Ökoanyu

Egyszerűen zöld

Kütyük és képernyő helyett: 7 szuper társasjáték hosszú, téli estékre
Kütyük és képernyő helyett: 7 szuper társasjáték hosszú, téli estékre

Instán szavaztattam meg veletek , kértek-e társasos összeállítást és elsőprően nyert az “igen”, úgyhogy most lássunk egy válogatást a kedvenceinkből. Televíziónk nagyjából hat éve nincs, így az egyik legnagyobb esti mókánk, főleg az őszi-téli időszakban, a társasozás szokott lenni. Ez annyiban módosult az utóbbi időben, hogy amióta a pici megérkezett hozzánk, ez sajnos nem volt olyan sokszor kivitelezhető, hiszen sokáig nem lehetett bevonni a közös ...

Black Friday: másodpercenként egy teherautónyi textil kerül a hulladéklerakókba
Black Friday: másodpercenként egy teherautónyi textil kerül a hulladéklerakókba

Egész egyszerűen azért, mert rossz üzenetet közvetít a gyártók és kereskedők felé - írja a 
 Treehugger.com. 
 A Black Friday , azaz "Fekete Péntek" már korántsem olyan népszerű, mint volt korábban. Ahogyan az emberek egyre inkább felismerik a klímaváltozással járó krízishelyzetet, és azt, hogy a féktelen fogyasztás a természeti erőforrások kifosztásához vezet, - a műanyag hulladék halmozásáról és a szeméttelepek elhatalmasodááróls nem is ...

Így szoktasd át a kicsiket a szappanra!
Így szoktasd át a kicsiket a szappanra!

Ez már egy nagyon régi témám, csak most újra van apropója, hogy megírjam, ezért előhúztam valahonnan a kisagyamból.

A lányainknál ez nem gond, mert már ebbe nőttek bele, de ez a téma olyan régen foglalkoztat, hogy még a nagylány ovis korában szerettem volna egy “szappant az ovikba" kampányt, pedig ő már bizony negyedikes, szóval ez régi hangyám. Csak aztán sajnos nem értem oda, pedig a kicsik kezét rettenetesen szét tudja marni a napi sokszori kézmosás ...

Levegőt - noÁr klippremier
Levegőt - noÁr klippremier

Bár a saját klímaszorongásomat már sikerült elég jó szintre hoznom a folyamatos cselekvéssel, azért amikor a lányaim a jövőről beszélnek csillogó szemmel, az enyém gyakran könnyes lesz.

Legnagyobb részt ezért is szaporodtak el meg a klímaaktivizmussal kapcsolatos hírek és tartalmak a blogon, Facebookon, Instán.

20191117-_dsc2758.JPG

A noÁr csapatát nagyon szeretem, véleményem szerint egy olyan korosztályt tud elsődlegesen megszólítani, akinek tudatossá válása nagyon ...

Avar: ne égesd, de még csak össze se söpörd!
Avar: ne égesd, de még csak össze se söpörd!

Furcsának tűnő javaslattal állt elő a Kanadai Természetvédelmi Szövetség: azt mondják, ne gereblyézzük össze a fákról lehullott leveleket az udvarunkban. Hagyjuk azokat nyugodtan ott, ahova estek, így tesszük a legjobbat a természettel. A lehullott levelekből keletkező természetes "szőnyeg" menedéket teremt télen a rovaroknak és a kisállatoknak.

Az elmúlt hetekben rengeteg figyelmeztetést és hírt olvastam az avarégetéssel kapcsolatban, és erre szembe jött ...

5 dolog, amit te is megtehetsz a lángoló Amazonasért
5 dolog, amit te is megtehetsz a lángoló Amazonasért

Az Amazonas esőerdőjében közel 73000 tüzet észleltek ebben az évben. Ez közel kétszerese annak, amit tavaly számoltak, 2019-ben tehát rekordról beszélhetünk. A tüzet emberek okozzák. Ebben az évszakban égetik a tarlót a földművesek, a forró, száraz időben pedig a tüzek rendkívül gyorsan terjednek. Jair Bolsonaro elnök pedig nem is próbál meg segíteni a helyzeten. 

erdotuz.jpg

Fotó: Euronews

Figyelmen kívül hagyva a tűzvész miatti aggodalmakat, azt mondta: ...

Szívószál? Köszönöm, nem kérek! - Így mondhatod más nyelveken!
Szívószál? Köszönöm, nem kérek! - Így mondhatod más nyelveken!

A műanyagmentes július után elstartol a szívószálmentes augusztus. Te tudod, melyik nyelven hogyan mondják az a szót, hogy “szívószál”?

straw.jpeg

Minden évben augusztus első hetében jövünk nyaralni Bulgáriába. A szívószálmentes augusztus  kapcsán azt hiszem, talán tavaly tanultam meg a “szívószál” szót bolgárul, mert itt egy világ végi kis bolgár faluban, amerre a barátaink laknak, az angol nyelv használata nem evidens.

szivoszal.jpg

Lehet azon polemizálni, hogy ...

Mit szólnál hozzá, ha nem lenne saját autód?
Mit szólnál hozzá, ha nem lenne saját autód?

Mit szólnál ahhoz, ha nem lenne autód? Viszont tudnád, hogy ha szükséged van rá, pár száz méteren belül bepattanhatsz egybe? Vagy ha az olyan használati cikkeket, amik csak párszor, vagy rövid időre kellenek, nem megvennéd, hanem kölcsönkérnéd, vagy kibérelnéd.

