persze ennek okán én is. Megértem, ha valakinek nem áll kézre bizonyos dolgok pepecselése - bár sok esetben nem kell semmit kotyvasztani, elég csak leváltani egy szert - és keresi a fenntarható megoldásokat, ezért aztán néha én is tesztelek ezt-azt, hogy megírhassam nektek a tapsztalatokat. Az elmúlt hetekben piacra dobott Cycle tisztítószerek minden szempontból izgalmasak, mert egy egészen új technológiával dolgoznak. A reNEW Technologies kutatói a világon elsőként, szerves anyagok újrafelhasználásával állítanak elő tisztítószereket, amelyek nem károsítják sem az egészségünket, sem a környezetünket. 

cycle_2019-06-264225.jpg

A petrolkémiai tisztítószerek előállításakor, használatakor, majd azt követően is károsíthatjáka természetet, az egészségünket, ezért nem illeszkednek bele a fenntartható víz- és nyersanyag gazdálkodási rendszerbe. A zöldebb tisztítószerek pedig szinte kizárólag mezőgazdasági területeken megtermelt növényi alapanyagokat használnak, továbbá Földünk véges tisztavíz készletéből vesznek el, nagy ökológiai lábnyomot hagyva maguk
után. A CYCLE előállításához nem kell tiszta víz és több, mint 90%-ban egyszer már felhasznált alapanyagból készül. A termék így hozzájárul a körforgásos gazdasághoz és a környezettudatos, felelős fogyasztáshoz.

A világ első körforgásos tisztítószere nemcsak környezettudatos, de még hatékony is: a világszerte elismert német SGS INSTITUTE FRESENIUS (SGS) bevizsgáló, ellenőrző és tanúsító vállalata összehasonlította a CYCLE fürdőszobai és WC tisztító termékeit olyan mintákkal, amelyek a Német Háztartási- és Testápolási Szerek Szövetségének minőségi kritériumainak megfelelnek. A tesztelés során kiderült, hogy a CYCLE fürdőszobai
tisztítószere sokkal nagyobb hatékonysággal távolította el a vízkő- és szappanmaradványok
okozta szennyeződéseket. A WC-tisztító esetében is azonos eredmény mutatkozott: a CYCLE vízkőoldó hatékonysága jelentősen felülmúlta az általános toalett-tisztító termék eredményességét.

Ez így leírva csodásan hangzik, de nyilván kíváncsi voltam rá, mennyire hatékonyak ezek a szerek. Kipróbáltam és bátran ajánlhatom mindenkinek (nem reklám!). Kiválóan oldják a szennyeződéseket, nagyon kevés is elég belőlük, így egy flakon sokáig kitart. Őszintén remélem és várom, hogy legyen kimérős lehetőség is és akkor minden vágyam teljesül.

A termékkel kapcsolatos kérdéseimre Vass Zoltán a reNEW Technologies üzletfejlesztési vezetője válaszolt.

vasszoltan_renew.jpg
Fotó: Muray Gábor

- Úgy tudom, az új fejlesztés egy véletlen eredménye, mesélnétek egy kicsit erről?

- Eredetileg biogáz kihozatalt kutattunk, több biogázt szerettünk volna fejleszteni biomasszából. A folyamat közben fedeztük fel, hogy a savképzésnek nevezett köztes állapotot lehetne kontrollálni, tehát a savtermelő baktériumok aktivitását segíteni lehet. Ez az irány sokkal izgalmasabbnak bizonyult, hiszen az illó zsírsavak és azon belül is az ecetsav egy nagyon fontos alapanyag, így ilyen irányba vittük tovább a kutatásainkat. Motivált minket az, hogy egy természetes anyagot leszünk képesek előállítani biomasszából, ami képes arra, hogy tisztítószer állapotában ne ártson a környezetnek és az egészségünknek sem. Utóbbi tényező sajnos kiemelten fontossá vált, mikor az vezető kutatónk egyik családtagját rákkal diagnosztizálták. Egy fenntartható és folyamatosan megújuló alapanyagot és abból tisztítószer termékeket tudunk most előállítani. 

- Az eceten kívül mi dolgozik a tisztítószerekben?

Nagyon sokat dolgoztunk a megfelelő receptúra kialakításán, hiszen ha már visszanyert vizet és alapanyagot használunk akkor ne rontsuk el a terméket petrolkémiai hozzávalókkal. Sokan nem szeretik az alapanyag az ecetsav erős illatát. Ugyanakkor figyelnünk kellett arra, hogy csak természetes biológiai úton lebomló hozzávalók kerüljenek bele. Mivel csak természetes alapanyagokkal dolgozunk, így a narancs és citrom illatának kivonata kerültek bele, valamint a felületi tapadást segítő természetes alapanyagok.

