Ökoanyu

Egyszerűen zöld

Papír, üveg, fém, műanyag?  - melyik a jobb csomagolás?
Papír, üveg, fém, műanyag?  - melyik a jobb csomagolás?

Ahogy az elmúlt években a maintsream médiát is elárasztották a képek Földünk szennyezetségével kapcsolatban, fókuszba kerültek a különböző csomagolóanyagok is. Az első számú közellenség pedig a műanyag lett.  Érdemes ezen a területen is optimális egyensúlyra törekedni, hiszen minden csomagolóanyagnak más az előnye és hátránya.
Sokat kerestem magyarul anyagokat arról, melyik csomagolásról mit lehet tudni, de nem találtam túl sok friss infót, úgyhogy ...

Ausztrál bozóttűz: így segíthetsz messziről is
Ausztrál bozóttűz: így segíthetsz messziről is

 Fél éve sincs, hogy az amazonasi tüzek kapcsán közzétettem egy hasonló írást. Akkor pánikban voltam. Most nem vagyok pánikban, mert elfogadtam, hogy pillanatnyilag ez a jelen.
Rendszerszintű változásokra van szükség, de ez nem lehetséges egyéni szemléletváltás nélkül.
Az itt felsorolt lehetőségek szintén csak rövid távon működnek, de nem maradhatunk közönyösek, mert a közöny nem tud elvinni minket a változásig.
Új-Zélandon élő barátaimat kérdeztem, ...

Karácsony? Ma már ne menj sehova! - Ajándékok egy kattintásnyira!
Karácsony? Ma már ne menj sehova! - Ajándékok egy kattintásnyira!

A lakásunkhoz legközelebb található Foxpost automata egy bevásárlóközpontban van. Egy csomagomért nem tudtam elmenni a héten és írta rendszer, hogmuszűj mennem, különben visszaviszik. Egyszer jártam már így, nagyon rossz volt, plusz dupla terhelés a rendszernek, úgyhogy tudtam, hogy halál lesz, de elmentem.
Mondjuk azt, hogy elviszem terápiába, de hosszan nem akarok beszélni róla, rémes volt. Az egyik tételmondat zeng azóta is a fejemben:
Fiatals srác nógatja a ...

Társasjátékot a fa alá!
Társasjátékot a fa alá!

A nagysikerű társasos összeállítás első része után jöjjön akkor a második. Egy csomó játékról nem írtam, pedig szeretjük, használjuk, vagy használtuk ezeket.

Panic Lab

Bevallom, ez az egyik kedvencem. Itt bizony lobog a hajam az izgalomtól! A leírása első ránázésre bonyinak tűnik, de könnyen meg lehet érteni a játék alaplogikáját és onnantól kezdve nagyon érdekes. Ami jó benne, hogy egyszerűen nem lehet félvállról játszani, oda kell tenned ...

Környezetbarát kozmetikumot a fa alá!
Környezetbarát kozmetikumot a fa alá!

A termékajánlókkal jó ideje gondban vagyok, de talán ezt már írtam is. Egyrészt mindenképpen a fogyasztás minimalizálása az egyik vezérelvem egy jó ideje, másrészt meg azt is fontosnak gondolom, hogy alternatívákat tudjak mutatni.
Karácsonykor a kozmetikumok nagy keletje van, ha már választunk, érdemes olyat, ami kicsit gyengédebb a természethez és hozzánk.

BotanicOil

Az idei szezon egyik nagy slágere nálam a BotanicOil termékcsalád. Amúgy is nagy ...

Szuper naptárak és határidőnaplók 2020-ra
Szuper naptárak és határidőnaplók 2020-ra

Nálam a naptár minden évben központi kérdés, úgyhogy idén is készítettem nektek egy gyűjtést azokból, amiket én szeretek, használok, ismerek.

Zöldülő naptár

Szép, igényes, ötletes kiadvány, nálunk második éve ez a családi szervezők. Az ajtó mellett van, szülői szemmagasságban és pont arra jó, hogy ha valaki jön-megy, akkor rápillant és látja, hogy van-e ovis rutyutyu, kutyaoltás, fogorvos, gyerekzsúr, miegymás.

Nagyon kevés új dolgot ...

Nem, a Victoria vízesés nem száradt ki! 
Nem, a Victoria vízesés nem száradt ki! 

Tudjátok, hogy nem tartozom a klímaszkeptikusok és a “ kovalenskötés-tagadók” közé, de érdemes mindig óvatosan bánni az infókkal. A napokban jöttek a cikkek, hogy itt a vég , kiszáradt a Vicktória vízesés, de egy kedves, Afrikában élő magyar ismerősöm  megosztott erről egy másik hírt is, aminek itt olvashatjátok a fordítását. Persze, érhető, hogy afrikai turisztikai irodáknak ezek a hírek nagyon rosszat tesznek, tehát ott is van lobbitevékenység, de ...

Hulladékszegény karácsony: tárgyak helyett élmények- 50 tipp
Hulladékszegény karácsony: tárgyak helyett élmények- 50 tipp

A Becoming Minimalist oldalát szinte a kezdetektől követem. Most, karácsony előtt, szerintem egy nagyon hasznos  gyűjtést osztottak meg, kicsit átgyúrva megosztom most veletek.

annie-spratt-qko-op_gr9i-unsplash.jpg

  

Élmények:

- koncertjegyek
- sportutalványok
- mozijegyek
- színházjegyek
- szabadulószoba
- hangverseny jegyek
- jegyek közösségi színházak előadásaira jegyek
- ajándékutalványok éttermekbe
- falmászás
- bowling bérlet
- szülő-gyerek programok
- nyári tábor
- ...

