Ökoanyu

Egyszerűen zöld

Avar: ne égesd, de még csak össze se söpörd!
Maradjon a lombsöprű a fészerben, a levelek pedig a földön!

Furcsának tűnő javaslattal állt elő a Kanadai Természetvédelmi Szövetség: azt mondják, ne gereblyézzük össze a fákról lehullott leveleket az udvarunkban. Hagyjuk azokat nyugodtan ott, ahova estek, így tesszük a legjobbat a természettel. A lehullott levelekből keletkező természetes "szőnyeg" menedéket teremt télen a rovaroknak és a kisállatoknak.

Az elmúlt hetekben rengeteg figyelmeztetést és hírt olvastam az avarégetéssel kapcsolatban, és erre szembe jött ez az elsőre kicsit talán furcsának tűnő, de valójában nagyon logikus megfejtés.

jeremy-thomas-o6n9rv2rzx8-unsplash.jpg

 

Maradjon a lombsöprű a fészerben, a levelek pedig a földön - ajánlja a Kanadai Természetvédelmi Szövetség. Arra ösztönzik az embereket, hogy dolgozzanak kevesebbet a ház körül ősszel, így óvják a természetet. 

"Mindenki imádja az őszi falevelek színét, de a gereblyézésért már kevésbé lelkesedünk" - idézi Jessica Panetta természetvédelmi képviselőt a Globalnews.ca. A szövetség szerint a levelek széthagyása egy apró jócselekedet, amit a környezetünk, az udvarunk biodiverzitásáért tehetünk. A levelek segítenek az őshonos rovaroknak és más vadon élő kisállatoknak átvészelni a telet. "Ezzel élőhelyet teremthetünk azoknak az élőlényeknek, akik hozzánk, emberekhez hasonlóan menedéket keresnek a hideg elől" - mondja Panetta, majd hozzáteszi, ha a levelek segítségével megvédjük a bogarakat, a madarak is könnyebben jutnak élelemhez tavasszal. 

 

Joggal vetik fel egyesek a kérdést, hogy mi lesz így a szép gyeppel a kertben. Nem teszi tönkre a lombtakaró? A természetvédelmi szakembernek erre is van megoldása. Azt javasolja, hogy a kert egy részét hagyjuk csak levéltakaró alatt, csak a jól látható területeket tisztítsuk meg a levelektől, így megmarad a rendezettség érzete. Az itt összegereblyézett avart se dobjuk ki, vagy égessük el, hanem húzzuk a fák törzséhez, gyökereikhez, vagy szórjuk a virágágyásokba. Az állatok így megtalálják a menedéket télire, és a fű is megmarad.

Forrás: globalnews.ca
A szerzőről

rolam.png Nem fanatikus és nem trendi – csak zöld

okoanyu@gmail.comKönyvek

okoanyuakonyhaban_200.jpg

Ökoanyu a konyhában

Megjelent! Már kapható: Ökoanyu a konyhában. Környezettudatos tippek, ötletek és húsmentes receptek.
Itt tudod megrendelni!

Ökobaba

Már kapható második könyvem: Ökobaba címmel. Mindent a környezettudatos babaápolásról, gyerekterelgetéstől.
Itt tudod megrendelni!

Ökoanyu

Ha szeretnéd az összes praktikát egy helyen olvasni, akkor mostantól megteheted, hiszen már kapható az Ökoanyu könyv rengeteg recepttel, mosási kisokossal!
Itt tudod megrendelni!