- Egy flakon tisztítószerhez mennyi biomasszára van szükség?

Nehezen megválaszolható a kérdés, itt azon múlik, hogy a savtermelő baktériumok mennyire aktívak az alapanyagban. A számukra az optimális környezet egyensúlyának fenntartása komoly feladat, mivel bármelyik egyensúlyi paraméter elmozdulása a savtermelés csökkentését eredményezi.
A jelenlegi kapacitásunkkal viszont el tudnánk látni hazánk teljes tisztítószerpiacát wc tisztítók, általános felülettisztítók és fürdőszoba tisztítók tekintetében.

- Milyen termékek várhatók még?

Az általános felülettisztító már a következő hetekben elérhető lesz és már dolgozunk egy felmosószeren, valamint további receptúrákról is vannak elképzeléseink.

- Lesz-e utántöltő, illetve lehet majd kimérve is kapni?

Ez egy nagyon fontos kérdés számunkra, hiszen itt egy másik iparággal a csomagolóiparral kell együtt dolgoznunk egy megfelelő megoldáson. Több irány van, de még folyamatban van a legjobb megoldás kiválasztása. Az biztos, hogy több, mint másfél év alatt szinte már mindent megtanultunk a csomagolóipar jelenlegi fejlettségéről, a feldolgozás, újrahasznosítás lehetőségeiről. Az ideális megoldást még nem találták fel, nekünk a lehető legoptimálisabbat kell megtalálnunk. Fontolgatjuk azt is, hogy kimérhető legyen a termékünk, de számos technológiai és logisztikai szempontot is mérlegelnünk kell még.

- Árban hol helyezkednek el a termékek?

Ezer forint körüli árkategóriában mozognak a termékeink, így a piaci átlagáraknak megfelelünk, annak ellenére, hogy új fejlesztésről van szó. Fontos számunkra, hogy versenyképes áron tudjuk termékeinket kínálni, ennek figyelembevételével fejlesztettük receptúránkat is.

- Milyen flakonban vannak most a tisztítószerek?

Ezen a területen is igyekszünk megtalálni a legjobb megoldást, ami jelenleg az újrahasznosított és újrahasznosítható palack. A palack maga már eleve újrahasznosított műanyagból készül és szelektíven gyűjtve tovább felhasználható. A címke lebomló anyagú, még a tinta is természetes rajta. Ez a termékeink számára az elérhető létező legjobb megoldás jelenleg. 

cycle-2019-06-252938.jpg

- Hogy álltok a külföldi értékesítéssel? Tervben van?

Az Amazon UK kínálatában már jelen vagyunk és szeretnénk elsőként Európában terjeszkedni. A szomszédos országok jó lehetőséget kínálnak a terjeszkedésre, Németország például nagyon környezettudatos.

- A levegőbe kerülnek-e szermaradványok a használat után?

A receptúránk úgy lett kifejlesztve, hogy káros, irritatív anyagok nem kerülnek a környezetünkbe. Így védjük az fogyasztóink és a környezet egészségét is. A lehető legjobb terméket akartuk létrehozni, ami már a gyártástól kezdve egészen a használatig majd a használatát követően is ember és környezetbarát. A CYCLE teljesen ciklikus és egyéb tisztítószerekhez képest nagyon pici az ökológiai lábnyoma.

- Ajánljátok-e anyukáknak?

Nemcsak anyukáknak, mindenkinek. Mivel semmilyen veszélyes illékony anyag nincs a termékeinkben és nem ártalmasak az egészségre és a környezetre nagyon is ajánljuk a családoknak.  

A szerzőről

rolam.png Nem fanatikus és nem trendi – csak zöld

okoanyu@gmail.comKönyvek

okoanyuakonyhaban_200.jpg

Ökoanyu a konyhában

Megjelent! Már kapható: Ökoanyu a konyhában. Környezettudatos tippek, ötletek és húsmentes receptek.
Itt tudod megrendelni!

Ökobaba

Már kapható második könyvem: Ökobaba címmel. Mindent a környezettudatos babaápolásról, gyerekterelgetéstől.
Itt tudod megrendelni!

Ökoanyu

Ha szeretnéd az összes praktikát egy helyen olvasni, akkor mostantól megteheted, hiszen már kapható az Ökoanyu könyv rengeteg recepttel, mosási kisokossal!
Itt tudod megrendelni!