Ökoanyu

Egyszerűen zöld

5 dolog, amit te is megtehetsz a lángoló Amazonasért

Az Amazonas esőerdőjében közel 73000 tüzet észleltek ebben az évben. Ez közel kétszerese annak, amit tavaly számoltak, 2019-ben tehát rekordról beszélhetünk. A tüzet emberek okozzák. Ebben az évszakban égetik a tarlót a földművesek, a forró, száraz időben pedig a tüzek rendkívül gyorsan terjednek. Jair Bolsonaro elnök pedig nem is próbál meg segíteni a helyzeten. 

erdotuz.jpg

Fotó: Euronews

Figyelmen kívül hagyva a tűzvész miatti aggodalmakat, azt mondta: "Régebben láncfűrész kapitánynak neveztek. Ma Nero vagyok, lángokba borítottam az Amazonast."

Hivatalba lépése óta Bolsonaro tulajdonképpen akadályozza a kormányhivataloknak az esőerdők védelmének érdekében tett erőfeszítéseit. n. 

A mostani tüzek olyan füstréteget hoztak létre, melyek becslések szerint 1,2 millió négyzetmérföld szélességű, az erdők elvesztése pedig eszeveszett sebességgel gyorsítja a globális felmelegedést..

Bár úgy tűnhet, a tűzvész elsöprő erejű, tehetetlenek vagyunk ellene a távolból, azért akadnak olyan dolgok, amiket mi is megtehetünk a változás érdekében. 

  1. Tájékozódjunk és tájékoztassunk másokat!

A hivatalos forrásokból tájékozódhatunk a válságról. A részletekről pedig számoljunk be a barátainknak, családtagjainknak. Minél többen ismerik fel a helyzet súlyosságát, annál többet tehetünk. 

Akik értenek portugálul, böngészhetik Brazília Nemzeti Űrkutatási Intézetének honlapját, mely műholdas képeket rögzít és beszámol a tüzek számáról. Az InfoAmazonia pedig térképen mutatja meg az éppen tomboló tüzeket. 

  1. Csökkentsünk, hasznosítsunk újra, használjunk fel újra!

Érdemes tájékozódni arról, hogy mit tehetünk a fák védelméért a hétköznapokban, ami hatással lehet az esőerdőkre is. Csökkenthetjük például a papír- és fa használatát a mindennapokban. Az Amazonasból kivágott fák nagy mennyiségű papír alapanyagát adják. A kisebb kereslet kevesebb erdőirtást jelent.

  1. Adományozzunk!

Hat olyan jótékonysági szervezet van, ami az Amazonas esőerdőinek megmentésén fáradozik. Ezek a szervezetek négyből három csillagot kaptak a Charity Navigato-rtól, ami egy nonprofit szervezet, és a jótékonysági szervezeteket osztályozza elszámoltathatóságuk és pénzgazdálkodásuk szempontjából.

Íme, a hat szervezet:

  1. Önkénteskedjünk!

Nem arra gondolunk, hogy kerekedj fel, és a két kezeddel oltsd a tüzet, vannak más módszerei is a segítségnyújtásnak. Az előző pontnál felsorolt szervezetek szívesen adnak információt arról, hogy konkrétan hol és miben segíthetsz, érdemes megkérdezni őket. 

Az 1980-as években a Rainforest Action Network kampányt indított, melyben felszólította a Burger Kinget, hogy hagyja abba az olcsó marhahús behozatalát a trópusi esőerdők területéről. Az étteremlánc pedig 35 millió dollár értékű szerződést mondott vissza. A közelmúltban a szervezet a pálmaolajjal készült halloween-cukorkák gyártásának és forgalmazásának leállítását tűzte ki célul.

  1. Hallassuk a hangunkat!

Telefonálhatunk vagy írásban is megkereshetjük a képviselőket, minisztériumokat, felhívva a figyelmüket a katasztrófára. Ha sokan vagyunk, ösztönözhetjük a politikusokat arra, hogy helyesen cselekedjenek egy válsághelyzetben, akkor is, ha éppen nem a katasztrófasújtotta területen élünk.

Az Amazonas esőerdőinek leégése és az erdőirtás tartós hatással lesznek a globális éghajlatra. Ha ebben a témában posztolunk a közösségi oldalakon, akkor használjuk a #PrayforAmazonia és a #AmazonRainforest hashtageket.

Forrás: https://www.businessinsider.com

A hivatals Ökoanyu Facebook oldallal nem tudtam, így a privát profilomon szerveztem adománygyűjtést.
Ha be tudsz szállni, ezen a linken megteheted.

A szerzőről

rolam.png Nem fanatikus és nem trendi – csak zöld

okoanyu@gmail.comKönyvek

okoanyuakonyhaban_200.jpg

Ökoanyu a konyhában

Megjelent! Már kapható: Ökoanyu a konyhában. Környezettudatos tippek, ötletek és húsmentes receptek.
Itt tudod megrendelni!

Ökobaba

Már kapható második könyvem: Ökobaba címmel. Mindent a környezettudatos babaápolásról, gyerekterelgetéstől.
Itt tudod megrendelni!

Ökoanyu

Ha szeretnéd az összes praktikát egy helyen olvasni, akkor mostantól megteheted, hiszen már kapható az Ökoanyu könyv rengeteg recepttel, mosási kisokossal!
Itt tudod megrendelni!