A lányom, ha teheti, eljön velem az előadásaimra. Miután többször lépek fel rendezvényeken, így sokszor több előadót is meghallgat. Ennek én mindig örülök, de azért meg tud lepni, ahogy ...

Zseniális magyar találmány: tisztítószer biomasszából!
Zseniális magyar találmány: tisztítószer biomasszából!

Hetedik éve nem használok a háztartásunkban hagyományos tisztítószereket. Szódabikarbóna, ecet, citromsav, néha mosószóda, vagy nátrium-perkarbonát van használatban otthon . Nagyon kevés olyan dolog van, amit ne tudnék ezekkel a szerekkel és forró vízzel megoldani. Extra fertőlenítést pedig csak akkor vetettem be, amikor a kutyánk még kölyök volt és szobatisztatásg terén kihívásokkal nézett szembe. És persze ennek okán én is. Megértem, ha valakinek nem áll ...

Hétfőre elfogynak a Föld éves erőforrásai
Hétfőre elfogynak a Föld éves erőforrásai

Évről évre egyre hamarabb jön el a Túlfogyasztás Világnapja. Tavaly még augusztusra esett ez a nap, idén azonban már kevesebb mint 7 hónap alatt elhasználjuk a Föld egy évre elegendő erőforrásait - vagyis innentől kezdve a Föld csupán hitelez nekünk. A WWF Magyarország mindenki figyelmét felhívja: csak közösen tudjuk megfordítani a tendenciát. Nincs még egy bolygónk, aminek az erőforrásait használni tudnánk.

A Global Footprint Network adatai szerint idén ...

Vigyázz a holmidra!
Vigyázz a holmidra!

Jézusom, hogy utáltam, amikor gyerekkoromban ezt mondták nekem. Főleg a nagyszüleim. Vigyázz a ruhádra, vigyázz a játékaidra!

hans-vivek-nmv5zws3fva-unsplash.jpg

Pár éve értettem meg igazán.

Ráadásul ez egy olyan terület, ami alapvetően nem az erősségem. Szélvész kapitány vagyok “madmoiselle tête en l'air ”. Leverek, elhagyok, eltökítek. Bár sokszor a tárgyak kedvesen, hűségesen vagy pusztán megengedő megszánásból végül visszakerülnek hozzám.

Az elmúlt években volt pár ...

Készítsd el a saját kerámiatálad! - Nem tudod elrontani
Készítsd el a saját kerámiatálad! - Nem tudod elrontani

Régen vártam már annyira programot, mint az Apacuka Ceramics random agyagozását. 

Pedig már rég meghívást kaptam rá, mondhatni évek óta tangózunk egymással, de eddig nem sikerült eljutnom a workshopjukra. A random agyagozás ebben az esetben azt jelenti, hogy adott napokon bármikor beeshettek, és egy adott díjszabás alapján készíthettek csodás kerámiákat. Azért is lettem lelkes ettől az új workshop-formától, mert így sokkal könnyebben be tudtam passzintania ...

Szuper egyszerű és természetes megoldás hangyák ellen
Szuper egyszerű és természetes megoldás hangyák ellen

A hangyákkal évek óta küzdök én is, több-kevesebb sikerrel. Idén viszont minden eddiginél nagyobb invázióval szembesültünk a lakásban.

Próbálkoztam azzal, amit tudtam, de fütyültek rá.

sian-cooper-caozbgpa-7o-unsplash.jpg

Photo by  Sian Cooper  on  Unsplash

A Facebook-csoportomban is előjött a téma, és az egyik kedves csoporttag ajánlotta a teafa- olajat. Az szerencsére pedig mindig van itthon, úgyhogy azonnal be is vetettem.

Az egyik legzavaróbb az volt, hoggy ellepték a ...

Így támogasd a cirkadián ritmusodat!
Így támogasd a cirkadián ritmusodat!

Többször belebotlottam már ebbe a kifejezésbe, aztán az élet úgy hozta, hogy egy rossz laborlelet kapcsán mélyebben is el kellett merülnöm a témában.

ethan-h7l4tvx4lmu-unsplash.jpg

Photo by  Ethan  on  Unsplash

Nem szeretnék “SZTK” blogot írni, tehát a családi egészségügyi témákat nem vesézném itt részletesen, de tény, hogy egy makacsul rossz laborérték miatt egy pár hónapja új rezsimvan nálam. Ami persze kiterjed az étkezésre, de messze nem áll meg ott. Benne van a ...

A szerzőről

rolam.png Nem fanatikus és nem trendi – csak zöld

okoanyu@gmail.comKönyvek

okoanyuakonyhaban_200.jpg

Ökoanyu a konyhában

Megjelent! Már kapható: Ökoanyu a konyhában. Környezettudatos tippek, ötletek és húsmentes receptek.
Itt tudod megrendelni!

Ökobaba

Már kapható második könyvem: Ökobaba címmel. Mindent a környezettudatos babaápolásról, gyerekterelgetéstől.
Itt tudod megrendelni!

Ökoanyu

Ha szeretnéd az összes praktikát egy helyen olvasni, akkor mostantól megteheted, hiszen már kapható az Ökoanyu könyv rengeteg recepttel, mosási kisokossal!
Itt tudod megrendelni!