Kütyük és képernyő helyett: 7 szuper társasjáték hosszú, téli estékre
Kütyük és képernyő helyett: 7 szuper társasjáték hosszú, téli estékre

Instán szavaztattam meg veletek , kértek-e társasos összeállítást és elsőprően nyert az “igen”, úgyhogy most lássunk egy válogatást a kedvenceinkből. Televíziónk nagyjából hat éve nincs, így az egyik legnagyobb esti mókánk, főleg az őszi-téli időszakban, a társasozás szokott lenni. Ez annyiban módosult az utóbbi időben, hogy amióta a pici megérkezett hozzánk, ez sajnos nem volt olyan sokszor kivitelezhető, hiszen sokáig nem lehetett bevonni a közös ...

Black Friday: másodpercenként egy teherautónyi textil kerül a hulladéklerakókba
Black Friday: másodpercenként egy teherautónyi textil kerül a hulladéklerakókba

Egész egyszerűen azért, mert rossz üzenetet közvetít a gyártók és kereskedők felé - írja a 
 Treehugger.com. 
 A Black Friday , azaz "Fekete Péntek" már korántsem olyan népszerű, mint volt korábban. Ahogyan az emberek egyre inkább felismerik a klímaváltozással járó krízishelyzetet, és azt, hogy a féktelen fogyasztás a természeti erőforrások kifosztásához vezet, - a műanyag hulladék halmozásáról és a szeméttelepek elhatalmasodááróls nem is ...

Így szoktasd át a kicsiket a szappanra!
Így szoktasd át a kicsiket a szappanra!

Ez már egy nagyon régi témám, csak most újra van apropója, hogy megírjam, ezért előhúztam valahonnan a kisagyamból.

A lányainknál ez nem gond, mert már ebbe nőttek bele, de ez a téma olyan régen foglalkoztat, hogy még a nagylány ovis korában szerettem volna egy “szappant az ovikba" kampányt, pedig ő már bizony negyedikes, szóval ez régi hangyám. Csak aztán sajnos nem értem oda, pedig a kicsik kezét rettenetesen szét tudja marni a napi sokszori kézmosás ...

Levegőt - noÁr klippremier
Levegőt - noÁr klippremier

Bár a saját klímaszorongásomat már sikerült elég jó szintre hoznom a folyamatos cselekvéssel, azért amikor a lányaim a jövőről beszélnek csillogó szemmel, az enyém gyakran könnyes lesz.

Legnagyobb részt ezért is szaporodtak el meg a klímaaktivizmussal kapcsolatos hírek és tartalmak a blogon, Facebookon, Instán.

20191117-_dsc2758.JPG

A noÁr csapatát nagyon szeretem, véleményem szerint egy olyan korosztályt tud elsődlegesen megszólítani, akinek tudatossá válása nagyon ...

Avar: ne égesd, de még csak össze se söpörd!
Avar: ne égesd, de még csak össze se söpörd!

Furcsának tűnő javaslattal állt elő a Kanadai Természetvédelmi Szövetség: azt mondják, ne gereblyézzük össze a fákról lehullott leveleket az udvarunkban. Hagyjuk azokat nyugodtan ott, ahova estek, így tesszük a legjobbat a természettel. A lehullott levelekből keletkező természetes "szőnyeg" menedéket teremt télen a rovaroknak és a kisállatoknak.

Az elmúlt hetekben rengeteg figyelmeztetést és hírt olvastam az avarégetéssel kapcsolatban, és erre szembe jött ...

5 dolog, amit te is megtehetsz a lángoló Amazonasért
5 dolog, amit te is megtehetsz a lángoló Amazonasért

Az Amazonas esőerdőjében közel 73000 tüzet észleltek ebben az évben. Ez közel kétszerese annak, amit tavaly számoltak, 2019-ben tehát rekordról beszélhetünk. A tüzet emberek okozzák. Ebben az évszakban égetik a tarlót a földművesek, a forró, száraz időben pedig a tüzek rendkívül gyorsan terjednek. Jair Bolsonaro elnök pedig nem is próbál meg segíteni a helyzeten. 

erdotuz.jpg

Fotó: Euronews

Figyelmen kívül hagyva a tűzvész miatti aggodalmakat, azt mondta: ...

Szívószál? Köszönöm, nem kérek! - Így mondhatod más nyelveken!
Szívószál? Köszönöm, nem kérek! - Így mondhatod más nyelveken!

A műanyagmentes július után elstartol a szívószálmentes augusztus. Te tudod, melyik nyelven hogyan mondják az a szót, hogy “szívószál”?

straw.jpeg

Minden évben augusztus első hetében jövünk nyaralni Bulgáriába. A szívószálmentes augusztus  kapcsán azt hiszem, talán tavaly tanultam meg a “szívószál” szót bolgárul, mert itt egy világ végi kis bolgár faluban, amerre a barátaink laknak, az angol nyelv használata nem evidens.

szivoszal.jpg

Lehet azon polemizálni, hogy ...

A szerzőről

rolam.png Nem fanatikus és nem trendi – csak zöld

okoanyu@gmail.comKönyvek

okoanyuakonyhaban_200.jpg

Ökoanyu a konyhában

Megjelent! Már kapható: Ökoanyu a konyhában. Környezettudatos tippek, ötletek és húsmentes receptek.
Itt tudod megrendelni!

Ökobaba

Már kapható második könyvem: Ökobaba címmel. Mindent a környezettudatos babaápolásról, gyerekterelgetéstől.
Itt tudod megrendelni!

Ökoanyu

Ha szeretnéd az összes praktikát egy helyen olvasni, akkor mostantól megteheted, hiszen már kapható az Ökoanyu könyv rengeteg recepttel, mosási kisokossal!
Itt tudod megrendelni!