Ökoanyu

Egyszerűen zöld

Szuper naptárak és határidőnaplók 2020-ra

Nálam a naptár minden évben központi kérdés, úgyhogy idén is készítettem nektek egy gyűjtést azokból, amiket én szeretek, használok, ismerek.

Zöldülő naptár

Szép, igényes, ötletes kiadvány, nálunk második éve ez a családi szervezők. Az ajtó mellett van, szülői szemmagasságban és pont arra jó, hogy ha valaki jön-megy, akkor rápillant és látja, hogy van-e ovis rutyutyu, kutyaoltás, fogorvos, gyerekzsúr, miegymás.

Nagyon kevés új dolgot vásárolunk, és ha veszünk is, igyekszünk jó helyre szavazni a pénzünkkel. A Felelős Gasztrohős alapítvány tutira jó választás, bízom bennük, lendületes, lelkismeretes csapat.

zoldul.jpg

 

Anti-határidőnapló

Ma épp rohantam egy interjúról az ovis karácsonyra, erősen kellett kapkodnom a lábaimat. És bár évekkel ezelőtt elég jól ékeket vertem a rendszerbe, és nem hagyom, hogy bedaráljon, idén kicsit húzósabb a tempó. 

Amikor megjelent az első anti-határidőnapló és nyerni lehetett a Facebook-oldalamon, majd beszakadt a postaládám. Le is vontam a gyors, konyhapszichológiai alapokon nyugvó következtetést: az embereknek legjobban időre van szükségük. És akármerre nézek magam körül, akárkivel beszélek, mindig ez a képlet rajzolódik ki.
Illetve az elmúlt években arra jöttem még rá, hogy egy össznépi, nagy féket kellene behúznunk, és lassítani, mert magunkon is azt tapasztalom, hogy a legtöbb nem fanntartható szokás, vásárlás, rutin nagyrészt az időhiány, kapkodás miatt történik. Tehát valahogy vissza kell kapunk magunktól az időnket. Ha egy ilyen naptár egy ötlettel, tippel tud segíteni a lassításban, akkor már elérte célját, amiért csak hálásak lehetünk az alkotóknak.
Az idei kiadáshoz is jár egy kuponfüzet, amiben Ökoanyu kedvezménykódot is találhattok a könyvekhez.


Mackók és nyulak

Agócs Írisz az egyik szívem csücske, grafikus, aki a kortárs magyar gyerekirodalmat illusztrálja.
Amikor már ezredszer olvastam mondjuk egy Maszat-mesét, mindig találtam egy elkószáló pingvint valahol a lap alján, amin muszáj volt elmosolyodnom. Nem titkolom, Írisz azért is áll közel hozzám, mert nagyon régóta ugyanazokat a zöld értékeket képviseli, mint én. A NOTO naptárak, melyek garfikáját Írisz készítette, újrahasznosított papírból készülnek és a borítókora kézi szitanyomással kerülnek a szívet melengetően kedves lények.

noto.jpg

Rutkai  Bori mesenaptár

Ha már szívcsücsök és tervező, akkor Rutkai Borit sem hagyhatom ki a felsorolásból. Bori egymaga a teljes összeművészet, fest, horgol, énekel. Varázslatos meselényei az éves falinaptárján is megjelennek. Bori tulajdonképpen „mesekertész”. Témái, szereplői egyaránt megjelennek felnőtt számaiban vagy gyerekeknek szóló dalaiban, felbukkannak a festményein, s találkozásaikból újabb és újabb mesék ágaznak el. 

boriko.jpg

Leuchtturm

Nincs mese, naptárban egyszerűen faxnis vagyok. Mindet imádom, amit fentebb felsoroltam, de az évek alatt rájöttem, hogy ilyen-olyan okok miatt nem használom ki őket eléggé. Túl sok fehér lap maradt és közben más füzeket is használtam jegyzetelésre. Bizonyos területeken megrögzötten papíralapú vagyok, egyszerűen megnyugtat, ha valamit leírok. Papírra.

Régen is használtam úgynevezett bullet journalokat, azaz BUJO-kat, bár akkor még nem így hívták őket, hanem leginkább sehogy, csak dolgoztam ezzel a technikával egy sima füzetbe.
Pár éve pedig hódít a bujo. Bár azt az elején sejtettem, hogy nem az a típus vagyok, akinek csodás, mutogatni való bujo-ja lesz, de ez már akkor sem zavart. A magam kis bénácska módján nemes egyszerűséggel használom a rendszert, és ámulva nézem, ki, milyen szépségeket tud kihozni a műfajból.

Én a legegyszerűbb, ám gyönyörű “Leuchtturm”-mal dolgozom, és ha ez betelik, akkor a szerintem csodás Bauhaus kollekció egy szép darabját kezdem majd el. Nekem most ez működik, sok a projekt, így tudom a legjobban összefésülni a szálakat és ezzel a technikával gyakorlatilag nem marad üres lap. 

leuchtturm1917-bauhaus-edition-master-classic-a4-pontozott-lapos.jpg

A szerzőről

rolam.png Nem fanatikus és nem trendi – csak zöld

okoanyu@gmail.comKönyvek

okoanyuakonyhaban_200.jpg

Ökoanyu a konyhában

Megjelent! Már kapható: Ökoanyu a konyhában. Környezettudatos tippek, ötletek és húsmentes receptek.
Itt tudod megrendelni!

Ökobaba

Már kapható második könyvem: Ökobaba címmel. Mindent a környezettudatos babaápolásról, gyerekterelgetéstől.
Itt tudod megrendelni!

Ökoanyu

Ha szeretnéd az összes praktikát egy helyen olvasni, akkor mostantól megteheted, hiszen már kapható az Ökoanyu könyv rengeteg recepttel, mosási kisokossal!
Itt tudod megrendelni!