Ökoanyu

Egyszerűen zöld

Papír, üveg, fém, műanyag?  - melyik a jobb csomagolás?

Ahogy az elmúlt években a maintsream médiát is elárasztották a képek Földünk szennyezetségével kapcsolatban, fókuszba kerültek a különböző csomagolóanyagok is. Az első számú közellenség pedig a műanyag lett.  Érdemes ezen a területen is optimális egyensúlyra törekedni, hiszen minden csomagolóanyagnak más az előnye és hátránya.
Sokat kerestem magyarul anyagokat arról, melyik csomagolásról mit lehet tudni, de nem találtam túl sok friss infót, úgyhogy megnéztem ismét a nemzetközi cikkeket, ott valamivel több adat volt, de tény, hogy ez egy nagyon szerteágazó, nehéz téma, és nem állhatunk meg ott, hogy a műanyag rossz és mondjuk az üveg a jó, mert ez nem pontos. 

beverages-3105631_1920.jpg

Mielőtt azonban rátértnék a csomagolóanyagokra, összeszedtem pár alapelvet, amit minden vásárlás előtt érdemes átgondolunk:

  1. Vásárlás előtt mindig gondoljuk át, valóban szükségünk van-e egy adott árucikkre.
  2. Amikor lehet, kerüljük el a csomagolást. Piacon, zöldségek, gyümölcsök, pékáruk, bármilyen “kimérős” élelmiszerek esetében. Ha ilyen termékeket vásárolunk, könnyen kiválthatjuk a csomagolást újrafelhasználható vászonszatyrokkal vagy akár többször használt műanyag-szatyrokkal, ha épp az van a háztartásunkban. Fontos, hogy minden csomagolást próbáljunk minél tovább a körforgásban tartani, azaz minél tovább használni.
  3. Érdemes kerülni az úgynevezett kombinált csomagolásokat. Ezek feldolgozása és hasznosítása drága és sokszor nem is megoldható. Ezek klasszikusan azok a csomagolások, amikor mondjuk a papírzacskónak van egy kis műanyag “ablaka”, de jellemző az a csomagolás is, ami kívülről papír, de belül ugyanúgy műanyagzacskót találhatunk.
  4. Keressük a csomagoláson azokat az információkat, amelyek a csomagolóanyag összetételére vonatkoznak (hamarosan erről is olvashattok egy összefoglaló írást).
  5. Kerüljük a túlcsomagolt árukat! Vásárlás előtt nézzük meg, nincs-e az adott termékből csomagolás szempontjából is kevésbé környezetterhelő megoldás.
  6. Gondoljuk át és mérsékeljük az internetes vásárlásokat! Az online rendelt termékek nagyon sok esetben a szállítás miatt is túl vannak csomagolva. Keressük az olyan gyártókat, forgalmazókat, akik a szállítás során használt csomagolás mennyiségére és minőségére is figyelnek. Visszajelzéssel bátoríthatunk is egy vállalkozást a változtatásra.

bag-839602_1920.jpg

Ha a különböző csomagolóanyagokat értékeljük, elég sok szempontot figyelembe kell vennünk. Használatos olyan csomagolóanyag, ami elsőre környezetbarátnak tűnik, de ha mögé nézünk, kiderül, ez nem is olyan egyértelmű.

Figyelembe kell venni az egyes csomagolások életciklusát, a szállítást, az előállításhoz és újrahasznosításhoz felhasznált energiát, illetve azt is, hogy az adott anyag egyáltalán újrahasznosítható-e.

Alapvetően öt anyagfajtájú csomagolószert tartunk nyilván. Ezek a papír, a műanyag, a fém, az üveg és a fa. A naponta használatos termék esetében (ezeket FMCG termékeknek is hívják) ha elsősorban a fogyasztók által használt csomagolásra fókuszálunk, akkor a fát elhagyhatjuk a felsorolásból. 

Üveg

Természetesen előforduló alapanyagokból, például homokból, szódahabból és mészkőből készül. Az üveg pozitív tulajdonságai közé tartozik, hogy végtelenszer újrahasznosítható, jól tisztítható, nem reaktív - azaz bármit beletehetünk, nem lép vele reakcióba - és vásárlás után sokféleképpen újra lehet hasznosítani. Szinte bármit tárolhatunk benne, befőzéshez is kiváló.

Ugyanakkor az üveg előállítása nagyon energiaigényes, az alapanyagok bányászata is nagyon környezetterhelő. Az üveg létrehozásához továbbá magas hőre (akár 2500 celsius-fokra) van szükség, ez pedig szintén rengeteg energiát igényel.
 Ugyanakkor viszont az EPA (Environmental Protection Agency) tanulmánya megállapította, hogy a visszaváltható üvegek élettatartamuk során nagyjából fele annyi energiát használnak fel, mint a műanyagból készültek. Viszont ha csak egyszer használunk egy üveget, akkor az nagy környezetterheléssel jár.

lacey-williams-jwh_k0k_qom-unsplash.jpg
Photo by Lacey Williams on Unsplash

 

Fém

A “szűz”, azaz új alumínium bauxitból készül, egy ásványból, emiatt előállítása kiterjedt bányászatot igényel. Az újrahasznosított alumíniumból készült csomagolásnak az energiafelhasználása elenyésző a szűz alumíniumhoz képest, ezért talán az esély is nagyobb arra, hogy ezt az anyagot újra felhasználják, hiszen olcsó és megéri az iparnak is.   

