Ökoanyu

Egyszerűen zöld

Elhagytam a hozzáadott cukrokat, és hirtelen minden túl édes lett
Elhagytam a hozzáadott cukrokat, és hirtelen minden túl édes lett

Többször volt már olyan időszak az életemben, mikor tudatosan hanyagoltam a cukrot, aztán tavaly novemberben úgy gondoltam, megint kiiktatom az étrendemből.  Miután előtte sem ettem sok cukrot, ezért akkora változást nem tapasztaltam, mint amiről az ezzel foglalkozó cikkek, vagy akár vlogok be szoktak számolni, de így is bőven tanulságos volt.

waffle-heart-2697904_1920.jpg

Amíg ettem cukrot, addig néha lecsúszott egy-egy túrórudi a gyerekekkel, néha pár kocka, jellemzően fekete ...

Benzines autóból elektromos?
Benzines autóból elektromos?

A klímaváltozással kapcsolatos egyik klasszikus kérdés, hogy számítanak-e az egyéni kezdeményezések, a kis lépések, vagy teljesen mindegy, mert csak az számít, ami a politikában, világszinten történik

Ha ez előbbiben nem hinnék, akkor már rég bezártam volna a blogot, kalap, kabát szevasztok. De nem így van, mert a végsőkig szeretnék hinni abban, hogy számít, mit tesznek az egyes emberek.

Egy ideje arra is rájöttem, hogy máshogy is számít, mint ahogy ...

Le a felesleges műanyagokkal! De hogyan?
Le a felesleges műanyagokkal! De hogyan?

Évek óta nem járok hipermarketekbe. Vagy piacon, vagy a közeli boltokban szerezzük be legnagyobb részt azokat az árukat, amikre szükségünk van.

Talán nyáron voltam utoljára nagyáruházban és teljes döbbenettel konstatáltam, hogy ránézésre legalább tízszer annyi műanyagot használnak, mint amire emlékeztem.

plastic.jpg

Ez még engem is arculcsapott, mint ahogy arculcsap az a sok hír is, ami mostanában a szemem elé kerül. Nem olyan régen a madarak tojásaiban is ...

A nő, aki megtalálta a derekamat
A nő, aki megtalálta a derekamat

Egyszer egy kedves barátnőm azt mondta az öltözködésemre úgy tizenöt évvel ezelőtt: bármit főzök, rántott hús lesz belőle. Csíkos póló, csípőfarmer és kész. Aztán elütött engem is a korom, ami nem vészes, csak valahogy már sehogy nem volt jó, ami eddig jó volt.

Ez nagyjából egy időben volt azzal, amikor elkezdtem tudatosan kezelni a ruháimat is és nagyon megválogattam, mit és hol veszek meg. De egy idő után teljesen lefagytam. Mert valahogy semmi nem ...

Agócs Írisz: “Szerintem így lehet megmenteni a világot”
Agócs Írisz: “Szerintem így lehet megmenteni a világot”

Szerintem nincs olyan kisgyerekes anyuka, aki ne ismerné Agócs Írisz nevét. Pont minap beszélgettem a nagyobbik lányommal, hogy miket szeretett, mikor kicsi volt és kategorikusan kijelentette, hogy neki egyértelműen a Maszat mesék voltak a kedvencei. Írisz munkái azonnal felismerhetők, a rajzokból áradó kedvesség és báj, az apró finomságok engem is minden egyes alkalommal rabul tudnak ejteni.

Azzal, hogy Ökoanyu vagyok, sokan azt gondolják, a növényekhez is ...

Termék helyett szolgáltatás - Tom Szaky, a XXI. századi tejesember
Termék helyett szolgáltatás - Tom Szaky, a XXI. századi tejesember

Azt hiszem, a fenntarthatósággal kapcsolatban már nem kérdés, hogy változtatásokra van szükség és azt is szerencsésnek tartom, hogy vannak, akik már kész megoldásokkal is elő tudnak rukkolni.

Tom Szaky dobott most nagyot Davosban a Világgazdasági Fórumon , amikor bejelentette, hogy a régi tejesemberek mintájára, tesztüzemben elindítja Párizsban és New Yorkban azt a szolgáltatást, mellyel egy helyről megrendelhetők lesznek a háztartásban fogyó áruk. Az ötlet ...

A fél pár zoknik új élete
A fél pár zoknik új élete

A fél pár zoknik kísértik az embert, ez egészen bizonyos. Lehet próbálkozni trükkökkel, például hogy kizárólag egyfajta zoknikat veszünk, de hiába. Hosszú évek tapasztalata van a hátam mögött és egyszerűen valahogy máshogy használódnak az ugyanolyan fekete zoknik is, így idővel úgy néznek ki, mintha nem is lennének párok.

woman-2842670_1920.jpg

Selejtezős hónapom van, ilyenkor a fél pár zoknik is jobban fókuszba kerülnek.

 

A zoknicsere programot ismerem, el is ...

Békés megyei vágóhidat utalt kényszerpihenőre a Nébih
Békés megyei vágóhidat utalt kényszerpihenőre a Nébih

Nincsenek illúzióim azzal kapcsolatban, ha egy ilyen helyet bezárnak, van még tíz másik is, amelyik így működik. Nagyon nehéz megbízható élelmiszerhez jutni, a legjobb megoldásnak nálam az bizonyult, ha megismerem a termelőket, beszélgetek velük és így próbálok megbízható beszerzőhelyket találni, de tudom, hogy a hétköznapokon ez nem feltétlenül kivitelezhető, és ez sem 100%-os megoldás.

