Ökoanyu

Egyszerűen zöld

Kütyük és képernyő helyett: 7 szuper társasjáték hosszú, téli estékre

Instán szavaztattam meg veletek, kértek-e társasos összeállítást és elsőprően nyert az “igen”, úgyhogy most lássunk egy válogatást a kedvenceinkből.Televíziónk nagyjából hat éve nincs, így az egyik legnagyobb esti mókánk, főleg az őszi-téli időszakban, a társasozás szokott lenni. Ez annyiban módosult az utóbbi időben, hogy amióta a pici megérkezett hozzánk, ez sajnos nem volt olyan sokszor kivitelezhető, hiszen sokáig nem lehetett bevonni a közös játékba.

Most három éves múlt és a memória és a dominó már flottul megy neki, úgyhogy végre az egész család tud együtt játszani, amit most már mindenki rettentően élvez.

Dobble

Zseniális, egyszerű, kis helyet foglaló játék. A legutolsó szempont azért fontos, mert utazásra, barátokhoz is könnyen el lehet vinni.

Az alapötlet egyszerű: különböző leosztásokban, de mindig meg kell találni a kártyapárokat. Ez így leírva nem tűnik túl izgalmasnak, de a piktogramok mérete és elhelyezkedése mindig más, ezért a játék gyakorlatilag megunhatatlan, folyton bogarászni kell a jellegzetes, kör alakú kártyalapokat, hogy megtaláljuk a párokat. Nincs két egyforma lap, nincs két egyforma parti, van viszont végtelen kombináció, így a lapok megtanulhatatlanok, ráadásul az egyszerű és kifejező, piktogramszerű képeknek köszönhetően már az ovisok is remekül elboldogulnak vele.

Mi azért is nagyon szeretjük, mert nemzetközi környezetben is játszható, nem kell hozzá közös nyelv - ezt az előnyét sokszor ki is szoktuk használni.

dobble.jpeg

Zingo

Hasonló, megfigyelésen alapuló, kicsit gyorsasági játék. Minden játékos kap egy táblát, amin kilenc ábra szerepel. Aki elsőnek megtalálja mindhez a párját, az nyert, keresni azonban nem is olyan egyszerű. A piros automata minden nyomásra csak két műanyag lapocskát köp ki magából, így csak az szerezheti meg őket, aki tényleg a legszemfülesebb. 

zingo.jpg

Zsugazsák

Nekünk ez a kis könnyű, levezető játékunk. Téli nyavajákból való lábadozások megfűszerezője. Nem túl bonyi, gondolkodni sem feltétlenül kell nagyon, de mégis izgalmasan pörög a játék és némi taktikai érzék is kell hozzá. A kártyajáték lényege, hogy kártyákat pakolunk sorban az asztalra számok szerint csoportosítva. Aki úgy tudott letenni lapot, hogy ezáltal egy számsort be is fejezett, begyűjtheti a sorban álló lapokat. 

zsugazsak.jpg

Tick-tack bumm!

Ennek a játéknak az egyik bája, hogy már fiatal felnőtt koromban is létezett és mi házibulikon lelkesen játszottunk vele. Az alapja egy klasszikus: meghatározott szótaggal kell mondani szavakat. Az izgalmat egy kis játék-bomba viszi a játékba, ami random pukkan egyet, addig pedig ketyeg. Tehát a cél, hogy minél gyorsabban mondjunk egy megfelelő szót és tempósan adjuk tovább a szerkezetet, nehogy a mi kezünkben robbanjon fel. Ezt amúgy a kicsivel úgy tudjuk játszani, hogy ő csak adogatja a kis szerkezetet, de már ez is nagyon tetszik neki.

ticktack.png

Concept

Ez egy nagyon érdekes játék, nem biztos, hogy elsőre rá lehet kapni az ízére, de én idővel megszerettem. A barkochbának egy kicsit nyakatekert változata, de pont ettől lesz kicsit nehezebb és izgalamsabb is. A játékban feladványokat kell húzunk, nagyjából az Activity-hez hasonlóan és a célunk, hogy játékostársaink mihamarabb kitalálják, mire “gondoltunk”. Viszont a klasszikusokkal ellentétben, itt nincs se mutogatás, se körülírás, se rajz, csak ikonokra támaszkodhatunk. A játéktáblán kategóriákra osztva találhatunk olyan tulajdonságokat, mint „élőlény”, „történelmi vagy kitalált személy”, „fémből készült” vagy „lyukas”, és a soron lévő játékos ezekre a mezőkre helyezhet kockákat, mintegy nyomokként, melyek a feladvány megoldásához vezetnek. 

concept.jpeg

Jól játszani

Ez új szerzemény, én még nem próbáltam, de a férjem és a lányom szeretik nagyon. Engem a formátuma ragadott meg: egy könyv kiszerelésű társas, amit szintén könnyen lehet szállítani. Illetve ennek a játéknak a kialakításánál szempont volt az is, hogy különböző korosztályú gyerekek is tudjanak együtt játszani, ami nálunk most erős szempont. Ebben a könyvben 7 táblás játék található: a játékok alapját olyan közismert, klasszikus játékok adják, mint az amőba, a sakk vagy a dáma, de mindegyik alaposan meg van csavarva. Ráadásul mindegyikhez három variációt is bemutatnak a szerzők, amelyek kisebb-nagyobb előnyt nyújtanak a gyengébb játékosnak.

joljatszani.jpeg

Dixit

Bevallom, ez a játék engem nem ragadott magával, de a lányom imádja. A játékban szebbnél szebb kártyákat kapnak a játékosok. Mindegyik kártya egyedi illusztrációval ellátott. A kezdőjátékos választ egyet a kezében tartott, gyönyörűen illusztrált kártyák közül, és mond róla valamit: egy szót, egy mondatot vagy akár egy egész kis mesét, mindegy, a lényeg, hogy ne legyen túlságosan egyértelmű az utalás. Ezt követően a többi játékos is választ egy lapot a sajátjai közül, majd összekeverik őket, és megpróbálják kitalálni, vajon melyik lehetett az eredeti. 

dixit_asm17833_15256952818899.jpegA szerzőről

rolam.png Nem fanatikus és nem trendi – csak zöld

okoanyu@gmail.comKönyvek

okoanyuakonyhaban_200.jpg

Ökoanyu a konyhában

Megjelent! Már kapható: Ökoanyu a konyhában. Környezettudatos tippek, ötletek és húsmentes receptek.
Itt tudod megrendelni!

Ökobaba

Már kapható második könyvem: Ökobaba címmel. Mindent a környezettudatos babaápolásról, gyerekterelgetéstől.
Itt tudod megrendelni!

Ökoanyu

Ha szeretnéd az összes praktikát egy helyen olvasni, akkor mostantól megteheted, hiszen már kapható az Ökoanyu könyv rengeteg recepttel, mosási kisokossal!
Itt tudod megrendelni!