Ugyanakkor előfordulhat, hogy az acélból készült csomagolóanyag BPA réteggel van bevonva, ez pedig megnehezíti az újrahasznosítást, továbbá az FDA szerint használata egészségügyi szempontból is aggályos lehet. 
Fém csomagolás készülhet még acélból és ónból is.  Az acél és az ón általában újrahasznosítható. Becslések szerint az acéldobozok 70–90% -át újrahasznosítják évente, ezzel a legtöbbször újrahasznosított anyagok közé tartozik.

tim-foster-j172onq7vde-unsplash.jpg
Photo by Tim Foster on Unsplash

Papír

A papír bár komposztálható és könnyen lebomlik, de előállításához szintén komoly erőforrásokra van szükség. Szénlábnyoma igen nagy és mivel előállításához sok vízre van szükség, így vízlábnyoma is nagy.

Az újrahasznosított papír már sokkal kevésbé környezetterhelő, és jól ellensúlyozza a papírgyártáshoz szükséges fák kivágásának környezeti problémáját. Igaz, sok csomagolásban az újrahasznosított papír mennyisége alacsony, így érdemes keresni azokat a csomagolásokat, amelyekben magasabb az újrahasznosított papír aránya. A papír jól újrahasznosítható, de nem végtelenszer, mert az anyagminőség az ismételt felhasználások során romlik. Fontos még megemlíteni, hogy a (főleg étellel) szennyezett papír nem újrafelhasználható.
A papír, főleg az újrahasznosított, környezetvédelmi szempontból jó választás lehet, mivel viszonylag könnyen újrahasznosítható és komposztálható. Ennek ellenére óriási az ökológia lábnyoma, sokszor kellene felhasználni mielőtt végleg hulladék lesz belőle.

daily-nouri-e5oo4nenq2m-unsplash.jpg
Photo by Daily Nouri on Unsplash

Műanyag

Egyesek szerint a műanyag jobb, mint a fenti lehetőségek, mivel újrahasznosítható és kevesebb energiát igényel a gyártása. A műanyag csomagolás alapanyaga viszont részben a kőolaj, ezért nem lehet végtelenül újrahasznosítani és praktikusan soha nem bomlik le. A műanyagot „földgázból, földgázfeldolgozásból származó alapanyagból és nyersolaj finomításából származó alapanyagból állítják elő. Az olaj- és földgázkitermelés pedig nagyon nagy mértékben környezetterhelő. Az esetek döntő részében pusztán egyszer használatos, azaz “egyutas” műanyagról beszélhetünk, azaz a műanyagból készült csomagolás egyszeri használat után kidobásra kerül. A műanyagok újrahasznosítása sem feltétlenül egyértelmű vagy egyszerű folyamat. Vannak olyan típusú műanyagok, amelyek újrahasznosítása nem megoldott.

Egy, az EPA által publikált tanulmány szerint a hulladékáramba kerülő  műanyagoknak csak 9,5% -át hasznosították újra 2014-ben. 15% -ot elégettek és energiát nyertek ki az égetésből, a fennmaradó 75,5%  hulladéklerakókba került.  Az  „újrahasznosított”, műanyagok élettartama pedig nagyon véges, minőségük  minden újrahasznosításkor csökken. És amiről már sokszor írtam, beszéltünk: a műanyag nem tud lebomlani, pusztán egyre kisebb darabokra esik szét (mely kis darabok a talajba és a vizekbe kerülnek). 

jonathan-chng-otdydgpoj_0-unsplash.jpg

A jellemzéseket végigolvasva sokan a fejükhöz kaphatnak: nincs jó megoldás. Tökéletes valóban nincs, de adott esetben lehetnek jobb választásaink, az a fontos, hogy tudatosan közelítsünk a kérdéshezA szerzőről

rolam.png Nem fanatikus és nem trendi – csak zöld

okoanyu@gmail.comKönyvek

okoanyuakonyhaban_200.jpg

Ökoanyu a konyhában

Megjelent! Már kapható: Ökoanyu a konyhában. Környezettudatos tippek, ötletek és húsmentes receptek.
Itt tudod megrendelni!

Ökobaba

Már kapható második könyvem: Ökobaba címmel. Mindent a környezettudatos babaápolásról, gyerekterelgetéstől.
Itt tudod megrendelni!

Ökoanyu

Ha szeretnéd az összes praktikát egy helyen olvasni, akkor mostantól megteheted, hiszen már kapható az Ökoanyu könyv rengeteg recepttel, mosási kisokossal!
Itt tudod megrendelni!