Nagy mennyiségű rovartetemet, de élő egeret és egérfészket is ...

Három szuper, természetes popsikrém
Három szuper, természetes popsikrém

A francia babaápolási protokollt korábban ismertem meg, mint a magyart, így aztán volt pár dolog, ami meglepett. A francia ajánlás szerint nem kenik minden egyes pelenkázásnál vastagon a babapopót krémmel, csak akkor, amikor szükség van rá. Bár minimálisan tartom magam praktikus beállítottságúnak, de azt sosem értettem: miért kell kenni valamit, aminek semmi baj? Főleg egy babánál, akinek alapjáraton nem valószínű, hogy gond lenne a bőrével.

A franciák - ...

Mellkasbedörzsölő balzsam nátha esetére
Mellkasbedörzsölő balzsam nátha esetére

Gyűjtöm a tapszatalokat az illóolajokkal kapcsolatban is, mert az utóbbi időben megtapasztalhattam bámulatos erejüket, több kezdődő takonykórt tudtam visszaküldeni oda, ahonnan jött pár olaj kombinációjával és egyre jobban beléjük szeretek.

Ehhez a recepthez pedig mit is fűzhetnék : szezonja van...

Hozzávalók:
• 5 g méhviasz
• 20 g olívaolaj
• 6 csepp fenyő illóolaj
• 5 csepp tömjén illóolaj
• 5 csepp rozmaring illóolaj
• 5 csepp kakukkfű ...

Székelyföld, ahogy még nem láttad - lenyűgöző drónfelvételek egy csodás kisfilmben
Székelyföld, ahogy még nem láttad - lenyűgöző drónfelvételek egy csodás kisfilmben

Ljasuk Dimitriy  kollégám volt nagyjából húsz (huhh) éve, azóta nem olyan régen sodort minket össze az élet egy rendezvényen.

Pont előtte láttam a Tisza tóról készült csodálatos kisfilmjét és miután én is rajongója vagyok annak a környéknek, örültem, hogy erre a tájra esett a választása.

Azon túl, hogy mi, ismerősök, barátok gratuláltunk neki, szerencsére több helyen is megjelent a kisfilm és sokan láthatták.

Azért örültem neki nagyon, mert ...

Mongol céklasaláta
Mongol céklasaláta

Ismét eljött az évnek az az időszaka, amikor ketten maradtunk: a cékla és én.
A véremnek biztos nagyon jó, de azért simán meg szoktam unni, ezt bevallom őszintén.

beetroot-687251_1920.jpg

Próbálok vele variálni, és mindig elképesztően hálás vagyok az új receptekért. Ez a recept annyira mongol, hogy semmennyire sem az, csak a mongol barátnőmtől tanultam. Amúgy bizonyára csillió hasonló receptet találhatunk”majonézes céklasaláta” keresőszavakra. Viszont imádom és szerintem ...

5 szuper mosható pelenka
5 szuper mosható pelenka

Tavaly elég sokat kampányoltam a mosható pelenkák mellett és a lelkesedésem még most sem lankadt. Főleg úgy, hogy fogalmam sem volt, a kisebbik lányunk meddig lesz pelusos, de mostanra már bőven megérte anyagilag is az a döntésem, hogy eldobható helyett mosható pelenkát vettünk neki.

Most összegyűjtöttem, nekem eddig melyik márkák váltak be legjobban. A gyűjtésben sajnos nem szerepel túl sok magyar márka, pedig vannak jók szép számmal, csak nekem ezek jöttek ...

A tengeri teknősök 100%-ában található mikroműanyag
A tengeri teknősök 100%-ában található mikroműanyag

A mikroműanyagok egyre inkább fókuszba kerülnek, sajnos egy ideje megkerülhetetlen a téma.  Egy legújabb kutatás azt találta, hogy a tengeri teknősök 100%-ában található mikroműanyag.

turtle-863336_1280.jpg

 

Brit tudósok 102 tengeri teknőst vizsgáltak és mindegyikük emésztőrendszerében találtak kis műanyagrészecskéket, összesen 800-at - hússzor többet, mint azt előzőleg feltételezték, pedig csak az állatok bélrendszerét vizsgálták. A legtöbb szennyezést a ...

Az év színével kampányol a WWF Magyarország
Az év színével kampányol a WWF Magyarország

A Pantone Színintézet 2000 óta minden évben kiválasztja az év színét, hogy felhívja a figyelmünket arra, mennyire színgazdag világban élünk. A Pantone év végi színválasztása a divattól kezdve a lakberendezésen át az alkalmazott művészetekig minden iparágban komoly hatást gyakorol a termékek gyártására, csomagolására – nem kevésbé a vásárlási szokásokra. 2014-ben a sugárzó orchideára esett a választás, 2016-ban a rózsakvarcra – 2019-ben pedig az ...

A szerzőről

rolam.png Nem fanatikus és nem trendi – csak zöld

okoanyu@gmail.comKönyvek

okoanyuakonyhaban_200.jpg

Ökoanyu a konyhában

Megjelent! Már kapható: Ökoanyu a konyhában. Környezettudatos tippek, ötletek és húsmentes receptek.
Itt tudod megrendelni!

Ökobaba

Már kapható második könyvem: Ökobaba címmel. Mindent a környezettudatos babaápolásról, gyerekterelgetéstől.
Itt tudod megrendelni!

Ökoanyu

Ha szeretnéd az összes praktikát egy helyen olvasni, akkor mostantól megteheted, hiszen már kapható az Ökoanyu könyv rengeteg recepttel, mosási kisokossal!
Itt tudod megrendelni!